Hyönteistuhoilmoitukset moninkertaistuivat, karttapalvelu auttaa löytämään

Metsäkeskus: Omaa metsää ja erityisesti kuusikoita tulee nyt tarkkailla.

Karttapalvelun avulla  metsänomistajat voivat seurata  hyönteistuhojen ilmaantumista ja etenemistä.
Karttapalvelun avulla metsänomistajat voivat seurata hyönteistuhojen ilmaantumista ja etenemistä.

Suomen metsäkeskukseen on ilmoitettu tänä kesänä hyönteistuhojen vuoksi tehtäviä hakkuita kymmenkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna. Ilmoitukset kertovat metsissä leviävistä kirjanpainajien, kuusentähtikirjaajien ja aitomonikirjaajien aiheuttamista tuhoista.

Hyönteistuhohakkuita on ilmoitettu kesäkuun puolivälin ja elokuun alun välisenä aikana Metsäkeskukseen lähes 550 hehtaarin alalta.

Eniten tuhohakkuita on ilmoitettu Etelä-Karjalasta, yli 80 hehtaarin alalta. Poikkeuksellista on, että lähes yhtä paljon niitä on ilmoitettu Pohjois-Savosta, eli kirjanpainajatuhot leviävät nyt aiempaa pohjoisemmassa.

Metsänkäyttöilmoituksia hyönteistuhohakkuista on tehty kesän aikana paljon myös Pirkanmaalta, Uudeltamaalta, Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta. Näissä maakunnissa tuhoja on havaittu aiempinakin vuosina.

Karttapalvelu auttaa hyönteistuhojen seurannassa

Metsien kaupallisista hakkuista tulee tehdä metsänkäyttöilmoitus Metsäkeskukseen. Ilmoitukseen merkitään, jos hakkuu tehdään hyönteistuhon tai muun metsätuhon vuoksi. Metsäkeskus koostaa ilmoitukset erilaisista tuhohakkuista avoimeen karttapalveluun.

Palvelun avulla metsäalan toimijat ja metsänomistajat voivat seurata kesän aikana hyönteistuhojen maantieteellistä ilmaantumista ja etenemistä. Kartalta näkee hyvin tarkasti, missä on ilmoitettu hyönteistuhohakkuita.

Jos ilmoituksia on tehty paljon oman metsätilan läheltä, kannattaa metsänomistajan käydä omassa metsässä tarkistamassa tuhotilanne. Metsässä kuolleet kuuset on helppo havaita.

”Omaa metsää ja erityisesti kuusikoita tulisi nyt tarkkailla. Metsänomistajan pitäisi tuhohavainnon jälkeen ottaa mahdollisimman pikaisesti yhteyttä paikalliseen metsäammattilaiseen. Hakkuilla voi usein jarruttaa tuhojen laajenemista ja vähentää taloudellisia menetyksiä”, sanoo valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Valtaosa hyönteistuhohakkuista tehdään kirjanpainajatuhojen vuoksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito