Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 2,133)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • mehtäukko

    Kansainvälinen aika ajoin parjattu Metsäliitto on yli sadantuhannen metsänomistajan omistama ja hallitsema suuryhtiö. Hintahan määräytyy tietysti markkinoilla. Jäsenen saama kokonaishinta ja edut ratkaisevat.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kommentti taksonomiakeskusteluun. http://www.hs.fi/politiikka/art-2000008411200.html

    Metsätalouden kestävyyttä kuvataan metsäsertifioinnissa kriteereillä, jotka kuvaavat taloudellista, ekologista ja sosiaalista (mukaan lukien kulttuurista) kestävyyttä. EU-komission taksonomiakriteerit johtavat meidät yhdessä muiden EU:n tavoitteiden kanssa pahimmassa tapauksessa heikkenevän taloudellisen kestävyyden kehitysuralle.

    Jos taksonomia toteutuu ehdotetussa muodossa, se siirtää yhä suuremman osan metsämaasta puuntuotannon ulkopuolelle. EU velvoittaa myös jäsenmaita ylläpitämään tietyn suuruista maankäyttösektorin hiilinielua. Metsien hakkuut jäävät siis pysyvästi kasvua pienemmiksi, mikä pitkän ajan kuluessa johtaa koko ajan alenevaan kasvuun. Kun hiilinielu kuitenkin pitää edelleen säilyttää, tämä tarkoittaa alenevaa puun tarjontaa metsäteollisuudelle. Monimuotoisuustavoitteen ja ilmastotavoitteen edistämisen yhteisvaikutuksena metsätalouden taloudellinen kestävyys ja sen tuoma hyöty kansantaloudelle tulevat alenemaan.

    Suomen ja Ruotsin pitää tuoda nämä haitat selkeästi esille. Komission vaatimusten pitää olla kohtuullisia suhteessa aiheutettuun haittaan. Pohjoismaiden pitäisi tarjota ratkaisuksi keinoja lisätä EU:ssa metsäpinta-alaa ja metsien kasvua jäljelle jäävällä metsäpinta-alalla. Päästökompensaatioista kertyviä päästökauppamaksuja voitaisiin käyttää metsittämiseen.

    Jatkuva kasvatus ei riitä meillä ratkaisuksi, koska se ei tuota ilmastohyötyjä muualla kuin joillakin ojitetuilla soilla, jossa se säästää turvekerrosta hajoamiselta. Se tuottaa myös elinympäristöä niille eliöille jotka suosivat peitteistä metsää, esimerkiksi metsissä virkistäytyjille, mutta ei riitä ratkaisuksi vaateliaille vanhan metsän eliöille.

    Talousmetsien monimuotoisuuden kohentaminen ei vaadi avohakkuista luopumista, vaan moni vanhan metsän lajiksi luultu kukoistaa myös avoimessa maastossa, kunhan sille tarjotaan sopiva elinympäristö. Myös jokamies voisi ehkä nähdä avohakkuun uudessa valossa tiedon lisääntyessä?

    Jatkoa edelliseen…

    Taksonomian tarkoituksena on kuulemma parantaa raportointia ja estää viherpesua. Jos kriteerit laaditaan heikoin eväin, voidaan päätyä edistämään juurikin viherpesua. Meilä on jo kaksi metsäsertifikaattia, metsälain ja luontolaadun seurannat sekä kaksi metsien inventointijärjestelmää raportointia varten. Luulisi noiden jo riittävän!

    WWF:n ilmastoasiantuntija sanoi A-Studiossa, että taksonomia on tiedeperustainen. Tiede ei kuitenkaan kerro miten metsiä pitää käsitellä, vaan päätöksenteossa vaikuttavat myös arvot ja tavoitteet. Yksittäinen metsänomistaja voi päättää myydä puun sijasta hiilinielua, ja voimme myös päättää edistää puuntuotannon sijaan entistä enemmän muita ekosysteemipalveluita ja saada niistä tuloja. Päätöksenteossa pitää kuitenkin ottaa nöyrästi huomioon kaikki seuraukset, ei vain niitä positiivisia.

    Perko

    Metsät Suomessa ovat lainmukaisilla metsäsuunnitelmilla  edellisen lain mukaan perustettuja ja ohjelmoitu 70-90 vuodeksi avohakkuusta päätehakkuuseen.  Ohjelmat käsittelyissä kestää vielä ainakin   seuraavat 60 vuotta ja niistä on siihen saakka näkyvissä aukkoja päätehakkuun jäljeltä.  Tuon ohjelman muutos  ei onnistu heti  puolueiden  määräyksestä.  Nykyinen metsälaki on  ollut vasta seitsemän vuotta   eikä  velvoita muutosta  ja vaikuta menettelyyn kuin vuosikymmenten jälkeen.  Haitat ja virheet ovat nykyisten  omistajien vastuulla eikä kestämätöntä tuhoa  menettelystä ole odotettavissa.

    Perustuslailla on suojattu maanomistus  ja yritysten vapauttakin. ”Jokamiestä ” ei tule rasittaa hänelle kuulumattomasta asiasta. Hänen oikeutensa tulee sopeuttaa myös EU:n yleiseen käytäntöön.  Vierailut yrityksen tiloissa ja mailla tulee  vahvistaa luvanvaraiseksi. Luvattomat metsän arvioinnit ja mittaukset sivullisilta ovat rangaistava lainmukaisesti.

    Ola_Pallonivel

    Luulisi EU:n tietosuoja-asetuksen jotain painavan, kun toisten omaisuutta kartoitetaan ja merkitään kartalle. Tuossakin voisi olla selvityksen paikka, onko edes laillista?

    Per Ä Reikäs

    Ei

    Aimo Jortikka

    <b>MT</b>

    <b>
    Ympäristökriteerien ensiluonnos</b> on valmisteltu alkusyksyllä kaikessa hiljaisuudessa. Ensimmäisen luonnosesityksen mukaan vähintään 20 prosenttia metsätilasta pitäisi rajata pois talouskäytöstä. Nykyisten suojelukohteiden lisäksi ulos rajautuisivat aarnio- ja vanhat metsät. Samoin vesistöihin tulisi kymmenien metrien suojakaistat.

    Talouskäytössä voisi työryhmän alkusyksyllä laatiman ensiluonnoksen mukaan olla 80 prosentin osuus metsätilasta. Talouskäyttöön kohdistuisi kuitenkin tiukat vaatimukset. Puustona pitäisi olla vähintään kolme puulajia. Ympäristöjärjestöt ovat halunneet siihen myös maksimirajan avohakkuualan koolle. Se olisi 1-3 hehtaaria.

    Lahopuuta metsässä pitäisi olla 20 kuutiota hehtaaria kohti, kun se nyt on viisi kuutiota. Lisäksi maanmuokkausta pitäisi välttää peräti 90 prosentilla metsäalasta.

    Tolopainen

    Kun Suomessa pinta-alasta 70% on metsää, Keski-Euroopan maiden pitäisi päästä samaan, vasta sen jälkeen katsotaan tarviiko Suomessa tehdä jotain lisää. Kyllä jämpti on näin.

    Visakallo Visakallo

    Ola_Pallonivel: Luulisi EU:n tietosuoja-asetuksen jotain painavan, kun toisten omaisuutta kartoitetaan ja merkitään kartalle.

    Niin, mikähän senkin eron tekee, että metsänomistajan hirvivahinkorvaus on julkista tietoa, mutta saman ihmisen hirvenkaatolupa ei? Olisi mielenkiintoista kuulla siitä viralliset perustelut.

    Metsuri motokuski

    Jos joku haluaa mittailla minun metsiäni niin siitä vaan. Samasta omaisuudesta on kyse kuin mistä tahansa omaisuudesta tai palkkatiedoista.

    mehtäukko

    Nuo Jortikan esiin tuomat luvut ja ukaasit on syytä muuttaa laatijoittensa vessanpönttöjen pyyhepapereiksi vähintään niin pitkäksi aikaa, kunnes tasapuolinen kaikkia eläviä (ja kuolleita) koskeva ”taakanjakomalli” on hyväksytty.

    Siis jos/kun tämä ilmastohöyhötys aiotaan ajaa maaliin, KAIKKI osallistuvat samalla panoksella sen pohjattoman rahaston luomiseen. Metsille jyvittyvät tietenkin jo hyväksi tulleet ja tulevat hiilitonnit yms. etumaksuina. Mikään ei ole vielä lahjoitettavana eikä myytävänä.

Esillä 10 vastausta, 1,151 - 1,160 (kaikkiaan 2,133)