Keskustelut Metsänomistus FSC:n riskialue yllätti

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 809)
  • FSC:n riskialue yllätti

    1.7.2019 Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan heinolalaisesta metsänomistajasta, jonka normaalisti hoidettuun talousmetsään oli pyytämättä ja yllättäen ilmestynyt 80 hehtaarin FSC:n HCV-merkintä. Tästä korkean suojeluarvon HCV-merkinnästä ei tule minkäänlaista ilmoitusta metsänomistajalle. Metsänomistaja ei itse ole mukana FSC-sertifikaatissa, vaan PEFC:ssä. Asia tuli sattumalta ilmi vasta lumituhojen takia tehtävän metsänkäyttöilmoituksen yhteydessä. Samalla omistajalla on entuudestaan jo Natura 2000 alue, valkoselkätikan suojelualue, sekä kallioidensuojelualue. Kyllä aivan aiheellisesti voidaan jo mukailla vanhan taistolaislaulun sanoja, että ”Metsäsi eivät ole sinun metsiäsi!”

  • Puuki

    Kun MTK ei ole ollut kiinnostunut HCV-alueiden piirtelystä ilman yhteydenottoa maanomistajiin, sen ymmärtää hyvin miksi .

    Rane2

    ”Kyllä, yhdistysten pitää osoittaa, mistä niiden toimittama puu on peräisin. Myös PEFC:ssä. Yksityiset sahathan valtaosin (Sahateollisuus ry:n jäsenet) ovat mukana tässä HCV-menettelyssä.”

    Juuri näin Metsämatti.FSC:n asettamat ostokiellot ja rajoitukset ulottuvat siis paljon laajemmalle kuin omiin jäsenyrityksiin.

    Metsämatin esille ottama ajatus PEFC-tuotteiden sisältämästä sertifioimattomasta puusta on mielenkiintoinen.PEFC:n osuus Suomen talousmetsistä on heidän mukaansa 92%.Tuontipuu varmaan laskee PEFC-pitoisuutta.

    Metsämatti varmasti kertoo kuinka paljon Suomessa on FSC-sertifioituja metsiä.Ja kuinka paljon FSC-tuotteita täällä tehdään.Venäjän tuonti varmaan nostaa FSC-pitoisuutta.Ehkä yli 50 %?

     

    Puuki

    Jokaisessa maassa on erilaiset FSC-kriteerit. Miten Venäjän FSC-kriteerit on määritelty ? Metsä-matilla kuulostaa olevan asiantuntemusta   FSC:n suhteen, niin hän voinee vastata.

    puunhalaaja

    Metsämatilla oli tuossa pitkässä viestissä yksi ihan uusi juttu, tai ainakaan minä en ollut asiasta aiemmin kuullut. Eli MTK:ta olisi pyydetty mukaan valmisteluun, mutta ei ollut napostellut. WTF? Voiko pitää paikkaansa?? Mitä edunvalvontaa tuo tuollainen on?

    Rane2

    Jos Veracell ei olisi saanut tätä Kuoleman (FSC)-sertifikaattia niin väitän ettei sen alueella tuotettu puu kelpaisi ns.kontrolloiduksi puuksi.Oletko eri mieltä MetsäMatti?

    nuori isäntä

    Keskustelussa hieman edelleen sivuutetaan hieman sitä, että metsyhtiöt voivat halutessaan ostaa puuta PEFC:nä ja myydä PEFC:nä jos haluaisivat! Tällöin HCV-merkinnällä ei ole mitään välilä. Jostain syystä metsäyhtiöt eivät halua näin toimia. Vaan varovat HCV-merkintöjä.

    kuusessa ollaan

    MetsäMatin tiedot viittaavat aika vahvasti sisäpiirissä olemiseen…

    puunhalaaja

    Keskustelussa hieman edelleen sivuutetaan hieman sitä, että metsyhtiöt voivat halutessaan ostaa puuta PEFC:nä ja myydä PEFC:nä jos haluaisivat!

    Totta. Keskustelussa on myös sivuttu sitä, että metsänomistajan ei ole pakko sitoutua PEFC-sertiin. Jostakin syystä moni kuitenkin on niin tehnyt? Onko tuollainen puu käynyt paremmin kaupaksi kuin kokonaan vapaa suomalainen sertifioimaton puu? Jos näin on, niin mahdollisesti sama taloudellinen imperatiivi selittää metsäyhtiöiden kiinnostuksen FSC-sertiin.

    Rane2

    Metsämatti varmasti kertoo kuka pyysi MTK:ta valmistelemaan ilmeisesti tätä kansallista riskianalyysiä?Ja kuka MTK:sta kieltäytyi ja oliko asia käsitelty päättävissä elimissä?

    Visakallo Visakallo

    MetsäMatti oli viimeisessä kommentissaan hyvin huolellinen, joten päätin tehdä hänelle kaksi selventävää kysymystä, mutta vastausta niihin ei ole vielä kuulunut. Alkoiko MetsäMatin viikonloppu jo aikaisin  perjantai-aamuna?

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 809)