Keskustelut Tekniikka Husqvarna 545 vs 555

Esillä 8 vastausta, 61 - 68 (kaikkiaan 68)
 • Husqvarna 545 vs 555

  Merkitty: 

  Moi,

  Raivuusahan hankinta olisi suunnitteilla ja nyt pohdinta on lähinnä kahden kauppaa, eli otsikon 545 vs 555 huskut. Aiheeseen voi toki ottaa kantaa myös Stihlin vastaavilla kokoluokilla sahaavat, mutta itsellä pohdinta on näiden kahden välillä.

  Hintaero ei näyttele mitään roolia päätöksessä. Satanen kaksi sinne tai tänne, saha kyllä tienaa itsensa takaisin moneen kertaan joka tapauksessa ja kestää perus metsänomistajan käytössä niin kauan, ettei hintaero näyttele roolia.

  Isommassa olisi painoa se vajaa kilo enemmän. Hyvät valjaat ja oikeat säädöt toki syö tuon painoeron melko olemattomaksi. Mutta onko isompi muuten merkittävästi kömpelömpi käyttää, tai onko käyttäjät kokeneet kuitenkin painoeron merkittäväksi?

  Isompi puolestaan kompensoi minusta aika huomattavalla tehoerolla, 2.2kw vs 2.8kw. Isompi on myös isommalla terällä, joten se tavallaan syö tehoeroa, mutta tuo muita etuja mukanaan. Toki molempiin voi laittaa saman kokoiset terät, jolloin tehoero on paremmin verrattavissa suoraan. Onko käyttäjät havainneet merkittävää eroa voimassa käytännön työskentelyssä?

  Pienemmän saisi autotunella. Itse olen tykästynyt kyseiseen tekniikkaan 550xpg mark2 kanssa. Tiedät että raivureiden puolella on ollut ongelmia, mutta eiköhän nekin ole vähentyneet, kun tekniikka ei ole enää kovin uusi. Ensinnäkään en tykkää säätää ja toisekseen olisi kiva käyttää isommilla savotoilla normaalia sekoite bensaa ja vähemmällä käytöllä pienkone bensaa. Ja olisi etu, että voi tankata mistä hyvänsä kannusta sitä ainetta mitä sattuu olemaan ja saha naukuu aina yhtä iloisesti. Toki ei se nyt maata kaatava kynnyskysymys ole, jos autotunea ei ole. Ajaa aina pienkonebensalla ja sillä siisti. Vähän kalliimpaa, mutta huomattavasti helpompaa eikä haise lähellekkään yhtä paljon. Pieniruokaisiahan nämä nykysahat on, joten ei se konkurriin vie sama mitä tankkaa.

  Käyttö on pääosin melko pienellä puulla, mutta ainahan sinne joku isompikin sattuu joukkoon. Polttopuuksi kelpaavia en kuitenkaan aijo heittää metsään, vaan kerään ne moottorisahan kanssa talteen, eli sikäli ei ole jatkuvaa tarvetta kaataa isompaa puuta raivurilla.

  Mutta mitä käyttäjät suosittelee? Kumpi olisi oma valinta ja miksi?

 • rakentaja

  Vähempitehoisellakin pärjää jos osaa laittaa terän kuntoon. Mutta vaikka on

  paras  saha(Hva 555) ja huonokuntoinen terä, niin ei tule hommasta mitään.

  Puuki

  Joskus voi auttaa kun terän kääntää toisin päin. Tehokkuus voi parantua paljonkin alkuperäisestä.

  Jätkä

  Puuki. Noinkin voi käydä, jos terä on ollut väärinpäin!

  Kerran naapuriin susipariksi tullu ”Norjan Kake” soitteli minulle töihin ja pyysi poikkeamaan kotimatkalla. Minähän poikkesin – ja ongelma hänellä oli: Leski-emäntä oli perinyt ukko-vainaaltaan vanhan rakennussirkkelin, eikä Kake saanut sitä uppoamaan lautaan edes huonosti, yritystä oli kyllä ollut.

  Kokeilin pyöräyttää moottoria ja vika löytyi. Moottori pyöri väärinpäin. Vaihdoin vaiheet ja homma oli sillä selvä.  Kone oli ollut käytössä vain muualla, ei siinä talossa ilmeisesti koskaan.

  TV

  Hankala sanoa oliko valint oikea vai väärä, mutta tyytyväinen olen tuohon 555fxt valintaan. En pitänyt raskaana enkä rehellisesti sanottuna huomannut mitään eroa 245rx kanssa painossa parin päivän työskentelykokemuksella. Voimaa on riittävästi tuon isomman terän pyörittämiseen paksuilla puilla ja sakeassa vesakossa. Runkoputki on vähän lyhyt paremmassa maastossa työskennellessä, mutta toisaalta etu hankalammassa maastossa. Tuon kanssa sooii ahtaisiin väleihin eikä terä töki maahan. Asiallisen oloinen laite näin ensi tuntumalta.

  arto arto

  Vinkkinä; Muista antaa hanaa se voima hämää. Rasittaa kytkintä jos puolikaasulla menee, voima siihen riittää. Etuhan se lyhyt putki on. Kätevää liikutella terää.

  TV

  Joo ei ole tapana päristää puolikaasulla raivaussahalla eikä moottorisahalla. Aina täydet kierrokset kun mennään puuhun, mutta väliajalla ei huudateta kierroksia tapissa. Sellainen vaikutelma jäi sahasta, että viisain pumpata kaasua kiihdyttäessä, jos terä pääsee väliajalla pysähtymään. Sen verran rajusti tuntuu olevan voimaa, että rasittaa varmasti kytkintä pidemmän päälle, jos painasee jatkuvasti nollista hanat kaakkoon. Parhaalta tuntuu jos saa pidettyä kierrokset jatkuvasti yli puolivälin ja terän hyvässä liikkeessä. Pumppaamalla täyskaasu sahatessa, löysätään kaasulta sahauksen jälkeen ja taas täysi kaasu seuraavaan sahaukseen. Tuollainen tuntuu itselle luntevalta tyyliltä. Samalla kaavalla käytän moottorisahaa. Esimerkiksi pyyhhäisykarsinnassa täyskaasu kun pyyhkäistään, löysätään kaasulta kun käännetään saha seuraavalle lappeelle ja taas täyskaasulla pyyhkäisyyn. En tiedä mikä on oikea tekniikka, mutta tuo tuntuu luontevalta tyyliltä. 550xpg mark 2 kyllä riittää siinäkin voima noissa enska rangoissa ihan puolikaasulla ja allekkin, mutta minusta sahalla sahataan täydellä teholla tai ei ollenkaan.

  Lyhyt putki voi olla minusta etu tai haitta. Kun säädän sahan siten, että käsien kulma on miellyttävä ja luonteva, niin terä jää aika reilusti irti maasta. Joutuu sahaamaan todella lähelle tai joustamaan polvista melko reippaasti. Jos tekisin työkseni, niin hankkisin pidemmän putken ainakin toiseen sahaan. Nyt teen kuntoilun vuoksi harrastuksena, joten tuo polvista joustaminen ja jalkalihasten käyttö voidaan laskea asiaan kuuluvaksi.

  MaraKet

  MINULA EI RAIVURIN TERÄ. PALJON PYSÄHDY URAKALA ON PAINETTAVA MUTTA ON NYT. PALKOILLEKIN PÄÄSYT JO PITKÄN, AIKAA. HYVÄT ON SAVOTAT JA LÄMMIN ON MENNÄ HUSOKKI PELANNUT. MEHUPULO HYVÄ OLA MUKANA JO AAMULLA BENSA KIEHUU MSAHAN TANKISSA PAHIMMILLAAN JÄÄHTYY TAUOLLA. HYVIN.

  (Pahoittelen, taisi jäädä väärä kirjautuminen päälle tähän kohtaan.)

  pihkatappi pihkatappi

  Kannattaa levätä kunnolla välillä. Helle ja huonosti nukutut yöt..

Esillä 8 vastausta, 61 - 68 (kaikkiaan 68)