Keskustelut Metsänhoito Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 1,208)
  • Ilmasto on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan

    Merkitty: 

    R. Ranta:
    ”Kuinka Taneli on, onko käsityksesi yhtään muuttunut ilmastonmuutoksesta?”

    Vastaukseni:

    Ilmasto on aina ollut muutoksessa, se muuttuu tälläkin hetkellä ja se tulee aina muuttumaan.

    Eli mitään ylimaallista ja erikoista ei ole tässä hetkessä. Näitä kuumia kesiä ja leutoja talvia on ollut mm. 1912 tienoilla ja taas 30-luvulla.

    Katsotaan nyt mihinpäin se auringon aktiivisuus kääntyy, voi olla taas pian hyvinkin kylmää.

    Ihmiset omat aina tykänneet kuunnella maailmanlopun ennustajia, nykyisin ne ennustajat vain ovat pukeutuvat tieteen kaapuun.

    Viimeisin pieleen mennyt tieteen ennuste oli että happosateet tappavat suomen havumetsät vuoteen 1995 mennessä. Lisäksi vielä ettei rikkipäästöjen vähentämisellä ole mitään merkitystä metsäkuolemaan, mutta se voi metsien palautumiseen vaikuttaa hiukan. Jälkeenpäin on todettu ettei ennen vuotta 1995 ole ollut edes mitään taantumaa Suomen havupuiden kasvussa.

    Tämä höppä ei ollut vain yhden miehen show, vaikka se pieleen menon jälkeen on siksi yritetty kääntää. Kohulla oli ehkä hiukan myönteistä vaikutusta Kuolan niemimaan kaivosteollisuuden rikkipäästöjen alasajossa, joka sinänsä oli hyvä asia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Visakallo Visakallo

    Mikä muuten aiheutti Suuret kuolonvuodet, jotka  olivat Pohjois-Eurooppaa  koetelleiden harvinaisen kylmien vuosien jakso 1695–1697, sekä Suuret nälkävuodet 1866-1868?  Tuskin ihmisen toiminta?

    risuparta

    Visu: se on ilmaston luontaista vaihtelua. Muutaman sadan vuoden välein. visu: jos et tiedä,niin voin kertoa sinulle,että viimeiseen kymmeneen vuoteen mahtuu hyvin monta mittaushistorian lämpimintä vuotta. Ja tämä johtuu ihmisen toiminnasta. Oletteko muuten kuulleet katovuodesta 2021,joka oli ennätyksellisen kuuma ja kuiva?

    Seuraavaksi , jos entiset merkit pitävät paikkaansa,visu ottaa puheeksi jääkaudet ja sen kun Utsjoella kasvoi jalot lehti puut. Jos saat siitä tyydytystä,niin anna tulla vaan!

    Visakallo Visakallo

    Oliko kysymykseni jotenkin väärä, kun risuparran piti tuolla tavalla reagoida? Eihän siinä jääkausista ollut kysymys, vaan em. katovuosista.

    risuparta

    Ja minä vastasin kysymykseen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tässä Wikiartikkelissa on luontaisten ilmastonmuutosten syitä listattu.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Pieni_j%C3%A4%C3%A4kausi

    Timppa

    Aikalaiskuvaus katovuosista 1867-68 (vaimon isoäidin isä kotoisin Saarijärven Mahlusta.   Hän oli opiskellut Mustialassa agronomiksi):

    Vuonna 1867 matkustin lopulla toukokuuta 1867 Mustialasta Sippolaan.  Luminietokset seisoivat korkeammalla aitain harjoja kuin talvisydännä.  Matkallani kuljin 5 p. sanottua kuuta Päijänteen salmen ( Kärkisen salmi) Korpilahdelle sillä tavoin, että venhettä vedettiin jäälauttain yli ja Päijänteen selkä oli aivan jäässä että hevosella saattoi ajaa. Sitten 10 p. samaa kesäkuuta Saarijärvellä oli vielä jäitä järvissä, että kirkkoväki souteli kierrellen jäiden välissä.  Sitten tuli tavattoman lämmin niin, että juhannuksena oli kuitenkin jokseenkin täysi lehti puissa vaikka samana päivänä sentään nähtiin luntakin vuorien pohjoisilla rinteillä. 

    Wiljat kasvoivat hyvästi.  Mutta kun Saarijärveltä    palasin 20   p. elokuuta oli päivä hyvin helteinen, mutta illan puolella muuttui äkisti kylmäksi ja ollessani Kuukan (Uurainen) kirkolla yötä olivat seuraavana aamuna lammikot jäässä. 

    Niin ankara oli kylmyys.  Silloin meni ei ainoastaan suvitouvot, vaan kaikki rukiitkin  Jälemmin tuli samanlaisia öitä ja vei loputkin viljat.

    Sitten seurasi kauhea nälkäkausi, jonka vertaista ei Suomen historia monta tiedä.  Seuraavana vuonna kuoli 137 720 henkeä, joista ilmoitusten mukaan varsinaisesti nälkään 2350 henkeä.  Seuraava talvi. tuli runsasluminen ja kovilla pakkasilla, joka vielä suuressa määrin lisäsi nälän kuormaa.  Jälkeisenä kesänä v. 1868 matkustelin Kuopin läänissä ja kammottavaa oli nähdä sitä tavatonta nälkään sortuvan kansan vaellusta, sitä taudin raivoa sekä kuolevaisuutta kuin myös että tiet olivat täynnä ruumisten kulettajia

    Kurki

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Pieni_j%C3%A4%C3%A4kausi

    Pohjois-Atlantin oskillaatio mainitaan kylmenemisen yhtenä syynä. En kyllä ymmärtänyt tuosta oskillaatiosta mitään, kun wikistä sitä tankkasin, mutta Polaaripyörre, jota silloin tällöin näytetään säätiedoissa (lieko sitä oskillaatiota) piirtää rajan, jonka pohjoispuolella on kylmää ja eteläpuolella lämmintä. Mikä mekanismi sitten tuota pyörrettä pyörittääkin ainakin järkeenkäypää olisi, että nopesti pyörien pyörre supistuu lähemmäksi pohjoisnavan ympärille ja kylmä alue supistuu. Jos jatkuu pitempää, niin pohjoinen alue lämpiää. Taas pyörteen hidastuninen lisää kylmän pinta-alaa ja kylmää ilmaa pääsee valumaan etelämmäksi. Jos jatkuu pitempään, niin pohjoinen alue kylmenee. Kylmähän on aika lähellä maanpinnasta jo 10 km korkeudessa eikä ole ikinä lämpenemässä.

    Kurki

    Aikalaiskuvaus katovuosista 1867-68

    Ilmasto lämpeni 1930-luvulla pari astetta noista nälkävuosista niin, että Torniojokilaaksossa myös onnistui pitemmän kasvukauden vehnän viljelykin ja ruokaa riitti. Sitten kylmeni asteen vuosikymmeniksi kunnes 2000-luvulla on jälleen lämmennyt 1930-luvun tasolle.

    Täällä tämä revalaisten ryhmän huoli tästä kirotusta ilmaston lämpenemisestä Suomessa tietenkin on nostalgista kaipuuta sinne 1800-luvun nälkävuosiin.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Juu. Meidän ryhmässä se ilmaston muutos keksittiin. Aika hyvin lähti leviämään maailmalla, a.-perin vitsiksi tarkoitettu. Vaikka itse sanonkin, mutta tämän verran voi ehkä kehua.

    Ja kyllä, mieli halajaa 1800-luvulle ja Korean sodan aikoihin myös.

    Leena

    (Nyt Gla jo saattaa suuttua, kun vastaan näiden trollien viesteihin. Sori ja suukkoja!)

    Visakallo Visakallo

    Leena on jo selvästi alkanut rentoutua rankan työviikkonsa jälkeen. -Se on oikein hyvä!

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 1,208)