Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Klapikone

    En minä sitä kiistä, etteikö edellä mainitut toimenpiteet parantaisi kasvua merkittävästi. Näistä toimenpiteistä aiheutuu myös kustannuksia. Tietyillä alueilla kaikkien näiden toimenpiteiden (avohakkuu, maanmuokkaus ja istutus)jälkeen metsätalous muuttuu huonosti kannattavaksi.

    Muuten kyllä,aktiivinen ajallaan metsä työt hoitava metsänomistaja kyllä saa varmasti hyvän tuoton metsänhoidon investoinneille.

     

     

     

     

     

     

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Klapikone, se on meillä normaaleilla metsänomistajilla ongelma, se kannattavuus. Harjavallassa, Antonilla ja Visukellon kotitilalla kaikkien tutkimuslaitosten kasvatusmallit jää 140% jälkeen. Ne kun on niin eteviä puuntuotannossa. Se 140% tulee siitä että taimet on 40 cm jo ennen istutusta..

    Pääsääntönä näiden palstan keskusteluja elämänsisältöinään pitävien jutuissa voidaan pitää ns. 30% omakehuvakiota. Kerrottuun kiertoaikaan lisäät 30% ja mainituista kuutioista vähennät 30%. Silloin ollaan aika lähellä todellista tilannetta. Tämä laskutoimitus koskee niitä jotka tuntevat prosenttikäsitteen.

    Visakallo Visakallo

    Kaikkein eniten haluaisin kesätapaamiseemme mukaan juuri revan!

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    Jovain

    Trollista tuolla edellä. Hyvin sopii ay aktiiville ja vihersossulle toimintatapa metsätaloudesta. Palvelusyhteiskunnasta, jota valitettavasti ainakin metsätaloudessa sovelletaan hyvin kapea-alaisena. Siihen eivät sossut lisävaihtoehtoja kaipaa ja jos vaihtoehtoja tarjotaan, ne torjutaan. Riittää kun maksaja on tiedossa ja etuudet ainakin heidän mielestään ovat riittävät. Tuottaja ja mahdollinen vaihtoehtojen tarjoaja voidaankin sitten jo unohtaa. Ettei vaan vaihtoehdottomana ilmaston muutoksessakin toimi itseään vastaan?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jussi Viitalan kolumni: Tekeekö ihminen muulipeurat?http://yle.fi/uutiset/3-9536191

    Homman ydin: kuluttaako ihminen ensin kaikki resurssit ja kuolee sitten ’niille sijoilleen’?

    Visakallo Visakallo

    Näyttää siltä, että maailmalla mennään taas takaisin öljy- ja kivihiilivetoiseen talouteen. Amerikkalaiset löysivät Alaskasta 30-vuoteen suurimman öljyesiintymän koko maailmassa. Nykyinen Valkoisen talon isäntä käynnistelee jo suljettuja kivihiilivoimaloitakin. Kiinan, Intian ja Venäjän isännät ovat todellisuudessa samoilla linjoilla, vaikka Pariississa tuli vähän viinipäisään nimiä johonkin papereihin raapusteltua.  Vähitellen hajoava EU ei ole sellainen voimatekijä kuin siitä joskus kuviteltiin tulevan. Voi olla, että huoli Suomen puuvarojen liikakäytöstä osoittautuu aivan turhaksi.

    Klapikone

    ”Homman ydin: kuluttaako ihminen ensin kaikki resurssit ja kuolee sitten ’niille sijoilleen’?”

    Tuohan kuulostaa ihan metsän kiertokululta: Vahvimmat puuyksilöt kuluttavat kaikki resurssit, ja loupulta metsäpalo hävittää metsän niille sijoilleen.

    Ehkä näin voi käydä isommassakin mittakaavassa? Tosin, epäilen kuitenkin. totuus on vähän toisenlainen, samoin metsän kehitys harvoin menee luonnostaan ihan tuolla tavalla.

    Ihminen on ”viisas” ja hyvin sitkeä. Suuri määrä muita lajeja kyllä katoaa ja jonkinlainen romahdus ihmispaljouteenkin on väistämätön, ainakin tällä väestökehityksellä.

    Voi olla että vahvimmat yhteiskunnat lopulta kärsivät ilmastonmuutoksesta yllättävän paljon, kun globaali talous tökkii ja vahvat yhteiskunnat ovat niin vieraantuneita luonnosta. Viidakossa asuva heimo ei paljon välitä siitä, että jos teollinen yhteiskunta ajautuu kaaokseen.

    Mitä jos ei tulekkaan metsäpalo, vaan myrsky, joka kaataa vahvat valtapuut, mutta heikot alikasvoskuuset jäävät?

    sitolkka

    Jokainen järkeä käyttävä näkee, että ihmiskunta menee sata lasissa päin seinää. Mitään ei vaan kukaan voi tehdä.

    sitolkka

    Ei järeästä normaalista puusta ole pulaa, vaan 200-vuotiaasta järeästä puusta on. Sellaista joudutaan usein tuomaan niin kaukaa, että hinta voisi vierestä ostettuna olla paljon yli 100 euroa kuutiolta. Ennen sitä sai samalla normaalilla tukin hinnalla valtion vanhoista metsistä kun vain osti ja haki pois. Nyt sellaista puuta ei enään ole Suomessa. Venäjältä haetaan ja se maksaa.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 620)