Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,211 - 6,220 (kaikkiaan 9,905)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Minulle kasvatustapa ei ole itseisarvo vaan keino päästä metsänkasvatustavoitteeseeni, joka on kasvattaa parhaita puita, parhaissa oloissa, oikeilla paikoilla.  Toistaiseksi ei siis ole jaksollista parempaa systeemiä kehitetty täyttämään näitä vaatimuksia.  Jatkuvaa kasvatusta käyttäisin mielelläni soilla.

    Jos joku haluaa kasvattaa toisin,, niin se ei minulle kuulu.  Sen sijaan otan kyllä mielelläni kantaa, jos joku esittää mielestäni perättömiä väitteitä.  Muistaakseni Raamatussa puhuttiin siitä, että sellaisille tyypeille pitäisi pistää myllynkivi kaulaan ja vierittää järveen.

    Petkeles Petkeles

    ”sellaisille tyypeille pitäisi pistää myllynkivi kaulaan ja vierittää järveen.”

    M.O.T

    Visakallo Visakallo

    Jos vanhoja aletaan täällä muistella, niin ainakin Petkeles, reva-hahmot ja muutama muukin hengenheimolainen ovat olleet täällä erityisen tarkkoja julkaistujen tietojen oikeellisuudesta. Tämähän on aivan suotavaa, mutta tasapuolisuuden nimissä sen pitäisi toki koskea kaikkea tietoa.

    aegolius

    >Poimintahakkuu ja pienaukkohakkuu luokitellaan kasvatushakkuiksi. Sen sijaan siemenpuu suojuspuu avohakkuu jne. luokitellaan uudistushakkuiksi.

    >Aegolius: ”en ole huomannut minkäänlaista keskustelua, enkä myöskää vääntöä, tästä asiasta”. Valitettavasti on todettava, että olet suuremman luokan valehtelija täällä?

    Niin tästä kasvatushakkuu vai uudistushakkuu asiastako sitä kovaa vääntöä täällä käydään, vai mistä Jovain? Sinähän olet täällä ainoa, joka tätä jaottelua ja sen perustetta et ole ymmärtänyt, vaikka se on useasti selitetty. Jatkuvasti palaat tähän. Ei täällä siitä vääntöä käydä. Asia on hyvin selkeä ja AJ sen viimeksi on sinulle selittänyt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielestäni vääntöä käydään siitä kumpi on järkevämpää, jaksollinen vai jatkuvapeitteinen kasvatus. Ahdistus tulee siitä kun pitäisi tehdä päätöksiä vajavaisen tiedon varassa ja epävarmuuden vallitessa: kumpi tuottaa paremman tuloksen kannaltani juuri minun metsässäni? Tulevaisuuden ennustamisen vaikeus se tässä valintatilanteessa kai eniten hiertää. Todennäköisyyksillä pelataan ja ne osuvat useammin jaksollisen mallin kannalle edelleen hyvin monella metsänomistajalla, mutta oma hyötyfunktionsa pitää tuntea että voi tehdä päätöksen.

    Timppa

    Kuulr Anneli.  Tieto eri ole vajavaista.  Jos koko Suomi on ollut useaan kertaan koemetsämä, miim kyllä senm pitäisi riittää-

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei se riitä koska eri metsänomistajat arvostavat eri asioita (hyötyfunktio).

    Jovain

    Näin on mutta: AJ: ”Raadissa on hyvin vähän sellaisia jäseniä jotka eivät koskaan eikä missään tekisi jatkuvapeitteistä hakkuuta”.

    Olen kirjoittanut epätyypillisestä metsänhoidosta, sillä hoidon käsitteet eivät kohtaa. Olisi tarpeen yhdistää nämä hoitomuodot, elleivät jo sitä ole ja avohakkuuttoman vaatimus tulisi poistaa. On sitten kenenkin vallassa mitä tekee, toteuttaa vaikka ns. jatkuvaa kasvatusta, huono vaihtoehto ei ole sekään.

    Mitä tulee näihin ”perättömiin väittämiin”, olisiko Ylen jutuista kysymys. Ei ole kyllä havaintoa, että täältä olisi klopattu Suomen metsätradegiaa vastaan.

    aegolius

    >Olen kirjoittanut epätyypillisestä metsänhoidosta, sillä hoidon käsitteet eivät kohtaa. Olisi tarpeen yhdistää nämä hoitomuodot, elleivät jo sitä ole ja avohakkuuttoman vaatimus tulisi poistaa.

    Alan ymmärtää sitä ”kovaa vääntöä”. Tarkoititkin sitä, että vaikka kuinka yrität tuota asiaa kymmeniä kertoja vääntää, kukaan muu ei ymmärrä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä hoitomuotoja voisi jo nykyisen metsälain puitteissa yhdistellä ja vaihdella sujuvasti samassa metsässä, jopa samassa metsikössä samanaikaisesti. Tosin  hakkuu, puumäärän inventointi ja kasvun ennustaminen käyvät hankalammiksi kovin erirakenteisessa metsässä kun puiden kokovaihtelua on enemmän.

Esillä 10 vastausta, 6,211 - 6,220 (kaikkiaan 9,905)