Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,221 - 6,230 (kaikkiaan 9,908)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    Hoitomuotojen yhdistely on erinomainen ajatus. Hyödynnetään alikasvosta silloin, kun se esim. koivikossa on mahdollista. Näin on tehty kautta aikain mm. kaksijaksoisessa kasvatuksessa, joten pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan. Toteutus ratkaisee, onko tuo kannattava tapa vai onko tuloksena lähinnä metsän kunnostukseen johtavia hankaluuksia.

    Vain se on oleellista, ettei metsätaloutta kahlita jatkuvan kasvatuksen vaatimuksilla ja näin rajata tarkoituksenmukaisia menetelmiä, kuten alaharvennus ja avohakkuu, pois käytöstä. Näitä käytettäessähän ei enää voida puhua jatkuvasta kasvatuksesta.

    Visakallo Visakallo

    EU:sta tulee hyvin voimakasta linjausta jatkuvapeitteiseen kasvatukseen. On aika hämmentävää, että samaan aikaan luontojärjestöjen omasta FSC-sertifikaatista on tullutkin vastavoima tälle kehitykselle. Tätä ilmaveiviä voisi jo verrata EU:n suhtautumiseen maakaasun ja metsäenergian uusiutuvuuteen!

    Visakallo Visakallo

    Tuli ihan mielenkiintoista ennakkotietoa juuri päättyneen, 1990 istutettujen koivikoiden päätehakkuuta edeltävästä harvennuksesta. Tuleekohan tietyltä taholta taas samantapainen ”asiantuntija”-ryöpytys, kuin viimeksi siitä kuusikon päätehakkuusta…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yrjö Norokorpi kirjoittaa 24.9. Lapin Kansassa että peitteinen metsänkasvatus ei ole sama asia kuin jatkuva kasvatus. Peitteisenä voidaan pitää sellaista metsää jossa osa puista jätetään hakkaamatta, esimerkiksi siemenpuuhakkuu. Jos kuka lukee kyseistä lehteä niin voisi kertoa lisää.

    Visakallo Visakallo

    No niin, jatkan edellä mainitun  32 v. koivikon harvennuksen tiimoilta.  Kiintokuutioita tuli 540 / 10 ha. Tukkiprosentti 58%. Rahaa tuli 30 000 eur alv 0%. Pystykauppa. Olen ihan tyytyväinen. Nyt koivikko mahtuu hyvin järeytymään, ja kymmenen vuoden sisällä se laitetaan nutulleen.

    aegolius

    >No niin, jatkan edellä mainitun  32 v. koivikon harvennuksen tiimoilta.  Kiintokuutioita tuli 540 / 10 ha. Tukkiprosentti 58%. Rahaa tuli 30 000 eur alv 0%. Pystykauppa.

    Kuulostaa hurjalta hinnalta koivulle. Mitä sanoo mittis koivutukin kuutiohinnaksi?

    Timppa

    On siinä koivulla hintaa.  Keskihinta 55 euroa/m3.  Luonnonmetsissä aika usein 35 euroa/m3.

    Metsuri motokuski

    Yrjö Norokorpi kirjoitti asiaa. Jatkuvakasvatus ja peitteinen metsänkasvatus eivät ole sama asia. Peitteistä metsänkasvatusta ovat mm yläharvennus ja koivikon kaksivaihekasvatus sekä siemenpuuhakkuu. Jaksottaisessa kasvatuksessa on myös peitteistä metsänkasvatusta.

    Gla Gla

    En ymmärrä. Jos peitteinen johtaa avohakkuuseen, eihän se ole peitteistä.

    Jovain

    Mitä Yrjö Norokorpi sitten kirjoittaakin, kun ei pääse lukemaan, mutta asiaa. Peitteistä metsänhoitoa voivat olla kaikki luontaiseen uudistamiseen tähtäävät hakkuutavat. Niitä voidaan pitää myös kasvatushakkuina, kuten poiminta- ja pienaukkohakkuita pidetään. (ks. metsänkäyttöilmoitus lomake)

    Vastaavasti vohakkuita ovat keinollisesti uudistettavina pidettävät, kuten tuhoalueet ja pystymetsään tehty avohakkuu.

    Gla, luontaisesti uudistuvat metsät johtavat tavallaan myös  ”avohakkuuseen”, mutta säilyvät kuitenkin peitteisinä kokoajan, taimettumisen ja metsän uudistumisen kautta.

    Jos on tarpeen metsänhoidon luokituksen uudistaminen, jako voisi olla esim. luontaiseen ja vastaavasti keinolliseen uudistamiseen tähtäävät.

Esillä 10 vastausta, 6,221 - 6,230 (kaikkiaan 9,908)