Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,471 - 6,480 (kaikkiaan 9,903)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    ”JK-hakkuut opettavat näköjään motokuskit huonoille korjuutavoille.”

    Onko joku nähnyt, että kyntäjä tullessaan pellolta alkaa auroilla lanata tienpohjaa…? tarkoitti tuossa yhteydessä uskottelua, että menee se tientasaus vehkeellä millä hyvänsä, pää-asia kun on sillä töin ajettu!– mentaliteettia.

     

    Puuki

    Se oli vain Sinun tulkintasi lauseesta jossa kritisoin tapausta. (Ja samalla jk:n hakkuutapaa, jos se johtaa ko. tilanteisiin)

    Jovain

    Eihän se sovellu Puukin kuvaama jk hakkuutapa, on kuitenkin nykylain ja suositusten mukainen. Vielä kun osoitat sen laskelmilla, miten kannattamatonta se on jaksottaiseen vaihtoehtoon verrattuna. Jk soveltuu kyllä kaikkialle metsiin, mutta tuskin kuitenkaan nykyisen kaltaisena vaihtoehtona. Voi olla enemmän pääomavaltaista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    nykyisen kaltaisena

    Ei metsälaki kehota vetämään puustopääomaa lakirajoille, puuta saa jättää ihan oman mielen mukaisen määrän.

    MaalaisSeppo

    Puuta tosiaan saa jättää mieleisensä määrän. Seurauksia tulee, jos menee alle lakirajan.

    Puuki

    En ole missään sanonut että jk olisi joka paikassa kannattamatonta.

    Muutamia tapauksia on joissa se on takuulla sitä mutta on niitäkin tapauksia joissa voi kannattaa.

    Tuossakin kohteessa jossa yksi pikku nurkka kuviosta meni vähän väärällä hakkuutavalla jäi PPA :ksi keskimäärin 14,8 m2/ha .  (Inventoitu tänä vuonna).    Pääosin ihan sopiva  kuusikko jäi jäljelle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mites olisi tällainen vertaus? Jatkuvan kasvatuksen metsä on niin kuin kasvuosake ja jaksollinen metsä on arvo-osake. Arvo-osake on yleensä kalliimpi, mutta se tarjoaa vakaata ennustettavaa osinkovirtaa.

    Timppa

    Tunnetaan myös termi ”junk bond”:

    Roskalainat ovat joukkovelkakirjoja, joihin liittyy suurempi maksukyvyttömyyden riski kuin useimpiin yritysten ja valtioiden liikkeeseen laskemiin joukkovelkakirjoihin. Joukkovelkakirjalaina on velka tai lupaus maksaa sijoittajille korkomaksuja sekä sijoitetun pääoman palautusta vastineeksi joukkovelkakirjalainan ostamisesta. Roskalainat ovat sellaisten yritysten liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja, jotka ovat taloudellisesti vaikeuksissa ja joilla on suuri riski laiminlyödä tai jättää maksamatta korkojaan tai palauttaa pääomaa sijoittajille.

    Puuki

    Laskin huvikseni optimaalisen jk:n kuusikon tuottoa 20 v:n periodilla suhteessa tasaikäiseen päätehakattuun (275 mottia/ha) metsään.  5 %:n korolla ja 5 mottia/ha vuosikasvulla laskettuna jk voittaisi tasaikäsen metsän kasvatuksen n. 575 €:lla /ha mutta vain jos tasaikäiseen metsään ei tehdä energiapuuhakkuuta v. 20 .   Silloin on tuloksena suunnilleen tasapeli mutta jatkossa jk häviäisi koska viljellyn metsän vuosikasvu paranee jatkuvasti, kun taas jk – metsän kasvu hyytyy suhteessa.

    suorittava porras suorittava porras

    Jotain on jaksollisessa pielessä ,jos on tarvetta energiapuuhakkuulle.  Jaksollisen metsä kasvaa reilusti yli 5  mottia hehtaarille ,jos alkukasvatus on tehty oikein. Jk- metsä harvemmin kasvaa tuota viittäkään .

Esillä 10 vastausta, 6,471 - 6,480 (kaikkiaan 9,903)