Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 981 - 990 (kaikkiaan 10,089)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • MaraKet

    Mikä taho määrittelee avohakkuun kokoa? Ja millä kokonpanolla tuo taho on saanut valtuutensa päättää yksityisomaisuuteen kajoamisesta?

    Puuntuottajana en hyväksy koskaan heikennyksiä elinkeinooni. Marras-joulukuussa talouden realiteetit tulevat kaikella voimallaan päättäjien silmille ja palataan entiseen. Noilla avohakkuiden kokorajoituksilla on tapana hiipua mahdottomuuteensa nopeammin kuin arvaammekaan!

    Timppa

    Jos ajatellaan metsien käyttöä kokonaisuutena, olisi syytä optimoida eikä maksimoida. Kun keskustelin metsänhoitajaystävieni kanssa avohakkuista, minäkin käytin samaa argumenttia kuin Gla, että niistä saadaan uusiutuvaa raaka-ainetta. Mutta kenen tarpeisiin ja kuinka paljon? Vasta-argumentti on, että meidän vastuullamme on meidän luonto ja sen vastuullinen käyttö. Ei kai tavoite kuitenkaan ole se, että meidän metsistämme revitään maksimaalinen puuntuotanto kansainvälisten markkinoiden loputtomaan kysyntään ja uhrataan samalla monimuotoisuus?

    Mitä ihmeen  monimuotoisuutta ollaan uhraamassa?  Eivätkö ne metsänhoitajat tunne yhtään Suomen metsien historiaa.

    Ei minunkaan mielestä yksistään maailman markkinoiden tarpeen pidä ohjata Suomen metsäteollisuutta.  Tietysti oma etu tulee pitää ensi sijalla.  Itse asiassa tärkeimpänä tekijänä pitäisin sen, että metsäteollisuus on tärkein syrjäseutujen elinvoimaa ylläpitävä tekijä.  Jos metsätalouden annetaan taantua, niin miettikääpä miten Suomi tulisi keskittymään.

    Hämmästyttävää ettei tällaista aluetaloutta tukévaa seikkaa pidetä voimakkaasti esillä.  Kuinka monta tyhjää asuntoa koolua syntyisikään, jos maaseudulla ei olisi tarjolla metsäalan työpaikkoja.   Aika kapeaketseista porukkaa nuo metsänhoitajat.

    Suomen metsäteollisuus syntyi varsinaisesti 1860-luvulla, kunn höyrysahat tulivat yleiseen käyttöön ja Britannian markkinat vapautuivat tuontitulleista.  Metsäteollisuuden tuottamalla pääomilla pystyttiin kehittämään Suomeen täysin uutta teollisuutta ja maastamme kehittyi runsaassa 100 vuodessa eräs maailman vauraimmista maista.  Edelleen metsäteollisuus tuottaa Suomelle lisäarvoa, jota on mahdotonta hankkia muualta.

    Hämmästyttävää, ettei näitä sosiaalisia ja taloudellisia ulottuvuuksia pidetä voimakkaammin esillä.  Kyllä yleisön mielipiteet muuttuivat, kun ymmärtäisivät asian oikean tilan.

    Itse olen aina tosi iloinen, kun pystymme metsissämme tarjoamaan erilaisilla metsäammattilaisille töitä tietäen samalla, että vaikutamme koko tuotantoketjuun tehtailta satamiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timppa. Juha Kauppinen – Monimuotoisuus -kirjan saa kirjastosta tai kirjakaupasta. Uhanalaistilastot pitää saada nykyistä paremmalle tolalle. Maaseudun elinvoima on tärkeä, mutta kuuluu toiseen kestävyyden pilariin eli sosiaaliseen kestävyyteen.

    MaraKet

    Aluepolitiikka ja perhemetsätalous edellä asioita pitäisi viedä eteenpäin. Mutta kun se ei kaikille näytä sopivan! Katseeni kohdistuu Marinin hallitukseen.

    Syrjempien seutujen muuttovoitto on nyt tosiasia, mutta ehkä vain koronan ”auttamana”.  Luulen kyllä, että muutos on pysyvä.

    Timpan kirjoitukseen lisäisin vielä maanpuolustuksellisen näkökulman. Ainakin itarajalla asutus takaisi sen, että maahantunkeutujat tunnistettaisiin mahdollisimman nopeasti. Kun nyt tietoisella politiikalla ja jatkuvan kasvatuksen mantran hokemisen auttamana tyhjennetään syrjäseudut niin uhka on todellinen. Keskittymiskehitys on estettävä. Pienille paikkakunnille lisää moto-kuskien koulutusmahdollisuuksia. Samoin kesätyöt nuorille taimenistutuksiin ja taimikoiden raivauksiin. Sillä tavalla saataisiin nuoret pysymään synnyinsijoillaan tai ainakin palaamaan takaisn opiskelujensa jälkeen. Moto-kuskeiksi tai metsänraivaukseen.

    Nykyisen menon kustannukset mitataan kymmenissä miljardeissa. Luulisi siinä olevan porkkanaa ns. kehityksen kääntämiseksi takaisin päin.

    hemputtaja

    Uhanalaistilastot pitää saada nykyistä paremmalle tolalle.

    Sopii, mutta mitä se heiluttelee. Uhanalaiset eli muinoin ns. ”rauhoitetut” ovat harvinaisia ja ovat sitä olleet aina. Niiden esiintymispaikatkin tuppaavat olemaan harvinaisia.

    Ns. monimuotoisuus on eri asia. Siihen on tulossa kunnon tietoa, jos ei Valtakunnan metsien arviointiin suunniteltua kasvillisuusluokitusta joku törppö torppaa.

    Edellinen vastaava tehtiin vissiin 80 -luvulla. Siitä ei ole ollut paljon hyötyä kun vertailuaineisto puuttuu.

    Nyt olisi siis mahdollisuus saada todellista tietoa monimuotoisuuden kehityksestä eikä jotain Punaisen kirjan huruarvioita.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lue hemputtaja se kirja niin palataan sitten astialle.

    aegolius

    Onko täällä kaikille jo tuttuja Seppo Vuokon kirjoitukset uhanalaisuudesta?

    Googleen vaikka seuraavat hakusanat, niin ajatuksella lukiessa puolisen tuntia vierähtää helposti. Sepon monimuotoisuuskirjaa täytyy kyllä toivoa joulupukilta.

    ”Seppo Vuokko uhanalaiset lajit site:www.maaseuduntulevaisuus.fi”

    Tolopainen

    Voihan sitä tietenkin kuvitella, että sellainen metsän hoito tuottaa parhaiten, että metsässä on maksimaalisen suuri määrä tukkipuuta odottamassa myyntiä. Taloudesta mitään ymmärtämätön voi ihastella puumääriä ja pieniä uudistamiskuluja. Tämähän on sitä perinteistä nuukan omistajan metsänhoitoa. Siitä ei hyödy omatalous eikä kansantalous.Tavaran ja rahan pitää liikkua ei se muuten mitään tuota, jos komposti on läjässä, se ei lisää kasvua.

    MaalaisSeppo

    Puun myynin pantaaminen ei vaikuta kansantalouteen yhtään mitään. Suurella joukolla sitä ei tehdä. Myyjiä riittää, kuten viimeisimmästä myyntitilastosta nähdään. Ostoähkyä pukkaa.

    Tolopainen

    Mistä ne hakkuusäästöt sitten tulee,  jos puuta ei jää myymättä joka vuosi miljoonia kiintoja.

Esillä 10 vastausta, 981 - 990 (kaikkiaan 10,089)