Keskustelut Metsänhoito Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

  • Tämä aihe sisältää 1,907 vastausta, 73 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 kuukautta sitten GlaGla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1,121 - 1,130 (kaikkiaan 1,908)
  • Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes ….

    Merkitty: 

    Metsäkeskus selvitti: Ensiharvennuksista lähes 60 prosenttia metsälain vastaisia….Onkohan näin?  Epäilen kyllä, lakiahan muutettiin niin ettei mikään ole laitonta…..

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tartu provokaatioon. Odottelisin sitä luvattua opinnäytetyötä ihan rauhassa. Sitä paitsi käytännön toimijat varmaan osaavat parhaiten valita korjaavat toimenpiteet keskenään.

    No sen verran voin kommentoida että yksi mielenkiintoinen mittauskohde olisi jäävien puiden latvuksen kunto, jos siihen keksisi sopivan mittarin, vaikka elävän latvuksen korkeus puun pituudesta tai jotain sinne päin. Lehtivihreän määrästähän se tuleva kasvu syntyy, ei rungosta eikä oksista. Itse asiassa laserkeilaus saattaisi selvitä tästä mittauksesta jopa ihan kohtalaisesti (lehtialaindeksi tms.).

    Metsuri motokuski

    Taitaa taas olla sellainen aivopieru että taitaapa olla vaikea toteuttaa jos ei mahdoton.

    Rane

    ”Koska vaikuttaa siltä, että parempaa tietoa on jossain, olisi hyvä julkistaa se. Toistaiseksi se väitetty  ”parempi selvitys” on osoittautunut salassa pidettäväksi.”

    Gruppa Revanovits parantaa kuin sika lentoaan.Tuo nimittäin on ihan totta.Stora,UPM ja MGroup käyvät läpi omat leimikkotarkastustietonsa ja ovat luvanneet/uhanneet palata tulosten myötä asiaan.Ja todellakin nämä tiedot ovat tähän asti olleet salaisia.

    Hämis
    mehtäukko

    Ei sitten mitään uutta Remeksen pakinassa. Relaskoopin ja runkoluvun käytännöissä tuli tuossa ilmi se, jota ensinmainitun osalta täällä on turhaan paasattu ja mollattu konekuskeja. Kun kohteella käytetään molempia kontrollitapoja, tuloksenhan pitää olla yhtenevä.

    Puuki

    Keski-Suomessa on ilm. sitten vaan niin paskat leimikot ja huonot ostajat että niitä ostaa, kun ei yksikään täyttänyt suositusrajoja.

    Visakallo Visakallo

    Ihmetyttää vain, miten paljon metsänhoidon taso  voi noin paljon huonontua vain sadan kilometrin matkalla. Jokin tässä asiassa nyt mättää.

    Apli

    Heh Puukin kommentti hauska, eiköhän ostajat ole kaikkialla samanlaisia, leimikoissa toki eroja varmasti, samoin puun myyjissä, tosin nythän metsätilojen ostajina alkaa olla jo enemmistö rahastoja ja ulkomaalaisia sijoittajia, suomalainen omistajakanta vanhenee ja nuorilla ei niin kiinnostusta metsiin niin myydään pois vähän sama kun suomalaisia yrityksiä siirtyy ulkomaalaisomistukseen, pääomaa ei tästä maasta löydy niin ulkomaalaiset ostaa pois.

    suorittava porras suorittava porras

    Kohteiden”arvonnassa” voi olla kyse arvonta-aineiston  kapeudesta. Jos tarkastuksen kohteena on jo ennakkoon todetut riskikohteet ja rajatapaukset , ei tulos ole yllättävä. Se sitävastoin on ,että tuloksia yleistetään kaikkiin ensiharvennuksiin.

    Mikäli arviointitulokset pitäisivät laajemmin paikkansa , olisi kyseessä tilanne ,jossa Suomen maineikas metsänhoito osoittautuisi kuplaksi. Tätä en kuitenkaan oman kokemukseni mukaan usko . Parantamisen varaa toki löytyy.

    On huomattava ,että nyt olivat hakkuun kohteina vanhan metsälain aikaan uudistetut kohteet. Tuolloin varhaisperkaus jäi monilta tekemättä ja taimikonhoitokin tehtiin vuosia liian myöhään ,mikäli aiottiin käyttää hyväksi kemerarahoitusta työn toteuttamiseen. Näin tapahtui vuoteen 2015 asti. Kun tähän lisätään vielä 2010-luvun energiapuuintoilu ,jolloin jopa yleisesti suositeltiin ”hoitamaan” taimikot korjaamalla koneellisesti energiapuuta jo ennen varsinaista ensiharvennusta , ei kannata ihmetellä , että harvennettavan puuston tila ei vättämättä ole paras mahdollinen tänä päivänä. Riskikohteita löytyy edellä mainittujen seikkojen seurauksena.

    On vielä lisättävä ,että moni energiavaihtoehdon pohjalta kasvatettu kuvio on jäänyt korjaamatta ja riukuuntumaan edelleen ,kun energiapuusta ei ole ollut kysyntää , kuvio ollut liian pieni tai ei ole löytynyt tekijöitä työtä toteuttamaan. Tänä päivänä näillä kuvioilla on ennakkoraivauksen jälkeen harvoin suositusten edellytyämää määrää elinkelpoista puuainesta. Pelkkä ajouran avaaminenkin vie tiheyden jo lakirajoille.

     

    jees h-valta

    Ja taas tuo sama jankutus! Suorittava se jaksaa mollata e-puuharvennuksia vaikkei niitä todellakaan ole mitään syytä mollata ja tehdä yleistystä. Satakunnassa aika paljolti tuo osataan ja e-puufirmojenkin tekijät ovat vastuuntuntoisia koneen käyttäjiä. Eihän huonosta metsästä koneella hyvää saa mutta jos taimikkovaiheessa vain on jotainkin tehty metsä on aivan hyvä harventaa aivan kummalla tahansa, normaali ensiharvennuksella tai e-puuharvennuksella. Yleensä vain nyt tuntuu e-puufirma olevan parempi maksaja.

Esillä 10 vastausta, 1,121 - 1,130 (kaikkiaan 1,908)