Keskustelut Harrastukset Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 1,096)
  • Metsänomistajien vaikutusmahdollisuudet hirvieläinten kannansäätelyssä

    Nimimerkki  ”Taviokuurna” nosti vieraslajikeskustelussa esiin aivan avainkysymyksen:

    ”Tällä hyvällä palstalla mouruaminen ei auta meitä, miten saamme asian julkiseksi, keskusteluun ja päätöksiin?”

    Metsänomistajat/ maanomistajat on täydellisesti pelattu ulos pöydistä, joissa tehdään päätökset hirvieläinten kannansäätelystä. Mitä sitten voidaan tehdä asian korjaamiseksi?

    Ensiksi nostaisin uudestaan esiin Tiina Lietzenin kolumnin ”Maanomistajat ovat vellihousuja”. Siinä on asian ydin, kukaan muu ei pidä maanomistajien puolta, kuin maanomistajat itse.

    Metsänomistajiakin on yli puoli miljoonaa, mutta joukko on hajanainen, ettei mitään yhteistä köyttä ole löytynyt vedettäväksi, edes tässä asiassa. Jotkut saattavat luulla, että jokin etujärjestö tai puolue ajaisi maanomistajien puolesta tätä asiaa, mutta näin ei valitettavasti ole. Ei tämä asia olisi näin surkeassa jamassa, jos joku taho olisi oikeasti yrittänyt korjata sitä.

    Tiina kirjoitaa palstalle harvoin, mutta asiaa. Hän herätteli porukkaa, että lausuntokierroksella oli Metsäkeskus alueelliset metsäohjelmat 2021–2025, joihin pyydettiin kommentteja. Toivottavasti mahdollisimman monet metsäomistajat käyttivät tätä tilaisuutta hyväkseen. Kiitos Tiinalle!

    Toisena nimenä nostaisin Annelin. Hän pyrkii vaikuttamaan myös muualla kuin ”muoruamalla” tällä palstalla, omilla kontakteillaan ”metsäpiireissä” ja sosiaalisessa mediassa, oikomaan vääriä käsityksiä ja jakamaan faktaa. Kiitos siitä!

    Kolmantena nostaisin nimimerkki ”Puunhalaajan”. Hän pyrkii myös vääntämään sosiaalisessa mediassa liikkuvia virheellisiä ”tietoja” oikeille jengoille. Lisäksi huomasin, että hän sai jokin aika sitten samanlaisen ahaa-ilmiön kuin itse vuosia sitten, eli mitä hyötyä tällä palstalla ”mouruamisesta” saattaa olla ja ryhtyi sen seurauksena reippaasti konkreettisiin toimenpiteisiin. Kiitos myös ”Puunhalaajalle”.

    Näin vaikutetaan!

    Toivottavasti tämä asiallisesti vaikuttavien lista alkaa kasvaa vauhdilla. Jos metsänomistajista vaikka vain yksi promille saataisiin aktiivisesti ja systemaattisesti ajamaan asiaa, niin se olisi valtava joukko.

    Kainuun ja Karjalan tätä ”vaahtoamista” ihmetteleville tiedoksi, että täällä yhteenlaskettu hirvi+valkohäntäpeura+metsäkauris-tiheys on keskimäärin luokkaa 100 / 1000 ha. Siellä taitaa ola 2-3?

  • Metsuri motokuski

    Elkää nyt ihmeessä alkako vetää takaisin. Täällä on vuosia haukuttu metsästäjiä ja riistsviranomaisia ja nyt joku sovinnon tuuli pyyhkii keskustelua. Onhan se hienoa kieltämättä että asialinjalle siirrytään, mutta että nyt metsästävät sukulaisetkin saavat sielunrauhan.

    Visakallo Visakallo

    Minun ei ole ainakaakaan tarvinut missään vaiheessa muuttaa kantaani tässä hirviasiassakaan. Eikö jo nimimerkkinikin kerro sen!

    Planter Planter

    Voihan pojat. Pitää taas palata lähtöruutuun. Ei tässä
    haukuta ketään. Etsitään syitä miksi kaikkialla hirvikannan säätösysteemi ei toimi ja miten sitä voisi korjata. Etsitään syitä, annetaan kritiikkiä kun aihetta on, ei haukuta, se on koiran virka.

    Täällä Varsinais-Suomessa hirvikannan säätö ei toimi, koska alueellinen riistaneuvosto käyttää mielivaltaa, eikä siihen valvoja halua puuttua. Muualla voi tulla vastaan vaikka tilanne, että säätelyä hoitava metsästysseura kuolee pois. Jossain omistajarakenteen muutos voi johtaa siihen, että uudet maaanomistajat kieltävät metsästyksen maillaan, vaikka ns piiperöt tai muuten vaan änkyrät maanomistajat.

    Alueet pilkkoutuvat ja lain vaatimia yhtenäisiä alueita ei saada kasaan. Nykyisen lainsäädännön puitteissa metsästys näissä tapauksissa loppuu, koska maanomistajalla, joka ensimmäisenä törmää haittoihin, ei ole mitään työkaluja ratkaista asiaa. Joidenkin mielestä tämä on hyvä asia, minusta se on huono asia.

    Sorkkaeläinmetsästäjiä en ole haukkunut, koska porukassa on ihmisiä joka lähtöön, ei voi yleistää, siinä loukkaisi niitä, jotka hoitavat asiallisesti hommansa.
    Osalle metsästys on pakkopullaa, vastenmielistä kivikossa kompurointia. Toisessa ääripäässä intohimo ja elämäntapa ja metsästyskalenteri tahdittaa koko elämää. Suurin osa asettuu välimaastoon.

    Hirviporukan kokoontuminen on mukava sosiaalinen tapahtuma, jossa porukka kauempaakin kokoontuu turisemaan ja samalla ammutaan ne myönnetyt luvat pois.

    Kun homma toimii, sekä maanomistajat, että metsästäjät hyötyvät ja ovat tyytyväisiä. Saalistakin saadaankohtuullisesti, että pääsee lihan makuun ja vahingot pysyvät aisoissa. Toivottavasti näin on suurimmassa osassa maata.

    Keskustelupalstalla on muutamilla mennyt kompassi rikki. Suunta vaihtuu jatkuvasti ja pääasia on olla eri mieltä tiettyjen nimimerkkien kanssa, vaikka samalla  olisi eri mieltä itsensäkin kanssa.

    Otetaan tästä esimerkki kompassin rikki menemisestä:

    ”Asianmukaiset käsittelytilat puuttuu ja Planter nostaa heti metakan kaupalliseen toimintaan ryhtymisestä ,jos sellaiset rakentaa. Paikallinen MTK:n edustaja riistaneuvostossa sai ikuisen Planterin kirouksen päälleen em syystä . Kuitenkin herra pisiti vähän omaa kroppaa ja rahaa likoon ,että peurakannan vähentäminen ei olisi käsittelytiloista kiinni. Sekin on vuodatuksen perusteella pahasta.”

    Kyseinen nimimerkki on aiemmin vastustanut kaupallista metsästystä, mutta tässä tilanteessa sitä onkin syytä kannattaa, että voi yrittää teilata toisen nimimerkin. Todetaan nyt vielä, että antamani kritiikki kohdistui siihen, että MTK valitsi maanomistajia edustamaan henkilön, jonka intressissä on suuri sorkkaeläinkanta. Kritiikki ei kohdistunut henkilöön. Itsekin yrittäjänä toimineena arvostan yrittäjää ja erityisesti hänen rehellisiä kommenttejaan Aromi-lehdessä.

    Tässä pykälää ylempää riistahallinnon organisaatiosta ex valtakunnallisen riistaneuvoston puheenjohtajan kannanotto kaupalliseen metsästykseen. Asiaa on puuhailtu jo pitkään Keski-Suomessa.

    suorittava porras suorittava porras

    En ole -toisin kun Planter otaksuu- kaupallisen metsästyksen kannattaja. Kaupallisuus tarkoittaa riistakantojen kasvattamista tai pitämistä epämiellyttävän korkealla tasolla. Jos tilanne on kuitenkin karannut käsistä ,kuten Varsinaissuomessa on osin käynyt, tarvitaan tehoa metsästykseen,mutta tulppana voi olla käsittelytilojen puuttuminen . Tähän haasteeseen se MTK:n edustaja riistaneuvostossa on vastannut. Tekeekö tämä hänestä epäsopivan luottamustoimeensa?

    Asiallisten saaliinkäsittelypaikkojen puuttuminen rajoittaa monien seurojen toimintaa. Käytännössä jahti siirtyy myöhempään ajankohtaan ,jotta saalis säiden viilettyä saataisiin terveellisessä muodossa talteen. Käsittelytilojen rakentaminen vaatii runsaasti työtä ja pääomia. Tämän vuoksi pienille seuroille ponnistus on ylivoimainen. Yhteistyötä eri seurojen kesken tarvitaan ja luonnollisesti enemmän saalistakin kulujen kattamiseksi. Tässä yksi syy riistakantojen pitämiseen korkealla. Vahva veikkaukseni on ,että osasyynä Varsinaissuomen tilanteeseen ovat juuri kaupallisuus ja metsästystoimintaan liittyvät investoinnit. Jos vastuuhenkilön nimi on velkakirjassa , on rahan liikuttava. Kun riistasta on riittävästi tuloja nukkuvat velallisetkin yönsä paremmin.

    Tuosta metsästysporukan /seuran toiminnan loppumisesesta on ollut puhetta täälläkin. Henkilön nimellä toimiva porukka on kaikkein suurimmassa vaarassa jatkuvuuden suhteen. Jos vetäjälle tapahtuu jotakin ,voi kokonainen metsästyskausi jäädä väliin. Onnessa on sekin ,löytyykö puuhamiestä nostamaan toimintaa jaloilleen.

    Kun seuramme aktiivisuudessa havaittiin hiipumisen merkkejä , aloimme aktiivisesti hakea yhteistyön mahdollisuuksia. Tämän tuloksena kolme seuraa yhdistyi ja emäseuran sääntöjä uudistettiin siten ,että paikkakunnan hirviseurueet voivat liittyä halutessaan itsenäisenä jaoksena yhteiseen emäseuraan. Tämä on mahdollista ,jos virta käy vähiin. Henkilökohtaisesti pidän yhteistyötä huomattavasti parempana vaihtohehtona verrattuna siihen ,että toiminta pirstaloituisi pienempiin ja huonosti toimiviin osiin. Mitä enemmän rajapintoja ,sitä enemmän kitkaa.

    Planter Planter

    Aiemmin kun yritin linkittää tarkastuskertomuksen uuden sijainnin hävisi koko tarina jälkiä jättämättä. Uusi yritys

    https://www.vtv.fi/app/uploads/2018/07/04111535/hirvikannan-saatelyjarjestelma-100-2005.pdf

    On hyvä lukea hieman ”historiaa” vaikka tilanne on muuttunut. Kuusettuminen oli jo silloin huolena, mutta on entisestään kiihtynyt. Sorkkaeläinkanta on lounaisessa Suomessa moninkertaistunut raportin tekemisen jälkeen. Yritin kolmisen vuotta sitten saada siitä syystä päivityksen tarkastuskertomukseen tai uuden vireille, mutta lihakset eivät riittäneet.

    MMM:n ulkopuolisen tahon olisi syytä tarkistaa toiminta. Nyt Luke on tekemässä jotain selvitystä, mutta se kuuluu MMM:n organisaatioon ja MMM kiistää, että hirvieläimistä olisi haittaa. Jos ”hyvinvointia riistasta” hanke laskee kaupallisesti hyödynnetyn hirviluvan arvoksi yli 6000 eur, niin siitä tulee jo vuodessa 300 miljoonaa hyvää ja pienet hirvielämet päälle, niin plussaa tulee jo ainakin 400 miljoonaa vuodessa.

    Otteita tarkastuskertomuksesta näin 15 vuotta sitten.

    ”Valtiontalouden kannalta hirvi aiheuttaa lähinnä kustannuksia. Kerätyt pyyntilupamaksut käytetään kokonaisuudessaan vahinkojen korvauksiin.(Planter: ei enää vain alle puolet) Viime vuosina korvausten määrä on ollut noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä on korvattu pääasiassa metsävahinkoja. Korvaukset kattavat vain pienen osan aiheutuvista yhteiskuntataloudellisista kustannuksista. Valtiontaloudellisia kustannuksia aiheutuu liikenneonnettomuuksien sairaanhoidosta, poliisi- ja pelastustoimista sekä onnettomuuksien välillisistä vaikutuksista.”

    Metsätalouden näkökulmasta vahingonkorvaus ei kata kaikkia haittoja. Hirvivahinkojen torjumiseksi joudutaan tietyssä tapauksissa viljelemään epätaloudellista puulajia, käytännössä kuusta lehtipuiden ja männyn sijaan. Vahingot myös kumuloituvat ja toistuvat samoissa paikoissa useana vuotena, jolloin korvaus metsityksen uudistamiselle menee hukkaan.

    Taloudellisena uhkakuvana pidetään sitä, että vahingot voivat tulevaisuudessa aiheuttaa tukkipuun laadun heikkenemisen ja toisaalta altistaa metsiä laholle. Myös kuusikoiden uudistaminen kuuselle lisää juurikäävän yleisyyttä. Puulajien yksipuolisuus tarkoittaa myös metsäluonnon yksipuolistumista ja monimuotoisuuden vähenemistä.

    Valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta. Myös yhteikuntatalouden kannalta hirven arvo on nykyisellä hirvikannalla negatiivinen. Tarkastuksen perusteella hirvikannan vähentäminen kestävään taloudelliseen ja ekologiseen minimikantatasoon, 60 000 eläimen talvikantaan, olisi valtiontaloudelliselta kannalta edullista.”

    Tarkastuskertomuksen alussa sanotaan näin: ”Suoritettuun tarkastukseen kohdistuvan jälkiseurannan yhteydessä tarkastusvirasto tulee erikseen selvittämään, mitä toimenpiteitä tarkastuskertomuksessa todettujen epäkohtien korjaamiseksi on tehty.”

    Jälkiseurantaraporttia ei löynyt netistä, joten tilasin sen Valtiontalouden tarkastusvirastosta.
    Siinä MMM kiistää, että hirvi olisi valtiontaloudelle haitta.

    Otteitta seurantaraportista:

    ”Maa-ja metsätalousministeriö (MMM) ei yhdy VTV:n tarkastusraportissa esitettyyn näkemykseen, että hirvi olisi valtiontaloudelle haitta. Tätä perustellaan sillä, että hirvestä ei aiheudu valtiolle välittömiä kustannuksia, koska hirvieläinten aiheuttamat vahingot korvataan metsästäjiltä kerätyistä pyyntilupamaksuista. MMM ei siis huomioi niitä kustannuksia, joita valtiolle aiheutuu riistahallinnon ylläpidosta, teiden suojaustoimenpiteistä sekä poliisi- ja sairaanhoitotoimista hirvionnettomuuksissa.”

    ”Tämä MMM:n näkemys on ilmeisesti johtanut siihen, että ministeriö ei ole katsonut aiheelliseksi ryhtyä tarkastuksen johdosta säätelyjärjestelmää uudistaviin toimiin. Perusteluina ministeriö esittää, että se ei näin pikaisella aikataululla ole ollut tarpeellista. Toisaalta koska hirvikanta on metsästyksen takia jonkin verran laskenut, pidetään myös tätä perusteena siihen, että järjestelmään ei ole tehty muutoksia. MMM ei ole aloittanut hirven erilaisten säätelyjärjestelmän etujen ja ongelmien eikä myöskään nykyiseen järjestelmään liittyvien joustomahdollisuuksien selvittämistä. Ministeriö ei ole laatinut taloudellista laskelmaa hirvikannan säätelyn ja hirvien valtakunnallisen tavoitekannan perustaksi.”

    ”Tarkastuksessa havaittiin, että hirvikannan säätely ei nykymuodossaan vastaa kaikilta osin sille asetettuja tavoitteita. Järjestelmä takaa hirvikannan säilymisen, mutta johtaa suuriin kannanvaihteluihin ja ajoittain liian suureen hirvikantaan. Päätökset hirvikannan säätelystä tehdään alueellisissa riistanhoitopiireissä. Maa- ja metsätalousministeriö tulosohjaa piirejä ja asettaa tavoitteen alueelliselle hirvikannalle.”

    ”Jälkiseuranta osoitti, että tarkastus ei ole vaikuttanut hirvikannan säätelyjärjestelmään. Maa- ja metsätalousministeriön ohjaus mahdollistaa edelleen suuret kannanvaihtelut. Tavoitteena ei ole valtiontalouden kannalta perusteltu, nykyistä selvästi alhaisempi hirvikanta. Syynä tähän on muun muassa se, että maa- ja metsätalousministeriö katsoo hirvivahinkojen tulevan korvatuiksi pyyntilupamaksuilla. Ministeriön näkemys ei huomioi lainkaan tiestön suojaamisesta ja liikenneonnettomuuksista aiheutuvia kustannuksia.”

    Tarkastukertomuksen tekemisen jälkeen on tehty organisaatiomuutos, hirvikannan hoitosuunnitelma (jota ei noudateta) ja muita viilauksia, mutta tavoitteeseen ei ole päästy.Hirvimäärä keikkuu 100 000 paikkeilla eikä ole missään vaiheessa laskenut alle 85 000, kuusettuminen jatkuu, MMM:n vastahakoisuus korjata asiaa jatkuu.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Planter! Eletään mielenkiintoisia aikoja. Lukelta tulee uusi selvitys ja ensi keväänä määrätään uudet hirvikannan ja mielellään myös vhp:n (?) tavoitteet ARN:eissa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuusettuminen johtuu ihan ihmisten saamattomuudesta. Kuusialuskasvos on vallannut alaa hoitotöiden laiminlyöntien vuoksi. Maapohja tuottaa vain sammalta ja pääpulaji kituu. Toisaalta toiset kasvattavat metsiään ylitiheinä. Siellä tuplamäärä tavaraa ei tunnu olevan liikaa .Mutta annas olla ,kun puhutaan hirvistä . Jäljetkin on pahasta.

    Kyllä tuo Planter kahlaa niin syvällä suossa ,että kuluu toiset kymmenen vuotta,että jotain tapahtuu. Täällä tilanteen haltuun ottamiseen riitti paikkakunnan kattavan yhteisluvan aikaansaaminen. Kun on lisäksi noudatettu aikanaan riistaviranomaisten suosituksia ,on hirvieläinten kanssa pystytyy elämään. Itselläni oli aikanaan sama tavoite ,kun nyt kipuilevalla Planterilla , mutta keinot on valittu toimivammasta päästä. Toiminta on johtanut aika nopeasti haluttuun lopputulokseen. Mielikin on pysynyt raameissa kaikilla sidosryhmillä.

    Planter Planter

    Niinhän ne taimitarhojen toimituksetkin kertovat, että saamattomille metsänomistajille on toimitettu alikasvoskuusien taimia ja sammalta ennätysmäärä.

    jees h-valta

    On tuo suorittava kyllä melkoinen syyllisten etsijä, siis muualta kuin itse ongelman aiheuttajasta. Lähinnä aivan oman pään tuotoksia vailla hiukankaan tutkittua.

    oksapuu

    Kyllä se kuusettuminen on täällä etelässä käytännön pakko eikä mitään saamattomuutta…

    Nyt, kun olen joutunut noita hirvien tuhoamia mänty/koivu taimikoita istuttamaan uudestaaan kuuselle niin alkaa tuo sönköttäminen tymppiä…

    Juu ja turha alkaa länkyttämään raivaamisesta.Täällä meillä istutettu männyntaimi ei seuraavaa kevättä nää kun syödään pois…

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 1,096)