Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 6,475)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Puuki

    Puun tuhkan saantia metsälannokkeeksi ei rajoita sen määrä vaan käyttämisen vähäisyys.  Kaatopaikoille ajetaan tuhkaa , kun usein ei ole lannotetehdasta vieressä eikä toimivaa logistiikkaa olemassa tuhkan käsittelyyn ja palauttamiseksi luontoon.  Mutta hyvä että Luke tutkii missä kannattaisi lannotusta tehdä.  Ravinneanalyysilläkin pääsee jo aika pitkälle, kun  suotyyppi ja sen kuivatustilanne on tiedossa.

    Puuki

    25 vuoden päästä uudistamisesta metsän (maaperä+puusto) hiilivarasto oli tutk. mukaan (Mjöfors ym. 2017)  23 t/ha  ( 129 / 152 t/ha)  suurempi muokatulla ( laikkumättäät )maalla kuin muokkaamattomalla.     Arvometsän väittämä viljellyn taimikon vähintään 20 vuotta kestävä hiilitaseen takasin saamisvaihe ei  pidä paikkaansa. Koska jalostetut taimet  ja maanmuokkaus vaikuttaa puun kasvuun koko kiertoajan, on hiilitasekin parempi tasaikäisessä kuin jatkuvan kasvatuksen metsässä.

    Tolopainen

    Se on aika joutavaa väittää Suomen yksin pystyvän vaikuttamaan jotakin ilmastonmuutokseen. Maapallon ilmakehä on kokonaisuus, sitä ei voi jakaa maakohtaisiin osiin. Millään maalla ei voi olla omaa ilmastoa, kun eletään pallon sisällä. Olemme isossa avaruusaluksessa ja aivan sattumalta. Meidän suojelualueetkaan eivät ole mitenkään suojassa ilmaston muutoksilta eikä ilmasta tulevalta laskeumalta. Voimme nimittää suojelualueita miksi tahansa, mutta mitä ne suojelevat, eivät yhtään mitään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hiilinielu tahtoo unohtua päättäjien pöydistä, mutta ehkä se on siellä ensi vuoden budjetissa mukana kuitenkin, esimerkiksi vuoden alusta voimaan tulevaksi kaavailtu joutomaiden metsitystuki?

    Tuhkalannoituksen käyttöä suometsien hoidossa tuetaan kemeravaroista, ja ravinne-epätasapainoa ei tarvitse enää osoittaa.

    http://www.mmm.fi/-/metsien-tuhkalannoituksen-tuki-laajenee-valtioneuvosto-hyvaksyi-asetusmuutoksen

     

    Puuki

    Metsät nähdään EU:ssa lähinnä vain hiilensidontapaikkoina jotka kompensoi muun toiminnan aiheuttamia päästöjä. (ML-uutimet) .    Suomessa asia on hyvällä mallilla jo sen suhteen, kun metsää kasvaa ja se sitoo hiiltä jatkuvasti enemmän kuin hiilipäästöt on.  Jotain hienosäätöä mm. tuhkalannotuksen ja metsityksen tukien kautta pitää tieten saada aikaan täälläkin.   Päästöjen vähennystavoite EU-tasolla on kunnianhimoinen ja tullee vaikeuttamaan järkevien hankkeidenkin läpimenoa,  jos faktat ei ole päättäjillä tiedossa tai ei mene perille metsänhoidon ja – talouden  kokonaisvaikutuksista hiilitaseeseen.

    ”Luonnon perintösäätiö ostanut suota 70 ha  suojeluun”.     Siitä pitäsi ottaa oppia muidenkin hanakoiden luonnonsuojelun lisäämiseen pyrkivien  tahojen SLS:n, WWF:n  ym.  Nyt on ostajien markkinat soiden suhteen .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    EU:n instituutioiden näkökulma on kyllä erikoinen, jos on niin kuin täältä katsoen näyttää, että kaikkialla nähdään metsä uhkana eikä mahdollisuutena. Yhteisön alueelle saataisiin paljon lisää metsää muun muassa viljelystä poistuneille joutomaille sekä hakkuiden ja laidunnuksen heikentämille maille. Kaikki maa-ala joka ei ole peltoa, laidunta, rakennettua, kosteikkoa tai vuoristoa, kuuluisi olla metsää! Meppi Sarvamaan metsästrategiapaperi jota nyt riepotellaan EU-parlamentissa on varmaan liian järkevä jotta sen voisi hyväksyä.

    Visakallo Visakallo

    A.Jalkanen: ”Meppi Sarvamaan metsästrategiapaperi jota nyt riepotellaan EU-parlamentissa on varmaan liian järkevä jotta sen voisi hyväksyä.”

    Loistavasti kiteytetty A.J.!

    Monesti tuntuu, että EU:ssa ja täällä koti-Suomessakin osa porukasta on juuri näissä metsäasioissa taantunut pimeälle keskiajalle.

    Visakallo Visakallo

    Kuuntelin tänään raivatessani jonkin aikaa YleX -kanavaa, sillä siellä meni metsien hiilinieluja koskeva ohjelma. Täytyy todeta, että Ylen ”tasapuolisuus” toteutui jälleen kerran. Luken tutkija ja Greenpeacen edustaja jutustelivat studiossa pitkät tarinat aivan kaikessa rauhasa, mutta kun tuli metsänomistajien edustajan vuoro, otettiinkin vain lyhyt puhelu, jossa ohjelman juontaja kaiken lisäksi keskeytti Mtk:n edustajan useamman kerran. Mitä pelättävää metsänomistajien näkökulmassa metsien hiilinieluihin Yle:llä oikein on?

     

    Timppa

    Tuhkalannoituksen käyttöä suometsien hoidossa tuetaan kemeravaroista, ja ravinne-epätasapainoa ei tarvitse enää osoittaa.

    Testattu on.  Nyt on tuhka suolla.  Lannoitettiin n 10 sellaista rämettä, jonka ojia ei kunnosteta, koska ne johtavat suoraan pieneen metsäjärveen.  Saa nähdä mikä on tulos.

    Kurki

    ”Luonnon perintösäätiö ostanut suota 70 ha suojeluun”.

    Ostivat suota ja nyt heillä on omia kasvihuonekaasupäästöjäkin.

     

Esillä 10 vastausta, 2,131 - 2,140 (kaikkiaan 6,475)