Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 2,181 - 2,190 (kaikkiaan 6,450)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Haba Haba

    Ketkäköhän tuo lätinä sitten kiinnostaa?

    Missä sitten lienee ne Peltolan kokemat uhkailijat. Ainut uhka jonka itse olen kokenut on alhainen puun hinta.

    Visakallo Visakallo

    Tänään metsässä ajattelinkin, että mihin Haba on kadonnut, mutta toiveeni toteutui ja Haban tuttu teini-lätinä jatkuu jälleen!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä että sinne Hesariin on laitettu historiatietoja Suomen metsistä. Ettei jäisi vallalle sellainen käsitys, että metsätalous on pilannut meidän metsät laadullisesti. Ei ne kovin hyvässä hapessa olleet 1800-luvullakaan, eikä ”luonnonmukaisia”.

    Nyt on hyvät lähtökohdat hienosäätää metsänhoitoa niin, että myös uhanalaisilla eliöillä on mahdollisuus selviytyä. Puuntuotannon ja hiilensidonnan kannalta metsät ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa, joskin metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoihin liittyvät rästityöt pitäisi saada hoidettua.

    Kurki

    Hei,

    tämä ei valitettavasti sisällä mielipidekirjoituksen tunnuspiirteitä.Odotamme osastoon napakoita tekstejä suoraan kirjoittajalta itseltään.

    Aihe sinänsä kiinnostava.

    Yst.terv. Jussi Martikainen, MT:n toimituspäällikkö

    Sain yllä olevan vastauksen Maaseudun Tulevaisuuden mielipideosaltolta, kun lähetin alla olevan kirjoituksen sisältöä vastaavan seikkaperäisemmän esityksen Ojanen linkkeineen.

    Sitten lähetin tämän alla olevan kirjoituksen tuolla kysymyksellä. Mitään vastausta ei ole tullut eikä kirjoitus päätynyt mielipidesivuillekkaan.

    Onko tämä tarpeeksi napakka, vai onko MT:n linja Vihreiden linja?

    Vihreiden ilmastopolitiikka ja muidenkin puolueiden perustuu käsitykseen, että Suomen hiilitase on negatiivinen.
    Ja onhan se jos lasketaan IPCCn ohjeiden mukaan.
    Mutta hiilitaseen tai laajemmin kasvihuonekaasutaseen voi laskea muutenkin ja ottaa huomioon kaikki se, mikä on järkeen käypää ja jota ei voi kiistää.

    Esimerkiksi soiden ojittaminen metsää kasvamaan on vähentänyt  soiden luonnollisia metaanipäästöjä n. -25 milj. ekv tn/v, jotka eivät sisälly IPCCn ohjeisiin.

    Samoin ristiriidassa on Suomen metsäjalosteiden vienti, joissa on myös n. -30 milj. tonnin edestä ilmasta sidottua hiilidioksidia, joka vapautuu hitaassa palamisessa takaisin ilmakehään muissa maissa ei Suomessa eikä siis kuulu Suomen päästöiksi aivan kuten Norjankaan öljyn ja kaasun vientiä ei lasketa Norjan päästöiksi.
    Jokainen ymmärtää että, jos koko Suomen metsien hakkuupoistuma kulutettaisiiin Suomessa, se pitäiskin laskea Suomen päästöiksi.
    Suomen metsäjalosteista 90% menee vientiin.

    Järkeen käypää ei myöskään ole se, että fossiilinen öljy ja kaasu katsotaan päästöiltään saman arvoisiksi Suomen metsien päästöjen kanssa, vaikka metsien sitoma hiili on kierrossa metsänieluun takaisin vapautui se hiili takaisin ilmakehään missä maailman kolkassa tahansa, kun Suomen metsät kasvavat reilusti enemmän kuin mitä niitä hakataan, mutta fossiilisilla öljyllä ja kaasulla ei ole nielua.
    Ja Suomen kasvihuonekaasutase on jo nyt järkyttävästi positiivinen.

    Tätä ei voi kiistää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Napakka oli. Hyvin olisi voitu julkaista, mutta jospa täällä on yhtä paljon lukijoita, mene ja tiedä. Toinen helppo tapa mielipiteen ilmiantoon on rekisteröityä Hesarin nettisivuille; siellä voi kommentoida juttuja.

    Kurki

    Hallituksen riidan polttoaineiden hinnoista Kesksuta voisi päättää heti ilmoittamalla, että Suomen kasvihuonekaasutase on jo nyt positiivinen.

    Eikä puuhastella kalliin ihmisten vakoiluun perustuvan paikannusveromallin kanssa.

     

    Puuki

    Metsien hiilinielujen määrittäminen vaikuttaa perustuvan pääasiassa poliittisiin päätöksiin jossain,  paikallisista olosuhteista välittämättä ja samalla vallitsevan  todellisuuden ulkopuolella.  Samansuuntaista ”kehitystä” on tapahtunut muuallakin .  Esim. sähkönsiirtoyhtiöiden paikallisten monopolien rahasampojen sallimisessa väärien lähtökohtien mukaan toimittaessa. (Siirtoyhtiöiden  voitot on epärealistisen suuria; jopa 1000 % , vaikka käytännössä piti jäädä 6 %.:iin (L : Talsa) . )

    Yhteinen metsäpolitiikka joka perustuisi Hollannin kaltaisiin peltoviljelymaiden tilanteeseen ei sovi metsäisiin Pohjoismaihin .  30 % suojelua ja vanhojen (miten määritellään?) metsien museointi –  ihan haihattelua tässä taloustilanteessa varsinkin.

    Epärealistinen suunnitelma on sähköautojen määrän roima lisääminenkin Suomessa lyhyessä ajassa ilmastosyistä.  Turhia investointeja mm. latausasemiin on tulossa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Tuho voi olla peruuttamaton. Siksi todellisilla ilmastotoimilla on kiire. Enää ei voi puuhastella marginaalisten metsitystukien kanssa, vaan Suomessa pitäisi välittömästi mm. pysäyttää metsäkato, turvetuotanto sekä ilmastolle haitalliset tuet.” 22.6.2020

    http://kuudessukupuutto.net

    Onko siis sähkönsiirron runkolinja ”Järvilinja” ilmastoteko vai ei: tulee lisää siirtokapasiteettia mutta samalla massiivinen metsäkato.

    Petteri Taalas Iltalehdessä:

    Peliä ei ole vielä lainkaan menetetty, muttemme ole vielä selättäneet ilmasto-ongelmaa. Ollessani nuorena miehenä varusmiespalveluksessa tuijotin usein Merisotakoulun seinään maalattua Aleksis Kiven Seitsemästä Veljeksestä lainattua fraasia: ”Täällä ei auta valitus ja murhe, vaan työ ja toimi!” Siinä hyvä lääke ilmastopaniikkia vastaan. Ratkaisun avaimet liikenteeseen, energiantuotantoon, teollisuuteen ja asumiseen ovat onneksemme olemassa. Toivoa on, työtä ja toimintaa tarvitaan.

    http://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a42098f6-b626-4233-b22d-bac37a8bd643

    Kurki

    Ratkaisu Suomen osalta tähän ilmasto-ongelmaan on, että Iltalehti ja muutkin alkavat hokea, että Suomen kasvihuonekaasutase on positiivinen.

    Kurki

    Jari Leppä Maaseudun tulevaisuudessa (2.11.2020) arvostelee Lulucf-asetuksen mukaisia laskelmia Suomen metsien hiilinielusta, jonka vertailutaso on Luken laskema 29,4 milj.tn/v puutuotteiden kanssa. Se on vain murto-osa Suomen metsien koko hiilinielusta.

    Leppä ei anna lukua tuolle Suomen metsien hiilinielulle, mutta olisiko se  metsien kasvun suuruinen 1,29*110= 142 milj.tn/v.

    https://nakoislehti.maaseuduntulevaisuus.fi/#reader/291746/1/199081542

Esillä 10 vastausta, 2,181 - 2,190 (kaikkiaan 6,450)