Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,031 - 3,040 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • mehtäukko

    Tuo Kurjen 19:20 viestiä ei taida mikään taho pystyä kumoamaan?

    Eikö M Ollikainen osaa sitten lukea, vai eikö halua ymmärtää kuten se perässään jolkottava pässilaumakaan?

    Tolopainen

    Jos metsiä uudistetaan järkevästi hakkuut eivät koskaan voi ylittää niiden kasvua. Kun toimitaan nykyisillä hakkuutavoilla. Mitään jatkuvaa kasvatusta ei tarvita puupääoma kasvaa joka vuosi kuten tähänkin saakka. Metsien kasvu on tuplaantunut 70-luvulta. Näin ei olisi käynyt, jos toimintatapa olisi ollut väärä.

    mehänpoika

    Vaikka metsien hiilinielut ovatkin huomattavasti suuremmat kuin metsistä koituvat päästöt, on päästöjen vähentämisen eteen tehtävä kaikki voitava. Hirvieläimistä suurelta osin johtuva metsien kuusettuminen, jo lähitulevaisuudessa lisääntyvine seurantatuhoineen, pitäisi saada vähenemään. Siihen ehkä auttaisi metsästyslain pikainen muutos: pyyntiluvista ja muista turhista rajoitteista vapaa hirvieläiten metsästys. Hiilinieluja pienentävät haittaelämet eivät tarvitse pyyntilupia.

    Tolopainen

    Hirvenlihan tuottaminen ei aiheuta lainkaan hiilipäästöjä. Versus naudanliha, joka on äärettömän haitallista ilmastolle.

    mehänpoika

    Nykyisellään hirvieläinkannan ylläpito vapaana metsäluonnossa aiheuttaa kuusettumista, mistä johtuen on jo tullut, ja tulee vastakin, ilmaston lämmetessä suuriakin metsätuhoja. Tästä seurauksena on hiilipäästöjä lisää, mikä aiheuttaa ilmaston läpiämistä ja metsätuhoja lisää.

    hemputtaja

    Tolopainen saattaapi olla oikeassa. En muista kuulleeni hirven pierua tai röyhtäisyä, muita ääniä kyllä. Tutkimuksia ongelmasta ei ole kyllä sattunut simmuun.

    Tässäkin aiheessa on syytä muistaa kokonaisuus. Hiilinieluvaikuttajia on muitakin. Mikä on es.merk. hernekeiton ja lehmän  hiilinieluvaikutuksen suhde.

    Muutenkaan ei kannata liiaksi huolehtia. Metsät ovat tuhoutumassa kuten viherkansa torvineen on mäikyttänyt ja pitkän aikaa. Että hyvästi hiilinielut.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos Kurki kertoisit tiivistetysti, missä laskelmasi metsien hiilinielusta poikkeaa Luken laskelmasta, niin että M. Ollikainen ja me muut ymmärtäisimme. Ilman numeroita.

    Tässä pitää muistaa sekin, että metsien hiilinielu on vain yksi osa maankäyttösektorin päästöistä. Pitäisi keskustella vaikkapa siitä miten voitaisiin vähentää viljeltyjen turvepeltojen päästöjä.

    suorittava porras suorittava porras

    Kun kuusettuminen on joidenkin mielestä ongelma ,hirvet ovat tervetullut lisä kuusentaimikoita hoitamaan  . Eivät koske kuusiin ,mutta raivaavat tavallaan osan liioista lehtipuuvesoista. Tarvitaan kuitenkin vahvempi kanta pitämään lisääntyvää vesakoitumista kurissa. Hirvi on hyvä renki tässä suhteessa.

    Pyyntiluvista luopumalla hirvieläinkannat saadaan huikeaan kasvuun.

    nimim . Kokemusta on

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei hirvi ole oikein hyvä renki, kun se ei tiedä ettei mäntyä saa syödä.

    Puuki

    Ra-koivun kasvatus estyy myös , jos hirvitiheys on liian suuri.  Erään tutkimuksen mukaan vasta n 1 hirvi/1000 ha estäisi taimikkovahingot tehokkaasti,joten tavoiteltava kanta olisi se 1 -2 hirveä /1000 ha .

    Aina kasvua pienemmät hakkuut/v ei johda suurimpaan puuntuotokseen (hiilinielun) eikä muutenkaan kovin hyvään tulokseen. Riippuu tilan kehitysluokkajakaumasta miten päästään parhaimpaan tulokseen.  Se on helppo tajuta, kun miettii miten käy vanhan metsän vuosikasvulle, jos kiertoaikaa jatketaan muutama vuosikymmen ja vertaa kasvua kasvatusmetsien kasvuun. Sama tietysti tapahtuu suuremmassa mittakaavassakin.  Metsien kok.kasvu on lisääntynyt Suomessa  juuri kasvatusmetsien suuren osuuden vuoksi, heikosti kasvavien metsien uudistamisen ja ojitusalueiden puun kasvun lisäyksen avulla.  Ilmastonmuutoksen osuuden on arvioitu olevan lisäkasvusta n. 30 % .

    Hiilitaseeseen vaikuttaa metsissä myös CO2:n haihtuminen maaperästä ; ei kaikki karike jää maaperään. Epäselvää on  miten se haihtuminen/sitoutuminen vaihtelee erilaisilla maapohjilla.

Esillä 10 vastausta, 3,031 - 3,040 (kaikkiaan 6,476)