Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,474 vastausta, 130 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten A.JalkanenA.Jalkanen toimesta.
Esillä 10 vastausta, 3,041 - 3,050 (kaikkiaan 6,475)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen

    Kun geenimanipulointi on keksitty luulisi männylle voivan laittaa lepästä ne geneettiset ominaisuudet, että eivät hirvet niitä söisi. Miten lepästä ei ole voitu eristää hirvieläinten torjunta-aineita. Nekin jotain kalliita tuontilitkuja, eihän täällä mitään osata. Muuta kuin vastustaa kehitystä.

    Puuki

    Kurjen linkistä luin hiilitaseesta.  Suurin hiilipäästölähde on energiantuotanto ym. siihen liittyvät n. 74 %, pellot taisi olla 13 %:n osuudella.   Uudeltamaalta tulee n. 30 % koko maan energiapuolen päästöistä, n. 11 milj. ekv-t CO2/v .  (Kaikista päästöistä n. 25 %) .  Keskittyminen vain metsiin ja maaseutuun päästöasioissa on vähän nurinkurista koska metsät on ainut iso hiilinielu ja toimii Suomessa varsinkin erittäin hyvin.

    Voisit Tolopainen kokeilla varttaa mäntyjä leppärunkoihin , siitä se uusi hirvensuoja- metsikkö lähtee alkuun.  Tyvestä sitten isona puuna polttopuuleikko ja muu osa myyntiin havupuuna ilman hirvien aih. vikoja hyvällä hinnalla.

    mehtäukko

    Pelloista nimenomaan turvepellot. Siinäkin on ollut niin älytön maatalouspolitiikka vallalla, ennenkuin nyt alkavat heräillä. Eräskin alan toimija raivasi ~~ 15-20 ha turvealoja joissa täysi metsä päällä. Kun kaivinkonekaan ei pysy pinnalla ojituksissa ja sitä pitäisi isoin konein viljellä…!!? Miehen mittainen turkkivesakko muistona.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarissa oli juttua Googlen palvelinkeskuksesta. Ehdottomasti olisi pitänyt saada se Helsinkiin ja lämmittää hukkalämmöllä taloja.

    Tolopainen

    Maatalouden päästöt ovat enää murto-osa siitä mitä ne olivat 60-luvulla silloin lehmiä oli miljoona ja hevosia satoja tuhansia. Nykyään lehmiä on vain 200000. Lisäksi lanta oli pattereista, joiden palamistuote oli metaani ja ulkohuusit olivat valtava päästöjen lähde. Voi valtava, jos virkamiesten määrä olisi suhteessa vähentynyt yhtä paljon kuin lehmien määrä, meillä olisi ylijäämäinen julkinen talous.

    suokukko

    OP:n Metsä-palvelusta saa käyttäjätilin luomalla näkyviin karkean arvion metsän hiilensidonnasta, joka perustuu Metsään.fi-dataan. Minun alle 15 hehtaarin palasella tuo arvio on 27 090 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa. Kuulostaisi äkkiseltään ihan uskottavalta.

    https://www.op-metsa.fi/omatmetsat

    Henkilökohtaisesta hiilirekisteristä en tiedä, mutta olisi hyvä, että metsänomistajalla olisi edes jonkinlainen näkemys oman tilansa hiilimittaluokasta!

    Scientist Scientist

    Suomen lulucf sektorihan on kokonaisuudessaan suuri hiilinielu. Maatilat ovat myös suurimmaksi osaksi vähintäänkin hiilineutraaleja, jos niillä on vähänkin kasvavaa metsää. Toisin on monissa maissa joissa hiilinielua ei ole juuri ollenkaan. Metsään.fi sivulta voi tarkistaa karkeasti metsänsä hiilensidonnan.

    Scientist Scientist

    Suomen metsät ovat nykyisin hiilinielu.

    Kandan metsät (20xSuomen metsien ala) eivät ole olleet 2000 luvulla hiilinielu, syynä laajat metsäpalot ja hyönteistuhot.

    Venäjän metsät (vielä Kanadaa suurempi metsäala) ovat ehkä vielä hiilinielu, mutta se on pienetynyt merkittävästi parin venäläisen tutkimuksen mukaan.Ongelmat samat kuin Kanadassa.

    Scientist Scientist

    Tässä vastine jo 2008 julkaistuun hollantilaistutkimukseen vanhojen metsien hiilinieluista. Alkuperäisen tutkimuksen mukaan maailma olisi jo melkein hiilineutraali jos laskelmat olisivat oikeita.

    http://www.nature.com/articles/s41586-021-03266-z

    Nyt alkuperäisen artikkelin kirjoittaja myöntää yliarvion mm. sen vuoksi, ettei hän huomioinut ollenkaan metsätuhoja.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuossa on vähän analysoitu Naturen juttua, johon ei pääse käsiksi suoraan. Jotensakin hämmentävää settiä näin Suomen näkökulmasta. Täällä ei ole tietääkseni laajemmin menty tuohon halpaan, että vanha metsä olisi merkittävä hiilinielu. Edes ympäristöjärjestöt. Ehkä johtuen siitä, että metsien inventoinnin ansiosta tiedetään paremmin.

    http://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325150055.htm

    Naturen jutun viitteissä pari mielenkiintoista:

    Baccini, A. et al. Tropical forests are a net carbon source based on aboveground measurements of gain and loss. Science 358, 230–234 (2017). > Ei näköjään aivan uusi asia se sademetsien toimiminen hiilen lähteenä.

    Belyea, L. R. & Malmer, N. Carbon sequestration in peatland: patterns and mechanisms of response to climate change. Global Change Biology 10, 1043–1052 (2004). > Miten ilmastonmuutos voisi vaikuttaa turvemailla?

Esillä 10 vastausta, 3,041 - 3,050 (kaikkiaan 6,475)