Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,311 - 3,320 (kaikkiaan 6,450)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    SYKEn pääjohtajan haastattelu Aarre-lehdessä. Hieman ristiriitaiset neuvot tässäkin, samoin kuin Suomen Luonnonsuojeluliitolla. Avohakkuita pitäisi vähentää, metsien kiertoaikoja pidentää, soita ennallistaa ja maanmuokkauksia välttää.

    http://www.aarrelehti.fi/uutiset/artikkeli-1.1554881

    Jätkä

    Tollo:”Minulla on omakohtaista tutkimustietoa, että esim.männyn kanto lahoaa pihapiirissä heinikossa paljon nopeammin kuin metsämaastossa. Kymmenen vuotta sitten kaadetun puun kanto katkesi, kun ajoin siihen niittokoneella.”

    Ja kanto oli kymmenen sentin vahvuisesta, alle kymmenen vuotta kasvaneesta männystä jäänyt?

    Rane
    Kurki

    Metsälehden (Nro 16) kolumnistin Liisa Saarenmaan kirjoituksesta poimittua.

    -Ruotsalaiset eivät tarvitse tukea metsäpolitiikassa Suomelta Brysseliä vastaan, siillä mailla on niin erilainen metsäpolitiikka. Ei ole olemassa mitään yhteisiä tavotteita. Bryssel on oikealla asialla.

    – Ruotsi tähtää metsien kasvun kaksin kertaistamiseen tehometsätalouden menetelmillä ja Suomi näpertelee rajoituksilla päästöjen vähentämiseksi mm. jatkuvalla kasvatuksella, joka laskee metsien hiilinielua.

    – Ruotsalaiset metsänomistajat näkevät EUn nielutavoitteet loistavana bisneksenä ja aikovat käyttää lisäkasvun ei hakkuisiin, vaan vuokraamalla hiilinieluja firmoille, jotka tarvitsevat kompensaatioita omille päästöilleen.

    Kompensaatiomaksu olisi 1700 kruunia eli 166e/ha/v 10 vuoden ajan, joka nostasi metsien tuoton 2-kertaiseksi ja vastaisi n. 3 tn (kasvu 2 m3/ha/v)  CO2-päästöä hiilipörssin hinalla 50..60 e.

    Tuon 2 m3 kasvunhan saisi helposti lannoittamalla, jonka vaikutus olisi yli 10 v. Lannoitus maksaisi 350..500 e/ha.

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Liisa Saarenmaalla on siinä jutun lopussa hyvä kysymys: jos metsän hiilinielu eli kasvu on myyty kompensaatiomarkkinoille, saako sen saman nielun edelleen laskea maan hyväksi EU:n yhteisessä päästöjen taakanjaossa – ikään kuin toiseen kertaan? Epäilen että ei, koska silloin se ei enää ole todellinen päästövähennys ilmakehästä päin katsoen.

    Puuki

    Lisäkasvun voisi myydä päästökauppaan kompensaatioksi . Jäishän se norm.keskikasvu laskennassa valtion päästövähennyksiksi.

    Puulevyjen valmistaja on saanut oikeuden laskea 21 kg/m² CO2;a päästövarastoksi (ja myydä kompensaatioksi)  levyjen käyttöaikana (ML- U) .   Miksi ei samoin tehtäisi metsäpäässä ja laskettaisi tukkipuun hiilivarastoja korjuun jälkeenkin ?  Hirsiseinissä tukit voi säilyä satoja vuosia.  Rakennesahatavarana melkein yhtä pitkään, seinissä n. 40-50 vuotta.  Samana aikana ehtii uusi puusukupolvi lisätä hiilinielua vähintään saman kuin ed. sukupolven tukit rakennuksissa varastoi.    Nyt jos käy vielä niin , että myös hiilivavarastoinnista hyödyn saa vain jatkojalostajat eikä puuntuottajat,niin ihan p.. leenhän se päästöoikeuksien jakolaskenta on silloin mennyt .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos puutavaran käyttäjä saa puutuotteen hiilivarastoinnista kompensaatiomaksun, niin hän voi maksaa alkutuottajallekin puusta enemmän. Puutuotteiden hiilinielua voidaan kasvattaa rajattomasti, toisin kuin metsien hiilinielua, puutavaran määrä on yksiselitteinen laskea, ja sen pysyvyys turvatumpi kuin mitä metsässä lähivuosikymmenien ajan olisi.

    Toinen hyödyllinen hiilikompensaatioiden käyttötapa olisi metsien ja soiden suojelualueiden rahoittaminen. Lisäkasvun rahoittaminen kolmas.

    Scientist Scientist

    Jos hiilinielu kasvua ei saa myydä kompensastìomarkkinoilla, silloinhan hiilinielu on sosialisoitu valtiolle. Pääasia että nielu kasvaa niin kauan kun se on vielä mahdollista. Kaksinkertaista laskentaa ei pidä tehdä.

    Rane
    Rane
Esillä 10 vastausta, 3,311 - 3,320 (kaikkiaan 6,450)