Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,331 - 3,340 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei siinä Ilmastopaneelin väittämässä varmaan tarkoitettu yksittäisen metsikön hakkuun aiheuttamaa hiilivaraston vähenemää, vaan koko Suomen. Itse olen ollut siinä uskossa, että pelkästään metsän biomassan lisääntyminen nostaisi metsien vuotuista kasvua suuruusluokaltaan yhden prosentin eli yksi miljoona kuutiometriä runkopuuta.

    Visakallo Visakallo

    Mitä enemmän näihin Ilmastopaneelin ja muidenkin ilmastojärjestöjen tiedonantoihin tutustuu, sitä varmemmaksi olen tullut siitä, että metsät on otettu niin suureen tarkasteluun, koska ne ovat mukavuusalueella. Kaikki muut elämänalat ovat vaikeanpia käsitellä, koska niissä joudutaan puuttumaan kaupunkilaiseen elämänmenoon, ja  se taas vaikuttaisi myös omaan elämään. Todellisuudessahan metsien hakkuilla ei ole juurikaan merkitystä Suomen hiilinieluihin, sillä meillä ei metsiä hakkuilla hävitetä. Jos ilmaston hyväksi oikeasti halutaan tehdä jotain, pitää silloin metsien sijasta huomio kiinnittää aivan muihin asioihin.

    Puuki

    Tuolla sivustolla kerrottiin kyllä , että esimerkkitapauksista johdetaan koko Suomea koskeva kehitys arvio.  Ja ainakin 100 v. jopa 150 v.  muka kuluisi jotta tilanne palautuisi CO2:n hiilinielun suhteen jos hakkuita lisättäisiin.  Miten kun jo nyt on jäänyt joka vuosi hakkuusäästöjä entistä enemmän (trendinä)  70-luvulta lähtien.    Hakkuut vähenee ja lisääntyy markkinatilanteiden mukaan , ei esim. yksi (-18) vuosi tee kesää eikä talvea vielä vaikka sillon hakattiin tavallista enemmän puuta.  Mutta keskiarvona hakkuusäästöt on lisääntyneet jatkuvasti.

    Tuo VK:n arvio on oikea. Muuta ei keksitä kuin koettaa kertoa miten metsiä pitää suojella jotta ei tarvi päästöjä huomioida niin paljon muualla. Sitä sanoi jo Ohisalokin jossain haastattelussa , että sieltä pitää vähentää kun muualta on vaikeampaa.

    Melkein koomista on että silti ei oteta huomioon miten oikeasti saataisiin hiilitasetta korjattua puun oikean käytön avulla ja kasvattamalla lisää, kun hyvät keinot on pääosin olemassa jo.  Ne kompensaatiovaikutukset esim. on tietysti vaikeita määrittää tarkasti mutta ei se tee niitä olemattomiksi tai pieniksi.    Talous pitää ottaa myös huomioon koska ilman tuloja ei ole mahdollista panostaa kunnolla muuhun kehittämiseenkään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ymmärrä, miten nykyinen hakkuutaso ennallaan pitämällä päästään hiilinielujen alenemiseen lyhyellä aikavälillä. Toistaiseksi tällaista alenevaa trendiä ei kai ole näkynyt – ainoastaan suhdanteista eli hakkuutasoista johtuva vaihtelu. Hiilinielun komponentit ovat kasvu ja poistuma. Jos kasvu kiihtyy ja poistuma pysyy ennallaan, niin hiilinielu kasvaa. Laskelman pitää siis saada tulokseksi kasvun aleneminen, mutta miten, kun puustopääoma kasvaa?

    Täytyy perehtyä aiheeseen syvällisemmin; ehkä ymmärrys sitten kasvaa ja huomaamme olleemme väärässä.

    Puuki

    Perehdyhän AJ tarkemmin ja kerro sitten mikä on pielessä meillä muilla , kun nuo ilmastopaneelin jutut esim, vaikuttaa liian yksipuolisilta kokonaisuuden kannalta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmastopaneelin lausuma ”Metsien hyödyntäminen nykyisellä hakkuutasolla pienentää hiilinielua Suomen metsissä niin paljon, ettei sen negatiivisia ilmastovaikutuksia pystytä korjaamaan kuluvan vuosisadan aikana, jos puusta valmistetaan nykyisen kaltaisia tuotteita ja ne korvaavat nykyisen kaltaisia kilpailevia tuotteita.” taitaa viitata siihen, että nykyisellä hakkuutasolla hiilinielu on pienempi kuin nykyistä pienemmällä hakkuutasolla. Kyseessä ei siis ole absoluuttinen hiilinielun pieneneminen tästä hetkestä eteenpäin vaan suhteellinen. Jos hakkuita alennettaisiin nykyisestä, saataisiin vielä suurempi hiilinielu ainakin muutamaksi vuosikymmeneksi. Täsmällinen vaikutus riippuu siitä, mihin ikäluokkiin hakkuiden vähentäminen kohdistuisi. Ehkä niin että suurin haitta koituisi ensiharvennusten tekemättä jättämisestä ja pienin haitta päätehakkuiden lykkäämisestä.

     

    Kurki

    Jatkamalla nykyisellä metsien tasaikäiskasvatus, uudistamis- ja harvennuslinjalla, jossa uudistamisalan kasvukykyä ”vesitalous kuntoon, muokkaus ja jalostetut taimet ” parannetaan ja saadaan näin metsiin vuosittain 1 milj.m3:n kasvulisä kuten tähänkin asti 1960-luvulta lähtien. Lisää kasvua saadaan lannoittamalla toinen mokoma ja 10 vuoden päästä Suomen metsien kasvu olisi jo 130 milj.m3 runkopuuta eli Ruotsin metsien nykyinen taso.

    Kyllä tuosta kasvusta voi ottaa 10 milj.m3 hakkuisiin (poistuma 100 milj.m3) ja hiilinielulle jäisi 30 milj.m3 hakkuusäästö, joka jo yksin kattaa 10 vuoden päästä kaikki päästöt.

    Ruotsissa tavoite on nostaa metsien kavu kaksin kertaiseksi.

    Puuki

    Päätehakkuiden lykkääminen tosin lisää hiilinielua vähän aikaa mutta lopulta vaikutus on päinvastainen. Olen pari kertaa aiemminkin kommentoinut sitä asiaa , on tutkittukin 90-luvulla miten vaikuttaa.  Ei siihen  kulu 100 v. ei edes 30 ;ntä, kun ns.. normaalimetsän (90v) kasvu alkaa hiipua ilman hoitoa.   Kun karikkeen hiilestä jää 10-15 % maaperään, niin siitä voi päätellä ja laskeakin (noin arvion) miten paljon metsän hyvä kasvu lisää  hiilinielua.    Kasvatusmetsien ”kohtalon” ilman harvennuksia tietänee  jokainen metsän kasvatuksesta edes jotain ymmärtävä.

    Metsien kasvu ei välttämättä lisäänny, jos kuusettuminen jatkuu lisääntyen eikä mäntymaille saada mäntyjä kasvatettua kunnolla. Ra-koivujen kasvatuksen mahdollisuuksien parantaminen  lisäisi sekin hiilinielua jo lyhyellä aikavälillä parhaiten.

    MaalaisSeppo

    Hakkuuthan ovat vain yksi osa puunjalostusketjussa. Ajatus päätehakkuiden lykkäämisestä on irrallisena toimenpiteenä outo, eikä johda toteutuessaan muuhun kuin metsien hiilinielun pienenemiseen, ellei myös tehtaiden puunkäyttöä alenneta. Jos taas puun käyttöä vähennetään, metsänomistajat vähitellen järkiintyvät ja lopettavat puuston kasvua lisäävät toimet.

    Ilmastopanelinkin uskottavuus on kyseenalainen, jos se keskittyy lähinnä metsäpään tarkasteluun kokonaisuuden ( kuluttajat, teollisuus ja metsät mukaanlukien kasvun parantaminen) sijasta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Ilmastopaneeli käsittelee monipuolisesti koko aihepiiriä, metsä on vain yksi siellä joukossa. Voi käväistä heidän sivustollaan katsomassa tiedotteita ja raportteja. Käsittääkseni paneeli ei ole antanut sellaista suositusta, että hakkuita pitäisi vähentää, mikä onkin viisasta koska se on asiantuntijaelin.

    Heitin vielä Hesarin keskusteluun tuhoriskit. Luonnonmukaisella metsänhoitomallilla on etunsa mutta on myös haittoja kuten juuri metsien kasvun hiipuminen. Se johtaisi alenevaan kierteeseen jos samaan aikaan metsäteollisuuden korvaavat ja lisäävät investoinnitkin hiipuisivat. Millä sitten korvataan verotulot? Jo tämänhetkinen hiilinielu vähentää kansantaloudessa kiertävää rahaa aika olennaisesti.

Esillä 10 vastausta, 3,331 - 3,340 (kaikkiaan 6,476)