Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,341 - 3,350 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    ”Metsien hyödyntäminen nykyisellä hakkuutasolla pienentää hiilinielua Suomen metsissä niin paljon, ettei sen negatiivisia ilmastovaikutuksia pystytä korjaamaan kuluvan vuosisadan aikana, jos puusta valmistetaan nykyisen kaltaisia tuotteita ja ne korvaavat nykyisen kaltaisia kilpailevia tuotteita.”

    Nykyisella hakkutasolla negatiivistä ilmastovaikutusta ei pystytä korvaamaan?

    Sehän korvautuu metsien kasvua nostamalla vaikka lannoittamalla, joka on nopea toimenpide ja jatkamalla nykyisellä metsien käsittelylinjalla.

    Ilmastopaneelissa ei näytä olevan tiedossa (ehkä tahallaan) sellaista maahdollisuutta kuin metsien kasvun lisääminen ratkaisuna.

    Puuki

    Ilmastopaneeli voi olla asiantuntijaelin ilmastoasioissa yleisellä tasolla . Metsäpuolella  se ei tod. näk. ole sitä, kun puhutaan metsien ja  puun erilaisen käytön ja kasvatuksen vaikutuksesta kok. hiilitaseeseen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onneksi meillä on VMI, joka näyttää lahjomattomasti kuinka suuri se hiilinielu kulloinkin on.

    Jos vain metsät säästyvät tuhoilta, ehkä ”kokonaiskestävänä” tavoitteena olisi edelleen vähintään nykyisen suuruiset hakkuut. Kunhan pidetään huolta, että saadaan EU:n hiilinieluvaatimus maankäyttösektorilla täytetyksi. Tässä auttaisi paljonkin, jos saataisiin aikaan vähennyksiä maatalouden turvemaiden päästöihin.

    Metsien paranevan kasvun suuntaan vaikuttavia tekijöitä on kuitenkin aika monta: vuotuinen hiilinielu, lannoitukset, metsitykset, jalostus, maanmuokkaus, uudistamiset, taimikonhoito, harvennukset, ikärakenne, kunnostusojitukset, hiilidioksidipitoisuus, kasvukauden pituus… unohtuikos jotain… joo: parantunut hirvipolitiikka (varauksin).

    mehänpoika

    Nykyisellään jo vuosikymmeniä pidetty hirvipolitiikka on vaikuttanut hiilidioksidipäästöjä lisäävästi pitkälle tulevaisuuteen.

    Hirvipolitiikasta johtuvaa metsiemme kuusettumista ei muutamassa vuosikymmenessä saada käännetyksi päästöjä vähentävään suuntaan, sillä valtaosa viime vuosikymmeninä perustetuista kuusikoista on vielä suhteellisen nuoria, joko nuoria kasvatusmetsiä tai taimikoita.

    Kurki

    Puuki: Lisäkasvun voisi myydä päästökauppaan kompensaatioksi .

    Hyvä myyntikohde metsänomistajalla voisi olla taimikkojen hiilensidonta. Kun taimikon on saanut vakinnettua 5 vuodessa 1,0..1,5 m mittaiseksi, niin sen tulevan 20 vuoden hiilensidonnan voisi myydä hiilipörssin asiakkaalle. Jos esimerkiksi 20 vuoden päästä puuta olisi 75 m3/ha eli CO2-sidontaa 1,3*75= n.100 tn/ha, sen hinta pörssihinnalla 50 e/CO2-tn oli yhteensä 5000 e ja vuotta kohti  250e/ha. Sitten kun sopimus erääntyy, aina on jatkaa uusilla taimikoilla.

    Tasaikäiskasvatuksen taimikon perustamis- ja hoitomenojen morkkaaminen loppuisi siihen.

    Per Ä Reikäs

    EDIT

     

    Kurki

    https://nakoislehti.maaseuduntulevaisuus.fi/#pages/319581/1/8

    Nyt metsänomistajille on mahdollista liittyä Hiilinielurekisteriin ja saada korvausta hiilinielujen säilyttämisestä. Tosin ensin pitää suorittaa tuhkalannoitus ja liittymismaksu 75 e/v ja lannoituksen lisäkasvu sitten kelpaa kompensaatiokauppaan.

     

    Puuhastelija

    Mietin tuossa, että miksi yksityisten metsien kasvu pitää huomioida valtion hiilinieluja laskettaessa? Eikai valtion omaisuuteen lasketa yksityisten varojaan??

    Maatalouden päästöistä paljon puhutaan, mutta mielestäni päätösten tukena ei vielä tarpeeksi tietoa ja osin tieto on väärää. Lisäksi tulisi huomioida, että maatalous tuottaa ruokaa. Nieluvouhotuksen myötä saattaa käydä niin, että tulee runsaasti lisää näennäisviljelijöitä, jotka eivät tuota ollenkaan ruokaa vaan pelkästään tukien vuoksi tekevät erilaisia toimenpiteitä, jotta saisivat mahdollisimman paljon euroja mahdollisimman vähällä työllä. Lopputulos voi olla, että maatalouden tuottavuus laskee jopa reilusti ja hiilensidonta ehkä hieman nousee. Järkevämpää olisi maataloudessa verrata hiilitasetta tuottavuuteen.

    Sitten on monenlaisia harrastuksia esim. Moottoriurheilu, mitkä eivät tuota juuri kuin sirkushuveja, mutta niiden päästöistä en ole kuullut mainittavan. Sirkushuvien ottamista päästökauppaan ei mikään poliittinen puolue ole uskaltanut tehdä. Syynä uskon olevan vain ja ainoastaan kannatuksen romahtamisen pelko ja suuren yleisön kääntymisen puoluetta vastaan. Edes vihreät eivät tohdi tehdä tuota.

    Pahoin pelkään, että tämä nielutohina aiheuttaa lähivuosina lisää päästöjä esim tuotannon siirtymisenä saastuttavempiin maihin, ruuan tuotannon vähentymisen ja sitä kautta hintojen voimakkaan nousun ja halparuokatuontierien (huono laatu monella mittarilla) saapumisen Suomeen. Lisäksi kansalaisten ostovoima tulee heikkenemään rajusti erilaisten hiilensidontamaksujen siirtyessä täysimittaisina tavaroiden, palveluiden, ruuan yms. Hintoihin.

    Puuhastelija

    Minun viesti karkasi metsäaiheesta:(

    Kurki

    Mietin tuossa, että miksi yksityisten metsien kasvu pitää huomioida valtion hiilinieluja laskettaessa? Eikai valtion omaisuuteen lasketa yksityisten varojaan??

    Tuo on totta.

    Vain valtion omistamien metsien tulisi kuulua hiilinielulaskelmaan.

    Yksityisten metsät voisivat olla mukana, jos valtio vuokraa ne hiilensidontaan esim. päästökaupan hinnalla.

Esillä 10 vastausta, 3,341 - 3,350 (kaikkiaan 6,476)