Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,731 - 3,740 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • mehtäukko

    No juu,hyvä Kurki !

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitää elävistä puista koostuvassa hakkuusäästössä huomioidakin koko biomassan lisäys, ei vain runkopuun lisäystä. Hakatuistakin puista jää metsämaahan hiilivaraston lisäykseksi kannot kuten Kurki kuvasi. Näistä olen samaa mieltä mutta tuosta 40/60 periaatteesta en niin välitä. Pidän selkeämpänä vaihtoehtona biomassamallien käyttöä; niillä saadaan mukaan kaikki puun osat.

    Jonkin verran hakkuita voisi nyt himmailla ja niin tulee tänä vuonna ehkä käymäänkin, kun osa jää odottamaan puun hinnan nousua. Energiahakkuita ja kiireellisiä nuorten metsien harvennuksia kannattaa nyt suosia.

    Timppa

    Jonkin verran hakkuita voisi nyt himmailla ja niin tulee tänä vuonna ehkä käymäänkin, kun osa jää odottamaan puun hinnan nousua.

    Erään ostajan mukaan nyt tuli myyntiin tosi paljon leimikkoja.   Millaiseksi markkina muttuu voi sitten arvailla.  Me ei ”himmailla”.

    Visakallo Visakallo

    Taitaa kuitenkin olla niin, että joku Ilmastopaneeli on aika pieni tekijä Suomen puukaupassa ja hakkuissa. Ne päätökset kun tehdään aivan muualla.

    Kurki

    Pidän selkeämpänä vaihtoehtona biomassamallien käyttöä

    Puiden biomassan lisäksi maapohjassa on paljon muutakin biomassaa.

    Humus, pintakasvillisuuden juuristo, puiden hienojuuret, jotka muodostaa yhteydet sienijuuriin, eliöt (änkyrimato) ja mikrobit.

    Tässä Luken tutkimusessa näin väitetään, että koko metsän hiili jakautuu niin, että 40% on maanpinnan yläpuolella ja 60% maapinnan alapuolella.

    Maanpinnan yläpuolinen hiili on helposti laskettavissa runkopuumäärästä.

    Loppu on matematiikkaa.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#5dfaa1a5

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niinpä niin mutta tuleeko sitä biomassaa minkä verran lisää joka vuosi. Pintakasvillisuuden määrä riippuu paljon puuston määrästä. Jossain aukossa sitä on paljon ja synkässä kuusikossa ei juuri mitään.

    Kurki

    Niinpä niin mutta tuleeko sitä biomassaa minkä verran lisää joka vuosi.

    Tulee tietenkin silloin, kun tulee hakkuusäästöä.

    Puuki

    Voipi olla melko isot vaihtelut miten paljon missäkin metsässä on hiiltä maan alla ja maan päällä.  40/60 0n ehkä keskiarvo.     Kun tehdän aukko rehevälle maalle,niin melko pian sen täyttää erilaiset heinät, vatut ja horsmat.  Sen jälkeen alkaa lisääntyä vesakko.  Niiden hiilen keruu unohtuu useimmiten vaikka se vastaa suunnilleen kasvatusmetsän hiilen kerryttämistä.  Suuri osa hiilestä kiertää metsässä kuten ravinteetkin .  Ei se hiili haihdu CO2:na    ilmaan kuin osaksi. Ja uusi kasvu lisää joka vuosi taas hiiltä kasvuun ilmasta.

    Tolopainen

    Ei Suomella ole mitään hiilinieluja, pelkkää mielikuvitusta. Hakkuut vaihtelee vuosittain. Metsiä hakataan tarpeen mukaan ja nyt on tarvetta ottaa hakkuusäästöt käyttöön ja vähitellen lopettaa velkaantuminen.

    Apli

    Hakkuut tulee lisääntymään varmasti yhtiöiden ja valtion metsissä, sen verran kovaa on puun tarve kun investointeja valmistuu, ja itätuonti on loppu, se että mitä yksityiset metsänomistajat tekee niin hintojen kehitys sen varmaan näyttää..

Esillä 10 vastausta, 3,731 - 3,740 (kaikkiaan 6,476)