Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 3,741 - 3,750 (kaikkiaan 6,476)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Linkistä: Runsainta lisäys oli 60–100-vuotiaissa metsissä, joissa metsämaan hiilivarasto kasvoi vuodessa keskimäärin noin 300 kiloa hehtaarilla. Yli satavuotiaissa metsissä hiilen kertymä maaperään väheni. Hiilen määrän muutos mukailee puuston vuosikasvun tasoa.

    Ymmärrän tuon, että maapohjan hiilen määrä korreloi maanpinnan yläpuolisen biomassan eli suurammaksi osaksi puiden biomassan kanssa.Alukasvillisuuden biomassa on suhteessa vähäistä. Hakkuun jälkeen metsäpohja päästää vanhaa CO2-kertymää aluksi, mutta uusi biomassakasvu jossain vaiheessa korvaa sen ja maapohjan hiillen määrä alkaa seurata taas puunkasvua periaatteella 40/60. Esimerkiksi jos avohakkuun runkopuuston määrä oli 100 m3/ha, niin maapohjan kunnostaminen suraavalle puusukupolvelle parempaan kasvukuntoon johtaa sitten samassa ajassa 200 m3/ha määrään, niin maapohjankin hiilivarasto on sitten 2- kertainen. Ei kannata tehdä johtopäätöksiä 1 ha aukosta, vaan katsoa kokonaisuutta eli koko valtakunnan metsäalaa.

    Suomessa metsien runkopuumäärä oli 60..200 vuotta sitten vakiintunut enimmmään puolet nykyisestä ja samoin metsäpohjien hiilen määrä.

    Ei liene vaikeaa ymmärtää, että petsäpohjien hiilen määrä siitään on lähes 2-kertaistunut koko valtakunnan puuton kasvun myötä.

    Joten tämäkin nielu on jätetty huomiotta kuten metaanipäästöjen loppuminen 6 milj.ha ojitusaloilta, joka antaa jo -18 milj.ekv metaaninielun vuosittain.

    Kurki

    Ahaa, sillä lailla.

    Nieluja on ruvettu karsimaan.

    Kasvihuonekaasuinventaarion biomassan kasvut ja VMI:n tilavuuskasvut on laskettu eri menetelmillä, minkä vuoksi pikaennakon tulosta ei voi verrata edellisten vuosien metsänieluun.

    https://www.luke.fi/fi/seurannat/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario/kasvihuonekaasuinventaarion-pikaennakkotiedot-vuodelle-2021-uusien-puuston-kasvutietojen-huomioon-ottaminen-kaantaa-lulucfsektorin-paastolahteeksi

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vaikeaa ottaa kantaa maan hiilivarastojen kasvuun; tieto asiasta on liian puutteellista ja vaihtelu suurta. Jätän asian niille joille maksetaan että niitä laskevat. Koko puun biomassasta kertyy puun iästä riippuen jokin osa maan alle, ei kuitenkaan 60 prosenttia vuotuisesta kasvusta.

    Varmaan johtuu viimeisessä inventoinnissa havaitusta puuston kasvun notkahduksesta sekä runsaista hakkuista tuo nielusta päästöksi keikahdus. Nyt pitäisi analysoida tarkkaan notkahduksen syyt ja reagoida niihin korjaavilla toimilla.

    Vihreiden Verde-verkkolehdessä valitetaan että metsätalouden tuet suosivat edelleen avohakkuita. On älyllisesti epärehellistä valittaa yhtä aikaa hiilinielujen alenemisesta ja avohakkuista.

    Kurki

    https://www.stat.fi/static/media/uploads/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

    Ks. Linkin sivu 45 taulukko 1,7.

    Linkissä metsämaan hiilinielu 2020 on – 32,7Mtn, jossa mukana metsäpohjien SOM+DOM nielu – 3,7 Mtn (oletettu samaksi kuin vuoden 2019 kun vuoden 2020 erittelyä ei ole). Hakkuusäästön (2020) 23,5 milj.m3 CO2-nielu olisi 1,18*23,5=-27,8 Mtn plus 3,8Mtn (SOM+DOM). (Tilastokeskus käyttää CO2-muuntokertoimena 1,18*hakkuusäästö-m3, kun Luke käyttää kerointa 1,28 ja periaatteella 40/60 se on 2,5).

    Kun linkkien tiedot sanovat, että vuoden 2021 hakkuut olivat edellis vuotta 10 milj.m3 suuremmat, niin CO2- hiilinielu pienetyisi silloin 1,18*10=n. 12 Mtn vuodesta 2020 ja olisi 32,7 -12= n. -21 Mtn.

    Aika suuri ero siihen nähden mitä Tilastokeskus ilmoittaa vuoden 2021 metsämaan CO2-nieluksi nyt -6,7 Mtn. Mitähän Tilastokeskus tarkoittanee sillä, että metsien kasvu olisi alentunut, kun Luke ilmoittaa, että kasvu 2021 oli 103 milj.m3 ja poistuma 91 milj.m3 eli hakkuusäästö 12 milj.m3.

    Eli nielulaskelmia on muutettu aikaisempiin vuosiin nähden niin, että metsämaan hiilinielu tipahtaa kolmasosaan.

    Visakallo Visakallo

    Kurki: ”Eli nielulaskelmia on muutettu aikaisempiin vuosiin nähden niin, että metsämaan hiilinielu tipahtaa kolmasosaan.”

    Melkoisesti on siis tässäkin tapauksessa käytetty sovellettua matematiikkaa. – Mikä siihen mahtaa olla syynä? Tällainen ei ainakaan lisää luottamusta Lukeen.

    Gla Gla

    Tuo minuakin vaivaa. En tiedä, kumpi laskentatapa on oikeampi. Olennaista on se, ettei noiden välistä vertailua voi tehdä. Nyt uutisoidaan kehityksen heikentymisestä ja sen päättelyynhän aineisto ei lähtöarvoja anna.

    Timppa

    Nyt ei todcdellakaan kannattaisi nipottaa jostain hiilinidelusta, koska Venäjällä ja Valko-Venäjällä syntyy hakkuusäästöjä.  Nyt on syytä ottaa kaikki hyöty hyvistä puunhinnoista.  Vahvistamme samalla maaseudun työllisyyttä, puunjalostustollisuutta ja valtion verotuloja.

    Ainakin meidän yhteismetsä on myynyt aika paljon.  Ei odotella liian kauan.  Nyt näyttää olevan puulla kova tarjonta ja tietysti kysyntäkin.  Jossain nvaiheessa kysyntä hiipuu, kun markkinatilanne muuttuu.  Koska, sitä ei tidedä kukaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puunhinnat eivät ole vielä hyvät.

    Tolopainen

    Selvä nousutrendi puunhinnoissa ja ostomiehen mukaan tarjonta vähäistä.

    Timppa

    Puun hinnoissa oli selvä nousutrendi, mutta ainakin  kuusen osalta näyttää tasaantuneen.   Laatumännystä saatiin erittäin hyvä keskihinta.  Jatkoa voi tietysti vain arvailla.

    Meikäläinen sai erään ostajan puheista käsityksen, että puuta on erittäin paljon myynnissä.

Esillä 10 vastausta, 3,741 - 3,750 (kaikkiaan 6,476)