Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 9 vastausta, 1,841 - 1,849 (kaikkiaan 1,849)
 • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  Merkitty: 

  Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

  Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

  Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

  Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tuosta voi tarkastella haluamiaan lajeja lumijälkiseurannasta. Esimerkiksi ”orava 1990 – 2020 Keski-Suomi” osoittaa että orava ei ole saavuttanut viime vuosina aiempia suuria tiheyksiä mutta vuosien välinen vaihtelu on suurta. Jälkien tulkinta on hieman hankalaa: myös oravan kohdalla voi olla niin että jos ruokaa on runsaasti, se liikkuu vähän joten jälki-indeksi ei ole sama kuin eläinten määrä, vaan kuvaa enemmänkin aktiviteettiä. Näätä samana aikana osoittaa tasaista viivaa. Ketun jälki yleisempi kuin näädän, mikä käy järkeen koska näätä voi mennä myös puita pitkin ja välttelee avoimia paikkoja.

  http://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/

  aegolius

  >Samoin kanahaukoilla ja pöllöillä.

  Kannattaa aina harkita kahdesti ennen kuin heittää tällaisia. Millä mittarilla kanahaukkoja tai pöllöjä olisi nyt enemmän kuin aiemmin? Pienempien pöllöjen kanta vaihtelee melko paljon myyräkannan mukaan, mutta varpuspöllö ja helmipöllö nyt eivät oravalle mitään mahtaisikaan. Huuhkajakanta taas on avokaatopaikkojen vähenemisen vuoksi pienentynyt selvästi 90-luvulta.

  Timppa

  Jos joku ruokalaji loppuu pedolta se hankkii tilalle korvaavan.  Esimerkksi myyrien loppussa pöllöt pyrkivät saalistamaan oravia tai teerten loppuessa kanahaukatkin oravia.

  Luonnossa syy- ja seuraussuhteet ovat arvaamattoomia.

  En siis väitä, että olen oikeassa, mutta ei sitäkään voi todistaa että olen väärässä.

  aegolius

  Jos on heikko myyrävuosi, esimerkiksi helmipöllöt eivät pesi ollenkaan tai jos pesivät, niin munivat vaan pari munaa. Hyvänä myyrävuonna joka reviirillä on pesä ja munia on jopa 8-9.

  Sain tekstisi lopusta kuvan, että pöllöjen ja kanahaukan määrä olisi lisääntynyt. Siitä olen eri mieltä, mutta myös väärinymmärrys on mahdollinen. Punaisella listalla nämäkin, luonnollisesti, vaikka kanta on melko vakaa.

  Kun on nälkä, peto syö kaikkea mahdollista. Pienemmät sisarukset lähtevät ensimmäisten joukossa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Jos palaa tuohon otsikkoon, niin  ihminen on kaventanut ja muuttanut luontomme monimuotoisuutta vähentämällä suurpetoja ja keskikokoisia petoja ja tuomalla mukaan ravintoketjuun  vieraspedot minkin ja supikoiran. Suuria kasvinsyöjiä hirviä ja kauriita puolestaan on suosittu koska ne ovat arvostettuja riistaeläimiä. Yleensä puhutaan monimuotoisuudessa vain linnuista ja kasveista, mutta yhtä lailla vinksallaan on myös kokonaisia ravintoketjuja.

  aegolius

  Niin, ja laiduntanut karjaa ja kaivanut sarkaojia yms. eli luonut uusia biotooppeja, jotka ovat sopineet joillekin lajeille erinomaisen hyvin.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Aegoliuksen viestissä on vinha perä: perinnebiotooppien eläimet ja kasvit ovat kivoja mutta eivät varmasti välttämättömiä luontomme normaalille toiminnalle. Tuosta tuli mieleen asia josta puhutaan vielä harvemmin: kun ekosysteemmme ovat vain muutamia tuhansia vuosia vanhoja, ovatko ne sitten rakenteeltaan yksinkertaisia ja yleisistä lajeista koostuvia? Voisikin ajatella että ne eivät kovin helposti ”romahda” joidenkin lajien häviämisestä. Ainakaan samalla todennäköisyydellä kuin pitkälle erikoistuneet miljoonia vuosia kehittyneet ja monimutkaistuneet sademetsät.

  Puuki

  Merikotkakanta on vahvistunut. Ne ei nimestään huolimatta pesi vain merien lähettyvillä vaan entistä useammin sisämaassakin järviseuduilla.      Joskus olen valittanut teeriparvien puuttumista; eilen  sitten kävi  30 -40 teeren parvi lyhyellä visiitillä lähikoivikossa, joten ei ihan sukupuuttoon ole nekkään sitten kuolleet täälläkään.

  Tikkula

  Täällä ”etelässäkin ” oli vielä kesällä lapinpöllöjä. Selvästi kylmä arktinen alue siirtymässä ilmaston kylmenemisen johdosta etelämmäksi ja eläimet sen mukana.

Esillä 9 vastausta, 1,841 - 1,849 (kaikkiaan 1,849)