Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 3,181 - 3,190 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Myönnän, että minulla tulee paljon kirjoitusvirheitä, mutta ei se minua haittaa. Asia tulee kuitenkin kerrottua. Niitähän  voi korjata myöhemmin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarin mielipideosastossa jälleen keskustelua avohakkuista ja puupelloista. Hyviä kommentteja tullut.

    Kurki

    Linkki sinne?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008845901.html

    Timppa on ahkeroinut eilen! Lähetin tällaisen kommentin.

    *

    Katsokaa ja lukekaa ajatuksella Suomen Ilmastopaneelin tiedote 12.5.2022. Siellä ei ehdoteta hakkuiden vähentämistä.

    Hyvä metsänhoito ja ilmastonmuutoksen torjunta käyvät käsi kädessä. Eihän meillä edes olisi nykyistä hiilinielua, jos menneet sukupolvet eivät olisi sijoittaneet työtä ja pääomaa metsään. Nyt sitten syytetään ahneiksi ihmisiä, jotka ovat odottaneet kymmeniä vuosia vaatimatonta korkoa sijoituksilleen tai perintöä lapsilleen. Lisäksi puuta on halpuutettu viime vuodet, eli sen hinta ei ole edes pysynyt inflaation ja kustannuskehityksen tahdissa.

    Kakusta pitää toki lohkaista jokin osa myös monimuotoisuuden suojeluun, mutta se osa ei ole aivan niin suuri kuin täällä esitetään.

    Toni esität jälleen jatkuvapeitteistä kasvatusta metsänhoidon valtamalliksi, vaikka on moneen kertaan keskusteltu että se ei sovi meillä muille puulajeille kuin kuuselle ja sillekin väliaikaisesti. Jossain vaiheessa metsä ei enää uudistu: tulee jatkuvan kasvatuksen ”epäjatkuvuuskohta”. Silloin ainut järkevä toimi on avohakkuu, jos ei haluta että metsä jää vajaatuottoiseksi.

    Lisäksi Toni esität, että metsää pitäisi harventaa kaikista kokoluokista tasaisesti. Puu kasvaa huonommin joko geneettisistä tai kasvupaikkaan liittyvistä syistä. Luonto itse harventaa alta päin, eli huonommin kasvavat puut jäävät jälkeen ja parhaiten kasvavat suuret puut pääsevät siementämään uuden sukupolven.

    Venäjän lakannut puun tuonti voidaan korvata kestävästi kotimaisin harvennushakkuin. Päätehakkuita ei tarvitse lisätä. Koivukuitua löytyy turvemailta, ja haketta ja puuenergiaa nuorten metsien harvennuksista sekä päätehakkuiden latvusmassasta. Harvennukset pitää joka tapauksessa tehdä, ja ilmakehän kannalta on sama hajoaako pienpuu ja oksat metsässä vai lämmityskattilassa, eikö niin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luontojärjestöjen mielestä suojelun arvoisia kohteita. Joku kommentoi FaceBookissa: vanhojen ilmakuvien perusteella osa näistä ei ole ns. vanhoja metsiä, vaan ne ovat olleet hakkuiden piirissä ainakin viime vuosisadan puolivälissä. Osa puuyksilöistä voi tietenkin olla vanhempia.

    Siitä vaan kansalaiset ostamaan metsiä!

    http://www.metsakartat.fi

    Puuki

    Metsien suojelu kuuluu asiaan ja on ajankohtainen . Nythän on uusi PEFC -sertifikaattikin voimassa ja sen mukaan  suojellaan mm. lisää rantavyöhykkeitä ja soiden reuna-alueita.

    Edellisen linkin  ehdotuksista puuttuu (suojelun rahotuksen maksusuunnitelman lisäksi)  ainakin metsäniittyjen, luhtaniittyjen ,tervaleppäkorpien ja jalopuulehtojen suojeluohjelma.   Niitä on muistaakseni n. 30 000 ha . Suojelua pitää tehostaa ja hoitohakkuut aloittaa pikkimmiten ennen entistä laajempaa umpeenkasvamista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Climate change reshuffles northern species within their niches.

    Ilmastonmuutos haittaa joitakin lajeja ja hyödyttää toisia. Nature Climate Change -lehdessä torstaina julkaistu tutkimus on kattavin eri lajiryhmien pitkäaikaisseurantoja hyödyntävä tutkimus luonnon monimuotoisuuden muutoksista Suomessa.

    https://yle.fi/uutiset/3-12472042

    A.Jalkanen A.Jalkanen
    Puuki

    ”Tee avohakkuita paahteisissa kohteissa . Lisää valoisuutta jalopuumetsissä ja poista kuusia. Jätä lehtipuita pystyyn ja maalahopuut hakkuissa ,  jne .” Ihan oikeita on ohjeet.     Täyssuojelu heikentäisi monissa tapauksissa luonnon monimuotoisuutta ja tärkeiden pölyttäjien selviytyminen vaikeutuu.

    Gla Gla

    Kävin ruiskuttamassa Tricon koivikkoon, jolloin huomasin mansikan ja orvokkien kukkivan kuviolla. Ennen avohakkuuta ei tuossa omt-kuusikossa juurikaan kukintaa ollut. Toki tuli taas selväksi, mitä tiheä peurakanta tekee monimuotoisuudelle. Mutta toisella kuviolla ilmeisesti risujen keruusta oli jäänyt paikoin urat ajokoneesta. Ne oli täynnä vettä. Tällaisia pienvesiähän luonto kaipaa.

Esillä 10 vastausta, 3,181 - 3,190 (kaikkiaan 8,216)