Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 5,761 - 5,770 (kaikkiaan 8,216)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Rukopiikki

    Se maanmuokkaus vaikuttaa kasvuun lähinnä taimikossa. Vanhempana ei enää. Ja suhteelliset erothan pysyy kun etelässäkin maanmuokkaus vaikuttaa samoin kasvuoloja parantavasti. Kemijoen varrella on koko lapin parhaat metsämaat. Alaosa lehtokeskusta. Net komeat mäntykankaat on yllättävän vanhoja jos menet lustoja laskemaan. Jokivartisten säästömetsiä. Kyllä on surkean pieniä metsiä mitä metsähallitus täällä aukoksi hakkaa. Metsän kasvu tytehtyy tuossa 60-80 hujakoilla ja kunnon tukkeja saa odotella pitkään. Siitä huolimatta että harvaksi metsähallitus harventaa niin kasvu on pohjoisessa heikkoa. Etelässä metsät on paljon nuorempia ja silti paljon järeämpiä.

    Rukopiikki

    Lappi on laaja alue. Esim Sodankylän kunta taitaa olla kooltaan lähellä koko Pirkanmaata. Myös lämpösummissa on hurjan suuri ero kun mennään Kemijoen alajuoksulta Tuntsan kairaan. Kemijokivarsi Rovaniemelle ja siitä Ounasjoki ja muu länsilappi on lämpösummiltaan paljon korkeampaa kuin itälappi

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvää settiä jälleen Hesarissa.

    Nimimerkki T.K. on sitä mieltä, että mitään luontokatoa ei ole todistettu. Nimimerkki T.A. on yhtä vankasti sitä mieltä, että metsään menee. On tämän päivän väittelyssä jäänyt vähemmistöön, mutta korvaa sen sinnikkyydellään.

    T.A.: ”Tuo, että suurin osa uhanalaisista lajeista olisi muualla kuin talousmetsissä osoittaa juuri sen, että talousmetsissä ne eivät viihdy, ja siksi pitää talousmetsiä ennallistaa, kunnes saadaan riittävä määrä luonnonmetsiä, joissa ne viihtyvät.” Vaihtoehtoinen tulkinta: olot ovat talousmetsissä olleet riittävän hyvät niin etteivät lajit ole siellä uhanalaistuneet.

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009454467.html

     

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Edellinen kirjoittaja muutti viestinsä päinvastaiseksi, kuin mihin ehdin vastata. Tuon tyylin ei soisi yleistyvän, vaikka kuinka heikko hermo menisi kun huomaa iskeneensä kirveen kiveen.

    Palstan johdolta erikoista esimerkkiä, ei taida paketti pysyä kasassa.

    ”..korvaa sinnikkyydellään..” 😮 Jämäkkä läppä e-ryhmästä.

    ♥ Kerttu

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minusta tämä muotoilu on parempi. Ei pidä Kerttu hätäillä, eikä möksähtää pienistä. T.A. pärjää oikein hyvin, vaikka vastassa on useampikin kirjoittaja. Tuo viimeinen ajatelma jonka siteerasin meni kyllä jo vähän lennokkaaksi, mutta olen T.A.:n kanssa samaa mieltä että luontokatoa on.

    Lisäys 2.4. Keksin yöllä vielä parannuksen luontokadon torjuntaohjelmaan.

    EFI:n julkaisussa hiilinielujen riittävyydestä (linkki) oli s. 55 hyvä kuva jossa tarvittavat toimet oli sijoitettu kolmion kulmiin: metsänhoito + talousmetsien luonnonhoito (manage), eriasteinen suojelu (protect), luonnonmetsän ominaispiirteiden palauttaminen eli ennallistaminen tai metsän palauttaminen eli metsitys (restore).

    Näiden lisäksi täytyy metsälö/metsäalue jakaa vyöhykkeisiin: tiukka suojelu, peitteinen kasvatus, tavallinen talousmetsä. Näillä alueilla sitten sovelletaan niitä toimia. Täsmennän vielä varmuuden vuoksi, että peitteisestä kasvatuksesta voidaan joskus tarvita siirtyä avohakkuun kautta jatkoon, jos metsä ei uudistu ja alueella halutaan ensisijaisesti kasvattaa puuta.

    https://efi.int/…/publication-bank/2022/efi_fstp_14_2022.pdf

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    HS pääkirjoituksessa aika hyvä yhteenveto haasteista. Sekin on tällä kertaa tuotu esiin että uhanalaisia on eniten vähäpuustoisissa elinympäristöissä ja perinneympäristöissä. Listasta puuttuu rannat joilla on myös paljon uhanalaisia. Metsäelinympäristöistä eniten uhanalaisia on pienialaisissa osioissa kuten lehdot ja harjut. Jos näihin edellä mainittuihin kohdistetaan vaikuttavia toimia, suuret pinta-alat tavallista talousmetsää pärjäävät ehkä kevyemmin keinoin eikä tarvita tiukkaa suojelua niin paljon.

    https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009454633.html

     

    Puuki

    Kevyemmät keinot on jo käytössä talousmetsissä mm. uusien sertifikaattien muodossa.   Ja hyvähän se on jättää säästöpuuryhmiä ja riistatiheiköitä ym. eläimille tärkeitä kohteita hakkaamatta.

    Metsuri motokuski

    Taitaa olla  niin että TA ei ole käynyt koskaan metsässä jos kerta luontokatoa ei ole todistettavasti tapahtunut. Näin metsästäjänä voin todeta että riistatiheikkö sillä koolla kuin se nykyään pitäisi olla taimikoissa on suurta huijausta.

    Puuki

    Yläharvennukselle jäi useita leppäpuskia pystyyn ja heti oli pyyt siellä korjuun jälkeenkin.  Ei ole turhaa jättää riistalle tiheikköjä ym. pusikoita kunhan ne on riittävän suuria ja sopivaa puulajia.      Ei ne riistaeläimet jää metsästäjää vartoomaan mihinkään tiheikköön tietenkään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minä ja T.A. olemme molemmat samaa mieltä: luontokatoa on ja jotain tarttis tehdä. Alexander Stubbin tapaan kolme pointtia: suojele, hoida, ennallista. Yksityiskohtaiset toimet riippuvat sitten luontotyypistä.

Esillä 10 vastausta, 5,761 - 5,770 (kaikkiaan 8,216)