Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 157)
  • Moottorisaha metsänomistajalle

    Moro palstalaiset,

    Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

    Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

    Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

    Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

    Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

    Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

  • vmt

    Edellisestä innostuneena menin lähimpään myymälään kattomaan ja ei pitänyt paikkaansa. Edellämainitut sahat maksoi 800 € kahta puolen siellä..

    petep
    Pavekka

    Kovin nyt kehuttiin echoa. Oisko viimenkin päässyt pääkaksikon tasolle?  Ollut monta echoa ja ihan kelpo vehkeitä olleet mutta ergonomia jäljessä. Stihl liikkeessä oman merkin saatavuusogelmien vuoksi ottivat echoa kokeeksi. Nihkeätä ollut kaupanteko. Pääsyyt hinta ja kylmätyyppien käsituntuma. Ei ole sama. Lyhyt oteväli ja korkeampi profiili tuntuu oudolta.

    Huolto ja varaosat ei ole ollut echolla ongelma. Osia saa ja kohtuuhintaan mutta tilaustavaraa. Tarviketuotantoa ei ole ja purkuosat harvinaisia. Sahat on yksinkertaisia koneita, echon korjuut onnistuu monimerkkikorjaamoissa ihan hyvin. Suomessa varmaan kaikki korjaamot korjailee muitakin kuin omaa merkkiään.

    petep

    Komiaa oli karsintatyö videossa! Jätkä voisi kertoa oliko mitään parannettavaa?

    Jätkä

    Karsinnasta – jos tarkkoja ollaan, löytyy tyrhia liikkeitä ja siitä huolimatta kaikki alapuolen oksat eivät tulleet karsituksi latvaa kohti kävellessä . Oliko tarkoituskaan, en tiedä.

    M-sahakarsinnassa oksista saisi jäädä max 5 cm:n pituisia oksia. Alle 15 senttinen runko pitäisi saada kolmellä pyyhkäisyllä karsittua, neljä pyyhkäisyä merkitsee jo viittä rungonsuuntaista liikettä. Ero tehossa on aika suuri, kun verrataan kolmea liikettä viiteen!

    Vauhdikasta huitomista, mutta …

    Echon sahat alkavat muistuttaa Shindaiwaa, joka on ollut aina kymmenen vuotta Echon edellä. Meillä IKH :n liike myy tuota ja siellä on varaosa – ja huoltopuoli ollut hyvin järjestyksessä.

    vmt

    Kun ei aiemmin mainitusti ollutkaan ne Jonseredit poistohinnoin myynnissä paikallisessa Hankkija-liikkeessä, niin tilasin kaatosahaksi Stihl MS 400 C-M sahan ja siihen olen kyllä ollut tyytyväinen. 201 ja 400 yhdistelmällä tuntuu hyvin pärjäävän kaikenkokoisten puiden kanssa.

    Tomi Salo

    Kiitos petep:lle videosta, kiitokset myös Riikilän Mikolle oikealle kohderyhmälle tehdystä videosta. Sisältö oli tiivis ja mukana tuli paljon hyvää tietoa. Katsoin läpi ja videon mukaan tuossa Echon 4310:ssa moni ominaisuus täyttää metsänomistajan toivelistan. Paino on kokoluokan kevyin, loppupäivästä nuori ammattimies ei sitä ehkä huomaa mutta ero tuntuu tässä iässä jo selvästi. Huskun 550 XP:hen verrattuna painoeroa on ilman terälaitetta ja tyhjänä jo kilon verran. Teho riittää videon kommentin mukaan tyveltä 60cm tuulenkaatoihin -juuri tällaista ominaisuutta olen hakemassa. Varmaan tämän pystyisi myös Stihlin 201 ja 241 täyttämään. Videolla sahan tyhjäkäynti oli korvakuulolta tasaista eikä pyrkinyt sammumaan ja hyvää käynnistyvyyttä kiiteltiin (Echon siimaleikkuri on ollut tosi varmatoiminen ja hyvä käynniltään, kertaakaan ei heinikon niitto ole jäänyt tekemättä siksi ettei siimaleikkuri lähde käyntiin). Kierroksia saha otti yli 14.000 (olikohan 14.200?) joten se riittää hyvinkin. Plussaa on vakiokokoinen ketju, katsoin muualta että olisi 13″ laipalla .325 jaolla ja 56 vetolenkkiä eli löytyy mistä vain. Vielä kun liikkeessä pääsee ottamaan kylmät tyypit niin silloin huomaa miten tuo istuu käteen ja vertaamaan esimerkiksi Stihliin. Ainakin paperilla ja videolla moni ominaisuus tuntuisi olevan kohdallaan. Kärkkäisellä tuo on jo myynnissä mutta loppu verkkokaupasta ja myymälöistä, myyvät hintaan 629eur. Mieluummin ostan kuitenkin lähimmästä koneliikkeestä jolla on myös Echon edustus ja huolto.

    Puuki

    Meille harrastelijoille riittää hyvin akkusahat.   Muutenkin hengityksen kanssa tullee ongelmia pakokaasun käryssä joten akkukäyttöset on parhaita,  ja kohta riittänee isoimmissa tehotkin vast. isompiakin polttomoottorisahoja.   On se akkukäytösten mukaantulo auttanut monissa muissakin vehkeissä ja töissä , mm. ruuvinvääntimet ja puukkosahat toimiii samoilla akuilla ja on kevyitä.

    jees h-valta

    Vaikka lasken itseni mitä suurimmalla syyllä harrastajaksi metsätöissä en kyllä ole pärjännyt akkukäyttöisellä Stihlillä. Sain koko viime talven käyttää työmaan akkusahaa joka oli aivan uusi (kerran sahailtu). Akkuja pitäisi olla vähintään kolme jos aikoisi edes niukan työpäivän metsässä pärjätä. Tuossa kokeilusahassani ei ollut kuin yksi akku, ei tullut oikein mitään. Kotona rankakasalla kyllä joinkuin pärjäsi kun piti pitkät paussit. Melkein tunninhan se aina yhtä akkua latasi.

    Kasper

    Kyllähän ne akkkusahat on aivan muualle kun ammattimaiseen metsäkäyttöön. Eihän niissä riitä tehot isompien puiden kaatoon jos haluaa saada jotain näkyvää työn jälkeäkin. Ovat ihan jotain mökkisahoja.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 157)