Keskustelut Metsänhoito Ojia 20 miljoonaa kilometriä

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
  • Ojia 20 miljoonaa kilometriä

    Joku päivä sitten televisiossa eräs professori väitti suomessa olevan jänkkäojia 500 kertaa maapallon ympärysmitta (40000km)? 20 miljoonaa kilometriä ojia ja vesistöt tästä johtuen surkeassa kunnossa, tulvia ym. ym. Olisi siinä entistämistä. Vesistöjen entistämisestähän tuossa lakesityksessäkin olisi ilm. etupäässä ollut kysymys? Tuo omistuksen suoja tais olla vain veruke. Toisaalta, kun Jumala loi maan ei tainnut ketään kalletappista edes mainita?😁

  • Gla Gla

    Onkohan Jonas sama kirjoittaja kuin Puutuomas.

    Jonas: ”Tuohon puun riittävyyteen jo vastasin. Luonto antaa, minkä antaa. Nykyisin ”doupattuna” ilmeisesti liikaakin.”

    Minusta tuo on huono vastaus. Kysymys on raaka-aineiden tarpeesta ja tarpeesta korvata uusiutuvilla uusiutumattomia. Jos tuotanto vähenee, pitää ratkaista kysyntään liittyvät ongelmat. Siten tuotannon vähentäminen kysyntää pienemmäksi on huono ratkaisu monessakin suhteessa ja johtaa suuriin ongelmiin, eikä ympäristö ole tässä pelissä voittaja.

     

    puutuomas

    Humuspitoisuus vedessä lisäksi maistuu myös kalassa, onkin todettu epäterveelliseksi ravinnoksi humuksen saastuttamat kalat.

    Gla Gla

    Puutuomas: ”Vastauksena ojien tukkimisesta johtuvaan puuntuotannon vähentymiseen  on lisättävä oikea-aikaisia taimikonhoitoja  yksinkertaisesti maksamalla metsureille kunnon palkkaa jolla voi rakentaa talot, perustaa perheet ja hankkia elatuksen metsästä kohtuullisella kuormituksella.”

    Metsureiden liian pieni palkka tuskin tuotannon määrää rajoittaa. Mutta toivottavasti itse maksat metsurille enemmän kuin tämän normaali taksa on. Eli jälleen kerran tämä ongelma jäi ratkaisematta.

    puutuomas

    Itse teen omani ja (kemera) maksan omat raivaus kuluni, mutta vieraan metsiin esimerkiksi metsägroupin leivissä olisi pitänyt kulkea omalla kustannuksella. Sen tarkemmin en kysellytkään, se kertoo jo firmasta kaiken jos ei km. korvauksia ole halua raivaajalle maksaa. Jos jossain, niin metsäteillä tapahtuvaan työajoon km.korvaukset on vähintäänkin saatava. Taimikonhoito rästejä on valtavasti ja lisää tulee.

    Gla Gla

    Rästejä tulee siksi, että omistajat ei hoida tai tilaa metsuria hoitamaan metsiään ajoissa. Ei siksi, että metsurit ei saa kilometrikorvauksia MG:n hommissa.

    Nimetön

    👍Mieltäylentävää lukea asiantuntevia tekstejäsi A,Jalkanen. Mitä ilmeisimmin et kirjoita niitä missään bunkkerissa tai juoksuhaudassa. Kiitos siitä!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Jonas! Mietin juuri pitäisikö alkaa sensuroida poroja koskevaa kirjoittelua jos Jonas on poromies… Olen maalta kotoisin mutta asun kaupungissa joten molemmat ovat ainakin jotenkin tuttuja.

    Glalle kysymys: eikö se ole aivan kestävän kehityksen mukainen ajatus (jonka Jonas sanoi) että käytetään metsiä sen verran kuin ne antavat? Ymmärrän ajatuksen optimointina puun tuotannon ja käytön maksimoinnin sijaan. Huomioidaan siis jonkin verran myös muita käyttömuotoja kuten monimuotoisuus ja hiilen sidonta.

    Kanadassa ja Venäjällä voidaan lisätä hakkuita ja laajentaa metsäteollisuutta. Yhdysvalloissa ja muissa runsasmetsäisissä maissa rajoitetusti. Yhden uutisen mukaan Kiinassakin olisi paljon metsää, mutta siellä väestön suuri määrä varmaan rajoittaa metsätaloutta. Puuta tarvitaan maalla varmaan paljon vielä polttopuiksi.

    Kurki

    Tässä ensin tämä vyörytys AJ:n linkistä.

     Luonnonvarakeskus Luken ja Suomen ympäristökeskus Syken tutkimuksissa on havaittu, että ojitettujen soiden ravinnepäästöt ovat oletettua suurempia ja vastoin odotuksia ajan myötä kasvavia: 50–60 vuotta sitten ojitettujen soiden päästöt voivat olla 2–3-kertaisia verrattuna 20–30 vuotta ojitettuna olleisiin alueisiin verrattuna.

    Sitten Luken uutinen ja tutkimus englannin kielellä.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/puuston-jareytyminen-ja-turpeen-hajoaminen-lisaavat-ojitettujen-soiden-vesistopaastoja-oikeilla-hoitotoimilla-niita-voidaan-torjua

    https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jeq2.20412

    Sitten totuus ojitusalueiden päästöistä:

    Luke julkisti ojitusalueiden typpipäästöjen tutkimustulokset. Päästöt koko Suomen 5 milj ha ojitusalueilta olivat 1,6 kg/ha yhteensä 8000 tn/v. Luken laskelmassa ei ole huomioitu ilmasta tulevaa typpilaskeumaa, joka on 3…4 kg/ha/v Etelä-Suomessa ja nousussa. Tuo tarkoittaa, että ojitusalueet puhdistavat typpipäästöjä. Luonnollistahan se on, kun puut käyttävät typen kasvuunsa. Jos laskee 3 kg/ha/v mukaan Suomen sisävesille 3,1 milj.ha 9 000 tn/v, joka jo sekin on enemmän kuin ojitusalueilta tuleva päästö. Lisäksi on maataloudesta tulevat typpipäästöt lannoitteista 32000 tn/v. Lisäksi tulevat muiden kivennäismaametsien typpipäästö 1,3..1,5 kg/ha/v eli lähes sama kuin ojitusalueilta. Olisiko ojitusalueita tulevan typen määrä vesitöihin juuri mitään kaikista typen päästöistä. Ja tuleehan luonnon soiltakin typpipäästöjä.

    Toimenpiteitä tarvitaan kyllä ojitusalueilta vesien mukana tulevien kiintoaineiden vähentämiseksi ja täällä onkin esitetty hyviä ratkaisuja sekä pienten järvien puhdistamista kiintoaineista ruoppaamalla. Vesirutto on yksi vitsaus matalissa järvissä ja siihenkin on ratkaisuna syventäminen ja virtausten lisääminen järvien lahdissa. Ennallistamis toimet kohdistaisin suurimmalta osin juuri vesistöjen kunnostamiseen. Siellä on paljon tehtävää. Vuoden 1953 taso olisi ihan hyvä, johon ne voisi palauttaa.

    mehtäukko

    No nythän tuli hyvä yhteensattuma:”Luonto antaa mitä antaa”.

    Kun Jonas on poromies, kysyn, mitä ajattelet porojen määrää jäkälän ja muun ravinnon uusiutumisen suhteen?

    puutuomas

    Onhan ely, tai mikä se nyt näistä ulkomaan tekijöiden Suomeen tulosta päättää, jo antanut työlupia kolmansistamaista tuleville metsätyöntekiöille.  Isot isännät valittavat metsuripulaa vaikka todellisuudessa ei ole haluja maksaa pääministerin suosittelemaa minimipalkkaa (3000e/kk) vastaavaa ansiota rästiin jääneiden taimikoidensa raivaamisesta. Takuulla löytyy kotimaisia tekijöitä tarpeeksi, jos vain palkanmaksu haluja olisi. Harvaa kiinnostaa rankan työpäivän jälkeen täytellä sosiaalituki hakemuksia.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)