Keskustelut Metsänhoito Pitkät kannot varhaisperkauksessa

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 128)
 • Pitkät kannot varhaisperkauksessa

  Rämmin tuolla hangessa raivaussahan kanssa ja varhaisperkaan n. 1,5 m kuusikkoa, jossa on aika paljon sellaista 3 m koivunraippaa. Kun lunta on ainakin saappaanvarren verran, niin kannoista tulee pakolla korkeita.

  Mitäs mulla on odotettavissa? Ensi kesänä uusi, pahempi kierros kun joka kannosta tulee 10 vesaa? vai rauhaa muutama vuosi ja sitten uudestaan?

  Ollaan varsinais-Suomessa ja MT-tyypillä.

 • Itämaan ihme

  Visalle, sekä että. Istutuskoivikoita paljon ja kuusien istutustiheys jatkossa 1600kpl/ha. Tavoitetiheys enskaan 2000 runkoa eli loput 400 kpl lehtipuista.

  Jätkä

  Puuki jaksaa edelleenkin jankuttaa siemensyntyisistä ja vesasyntyisistä koivuista. Kun katkera totuus on, että koivut menevät lähes kaikki kuituun, niin se pieni ruskea läikkä tyvessä ei merkitse mitään. Tukkikoivuissa varmaan ollaan jo pääsemässä jalostetuilla istutustaimilla aikaansaatuihin laatukoivikoihin.

  Visakallo Visakallo

  Ok, kiitos Itämaan ihme  tiedosta. Näkyvät nyt kasvattavan Joroisissa koivuntaimiakin. Uskon, että nyt alkaa meilläkin päin hirvet vähentyä, kun on UPM:n maita melkein naapurissa.

  jees h-valta

  UPM on naapurissa kyllä minullakin mutta ainakin nyt raivauksella kaikki lehtipuu pois. Ei taida olla hirvialueilla vieläkään kovin suosiossa lehtipuun kasvatus umpilla.

  Puuki

  Uudistamiseen liittyi se ko-vesakoista ja siemensyntyisistä kirjottaminen, ei mihinkään laatutekijöihin.   Tahallaan väärinymmärrys Jätkällä.

  Umppihan on sitoutunut lisäämään omilla maillaan lehtipuusekoitusta .  Onnistuuhan se jossain vaiheessa , kun on firmalla varsinkin nyt varaa panostaa tarvittaessa vaikka 5 istutuskierrosta/taimikko , jos on tarpeen,  eikä tunnu missään.  Ja kun päätavoite on kasvattaa sellupuuta nopeasti ja paljon, voidaan toimia erilailla kuin mo;t jotka pyrkii tulokseen (olosuhteiden pakosta) pääasiassa  tukkipuuta kasvattamalla.

  Umppi on lupautunut maksamaan jotain nimellistä sakkoakin, jos monimuotoisuuslisä & hiilensidonta ei ylitä jotain asetettua tavoitetta.   PS   Niin , sehän olikin ensimmäinen firma joka on sitoutunut siihen kuuluisaan taksonomiaan korottamalla omia lainakulujaan , jos ei itse toimi metsissään ”ekologisesti riittävän kestävällä tavalla”.  Pienimuotoista itseruoskintaa siis ilmeisesti.    Miten lie toimineeko sama konsepti  myös etelän mailla eucaplantaaseilla  ?

  Metsuri motokuski

  Mistähän puuki tuollaisen väittämän keksi umpista. Ihan samat tavoitteet niilläkin on tukkipuunkasvattamisesta kuin yksityisilläkin. Minusta tuntuu että yksityisillä on enemmänkin aikaa raivailla niitä taimikoita useampaan kertaan kuin yhtiöillä. Yhtiöillä on selvä suunnitelma minkä mukaan edetään eikä niistä paljoa poiketa. Hakkuut on hieman eriasia. Niissä joustetaan enemmänkin markkinatilanteen mukaan. Mutta niin varmaan tekee yksityinen metsänomistajakin.

  Puuki

  Yhtiöillä on metsiä (mitä on enää jäljellä esim. Umpilla Suomessa) joiden päätarkoitus on ollut tasata kuitupuun markkinahintapiikkien vaikutusta Suomessa.  Sama päätavoite kuin puun tuonnilla. (lisäksi turvata puuhuolto; 2 kärpästä yhdellä iskulla).   Onhan se nähty monta kertaa tässä n. 45 vuoden aikana jonka olen metsäpuolta saanut seurata ja olla mukana ruohonjuuritasolla pääasiassa.

  Metsuri motokuski

  Tuo on totta. Mutta mitä se vaikuttaa raivauskertoihin tai muuhun metsänhoitoon ? Niin minäkin tekisin. Jos raaka-aineen hinta alkaisi nousta kohtuuttomasti lopputuotteen hintaan nähden. Etsisin markkinoita muualta tai käyttäisin omaa reserviä.

  Jätkä

  Puuki:”Uudistamiseen liittyi se ko-vesakoista ja siemensyntyisistä kirjottaminen, ei mihinkään laatutekijöihin. Tahallaan väärinymmärrys Jätkällä.”

  Miten tuo pitäisi ymmärtää? Oikein vai väärin? Mitään tolkkua siinä ei kuitenkaan ole.

  Tomperi

  Tuo varhaisperkaus on hieman harhaan johtava termi, metsälainlaatijan elikkä rahoituksellinen termin tarkoitus on sellainen että poistettavalla puustolla ei ole merkitystä kunhan jäävän taimikon pituus on jostakin puolesta metristä kolmeen metriin.  Firmat puhuu omista taimikonpituuksista ja niissä poistettava puusto on vesakkoa taimien pituus metrin kahden luokkaa. Mhy:n kohteissa taimikon pituus voi olla jopa alle puoli metriä, vesakon pituus metrin tai että taimikon pituus on metrin ja poistettavan puuston pituus  yli 6 metriä.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 128)