Keskustelut Metsänhoito Sorkkaeläimet kuriin rahalla tai kansalaisaloitteella?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 168)
  • Sorkkaeläimet kuriin rahalla tai kansalaisaloitteella?

    Hirvieläinten kaatolupamaksuilla kerätään vuodessa noin 5 miljoonaa euroa.
    Kaatolupamaksuilla kerättävät varat on tarkoitettu käytettäväksi hirvituhokorvauksiin. Menettelyyn liittyvä byrokratia ja välistäveto on tehnyt sen, että metsänomistajille on päätynyt tuhokorvauksina pienimmillään vain noin 10% varoista.

    Kaatolupamaksut voitaisiin poistaa ja ohjata tuo 5 miljoonaa suoraan metsästäjiltä metsänomistajille. Ei kannata kierrättää rahaa prosessin kautta, jossa siitä häviää 90%.  Tämä voisi tapahtua maanvuokran kautta, jolloin kukaan ei pääse vetämään välistä. Kaatolupamaksut muutettaisiin maanvuokraksi.

    Tuhot ovat keskimäärin suoraan verrannollisia hirvieläinkannan paikalliseen suuruuteen ja siten myös kaatomäärien suuruuteen. Kun maanvuokra sidotaan kaatomäärään, se vastaa metsästysseuran kannalta tilannetta, jossa kaatolupamaksut ovat vaihtuneet vastaavalla euromäärällä korotetuksi maanvuokraksi, eli metsästyseuran kannalta muutos voisi olla kustannusneutraali.

    Riistakeskuksen esittämä maanvuokramalli olisi sopiva pohja vuokralle, jossa vuokran määrä on sidottu saalimäärään ja 30% metsästyksen arvosta ohjautuisi maanomistajille.

    https://www.aitomaaseutu.fi/media/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-02_2018.pdf

    Korvaus on monille maanomistajille liian pieni tuhoihin nähden, mutta saattaisi sillä saada ostettua esimerkiksi Trico syönninestoaineet taimikoiden suojaamiseen.

  • suorittava porras suorittava porras

    Alkajaisiksi kannattaa lukea viimeisestä Makasiinista (6/2018) lupien hakuun liittyvä artikkeli sivulta 14. Siinä V-S:n riistapäällikkö toteaa , että metsästäjät eivät halunneet hakea pyyntilupia sitä määrää ,jota riistaneuvoston esitys olisi edellyttänyt .

    Kyseisessä artikkelissa on selvitelty Varsinais-Suomen haasteellista tilannetta laajemminkin . Kannatta siis perehtyä tarkasti paikallisiin olosuhteisiin ennen,kun lähtee esittämään lääkkeitä mahdollisiin ongelmiin . Planter laittoikin edellä hyviä linkkejä asioiden selvittämiseksi.

    Planter Planter

    On se Makasiini tullut luettua.
    Aiemmin keskusteluketjussa arvostelttiin MTK:n saamattomuutta metsänomistajien edunvalvojana. Makasiinin jutusta saattaa löytyä yksi selitys sille. MTK:n mandaatilla maanomistajia alueellisessa riistaneuvostossa edustava henkilö on metsästysseuran jahtipäällikkö, sitä ei tosin jutussa mainita.

    Näkisin, että maanomistajien edustajien pitäisi olla edustajia ilman kytköstä metsästystoimintaan, ettei tule eturistiriitaa kumpaa puolta edustaa. Kun metsästäjillä on jo riistaneuvostoissa enemmistö ja maanomistajilla vain yksi edustaja kymmenestä ja hänkin on metsästäjä, niin on ymmärrettävää, päätöksiä tehtäessä maanomistajien ääni ei kuulu.
    MTK:n toiminta on outoa, kun nimittävät läpi riistaorganisaation metsästäjiä maanomistajien edustajiksi.

    Oli siinä jutussa ihan asiaakin. Olosuhteet ja riistamäärä vaihtelee valtavasti eri puoilla Suomea ja jopa saman hirvitalousalueen sisällä. Kun täällä taitetaan peistä hirvieläinasiosta, niin kukin katsoo tilannetta yleensä vain oman ”reviirinsä” kannalta ja voi olla vaikea ymmärtää muiden tilannetta.

    Kun yhden riistahoitoyhdistyksen valkohäntäpeurasaalis teuraspainon mukaan laskettuna alkaa lähestyä 100 000 kiloa, arvo miljoonaa euroa ja hirvet sen päälle, niin onko ihme, että menee ihmetyksestä maanomistajilta kahvi väärään kurkkuun ja saappaat sekaisin. Ei tämä mielestäni enää ole tässä mittakaavassa mitään harrastustoimintaa, jota voi ilmaiseksi harjoittaa toisten mailla. Eivät metsästäjät pysty sitä harrastelihamäärää syömään vaikka olisi kuution maha ja kilometrin pituinen suoli, lihaa menee myyntiin.

    Ei ole ihme vaikka hirvilupia jäisi jossain hakemattakin, kun ei likimainkaan kaikkia valkohäntäpeuralupiakaan ehditä tai haluta käyttää.

    Riistahallinto on kuitenkin se vastuullinen taho. Jos jossain ylisuureen hirvieläinmäärän syynä on metsäsästäjien haluttomuus pitää kantaa kurissa, niin silloin pitää oikeasti tehdä jotain, vaikkapa päästää muut halukkaat ”apajille”, esimerkiksi pinta-alavaatimuksia pienentämällä.

    Goofy

    Tämän kuluvanvuoden hirvituhoilmoitukset ovat vajaa 3.000 hehtaaria. Ne voi käydä katsomassa Metsäkeskuksen karttapalvelusta.

    Vanhemmat hakemukset ja korvauspäätkökset löytyvät myös Metsäkeskuksen avoimen metsätiedon karttapalvelusta tästä. Avoimen metsätiedon karttapalvelusta löytyy myös muita karttapalveluita.

    Näyttää olevan hirvituhojen ja susireviirien suhteen ainakin osaltaan korrelaatiota, kun katselee reviirit Luken julkaisusta: Susikanta Suomessa maaliskuussa 2018.

    oksapuu

    RIP

    Varsiais-Suomen hirvikanta on karannut käsistä. Taas tuli uhreja, yksi kuollut, kolme loukkaantunutta. Tuossa samassa paikassa sain juuri ja juuri vältettyä hirvikolarin.

    Metsuri motokuski

    Nythän on hirvikolareiden osalta vaarallisinta aikaa. Viikonlopulla ajetut hirvet palaavat alkuviikosta takaisin ”kotiin”. Tarkaavaisuutta nyt liikenteessä ainakin aaamu ja iltahämärissä.

    mehänpoika

    Jos hirvikanta olisi 1/10 nykyisestä, olisi vuotuinen hirvikolareiden määrä 1/10 eli parisataa vuodessa. Samalla metsän uudistamisessa voisi käyttää maapohjan vaatimusten mukaista taimilajia, eikä yksipuolisesti kuusta.

    Talousmetsien monimuotoisuus ja hirvieläinten talviravintokin alkaisi lisääntyä. Kansalaisaloitteestakin voitaisiin luopua hirvivahinkoriskin pienennyttyä.

    suorittava porras suorittava porras

    Viimepäivien uutisista käy taas kerran ilmi ,että hirvikanta on keskimääräistä korkeampi niissä maakunnissa, missä on eniten rästejä taimikonhoidossa.

    jees h-valta

    Eli hirvestävät maanomistajat vähät välittää metsiensä hoidosta mutta sitäkin pontevammin hivikannan koon kasvatuksesta. Sitähän kait suorittava tarkoittaa.

    PekkaPuuntuottaja

    Missä kansalaisaloite on allekirjoitettavissa?

    suorittava porras suorittava porras

    Ovat sitä vuosikymmenet puuhanneet ,mutta valmista ei ole tullut. Jos se joskus saadaan aikaiseksi ,kuluu vähintään kymmenen vuotta ennen kun mitään tapahtuu. Monta taimikkoa menee pilalle sitä odotellessa  ,jos niitä ei hoideta ja pidetä hirville vähemmän kiinnostavina.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 168)