Keskustelut Puukauppa Puun hinta 2023

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 234)
 • Puun hinta 2023

  Merkitty: 

  Metsälehden jutun mukaan harvennuskoivukuidun hinta Keski-Suomessa on jo jopa 36€ pystykaupalla. Hintatilastoissa tuollaisia hintoja ei näy. Minkälaisia hintoja palstalsiset ovat viime aikoina saaneet, erityisesti koivukuidusta? Itselläni viimeisin kauppa oli syksyllä ja siinä koivukuitu oli 20€ harvennuksella, tosin hyvin mäntyvaltainen harvennus. Mäntykuitu sama 20€ + 1€ bonuksia, Pohjois-Savo.

 • Perko

  Teollisuudelle raaka-ainetuotannossa on suurijoukko  väkeä eikä tuloa puunmyyjälle vuodessa metsästä juuri synny, mutta tilakohtaiset  kulut  teollisuudelle ei vastaa edes yhden kuukauden palkkaa jalostuksessa.

  ”Vuonna 2019 metsätalouden verovelvollisia aktiiviviljelijöitä oli 37 696, muita maatalouden verovelvollisia (passiivitilan omistajia) 53 894 ja metsätilallisia 139 046. Puun myyntitulot olivat vuonna 2019 selvästi korkeammat niillä metsänomistajilla, jotka lukeutuivat aktiiviviljelijöihin. Aktiiviviljelijöiden saamat myyntitulot olivat vuonna 2019 noin 14 000 euroa, kun ne olivat kaikilla metsänomistajilla noin 8 000 ja niillä metsänomistajilla, jotka eivät ole maatalouden verovelvollisia noin 3 600 euroa.”  Läh: Tilastokeskus  Maa- ja metsätalousyritysten taloustilasto > 2019

  Puuki

  20 € /motti pieni eh- koivikkokuvio.    Poistuma melko vähänen mutta metsän kannalta kannattaa tehdä.

  Ei täällä tuommosia 36 €:n pystyhintoja maksa kukaan.   Normi on vuoden inflaatiokorotus ja vähän sen päälle.

  suorittava porras suorittava porras

  Pieni kuviokoko pitää kuitupuun ja energiapuun hinnat maltillisia. Maksaiinissa kerrotussa kuukauden puukaupassa/ energiapuu ”kantohinnaksi” jäi vain kemeratuki. Sitä ei kerrottu ,saiko työn urakoinut taho edes omiaan pois työn toteuttamisesta. Pinta-alaa leimikolla oli 2,5 ha ja kertymä risuineen päivineen 100 kiintoa.

  Toisaalla lehdessä energiayrittäjä totesi ,että alle 200 kiinnon kohteille ei kannata suunnata resursseja erikseen. Tätä taustaa vasten ihmetyttää monien toive ,että enskoille ja energiakohteille olisi oltava omat pikkukoneet. Jos niitä jää odottelemaan ,jää hommat tekemättä.

  On järkyttävää todeta ,että energiapuun kasvattamisen ” kannattavuus” perustuu pelkästään tukiin. Tukikin kohdistuu täysin väärin . Niitä pieniä koneita voisi tarpeisiin ilmestyäkin , jos tuki ohjattaisiin sinne ,mihin se oikeasti kuuluu eli kasvaneiden korjuukulujen kattamiseen. Nyt tuki ohjaa vain lisäämään hoitorästejä. Pienialaisista ja hoitamattomista kohteista ei ole kukaan oikeasti kiinnostunut. Harvalta löytyy yli 5 hehtaarin kokonaisuuksia.

   

  Puuki

  Eh-kohteiden logistiikkaa pitäisi parantaa. Yhteisten leimikkokeskitysten tekeminen lisäisi korjuun kannattavuuttakin.    Seuraavana (tämän kevään jälkeen) hakkuuvuorossa olisi itselläni 20 ha:n harvennus jossa ensiharvennusta melko iso osa eikä sinne kovin  isolla koneketjulla ole aiheellista mennä.

  Korjuukuluihin ne mahdolliset tuet jo meneekin kantohintojen perusteella.

  suorittava porras suorittava porras

  ”Kuukauden puukaupassa” tuki päätyi ”kantohinnaksi” metsänomistajalle ei korjuuyrittäjälle korkeampien korjuukulujen katteeksi.

  Mitenkäs niitä pikkukohteita ketjutetaan ,kun alueella on useita toimijoita ja naapurissasikin puut myydään eri ostajalle. Ainoa mahdollisuus ”ketjuttaa” on korjata yhden tilan kaikki kohteet saman korjuuketjun voimin kertakäynnillä enskasta aukkoon. Kannattaa siis viritellä se enska tähän kuvioon sopivaksi, muuten sen sen korjuu siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

  Hämis

  Itse hakkaan sahalla enskoja vieraille. Taitaa olla sama sahalla ja koneella jos hoitotyöt tekemäti niin kertymät ja korjuut menee pieleen. Viljavilla kuusikoilla ainakin jos lumituhoja niin tavaraa ei tule tasaisesti ja kuivat käkkärät on tiellä ja raivattava edestä pois.

  Teen tuntiveloituksella 37 plus alvi. Tiukkana on kaasu pidettävä vaikka järeää energiaa on tullut ja on tuleman enskoilta. Tarkoitin ,että saa tuloa jäämään asiakkaalle. Jos motin tuntiin niin ajoineen menee nolliin.

  En tiedä onko tällä foorumilla ketään ketä ulkopuolista metsuria käyttää harvennuksilla. Omat asiakkaani ovat tykänneet. Pyydetyt toiveet on syytä toteuttaa oli ne sitten pökkelöt tai risukasat, niin ne hommat jatkuu.

  Kemera antaa välillä bonusta,mutta se ei ole ollut tavoite tiloilla mitä olen tehnyt.

  Puuki

  Täällä on onneksi vaihtoehtoja korjuun tekijöiden kanssa, niin ei tarvi tyytyä yhteen isoon koneketjuun , jos on tarve erilainen.

  Rane

  Ranen foxin kuskaamisesta kahdenkymmenen kilometrin päähän syksyllä ja keväällä takaisin peri urakoitsija muistaakseni n.250 e alvillisena.Jos olisi ajokone niin lisäksi sama taksa.Tässä on se hyvä puoli että pienten polttopuusavotoiden teon kyselijöiden into on laantunut kun olen selostanut mitä maksaa ennen kuin yhtään puuta on kaatunut.

  Jovain

  Sitähän se on metsäyhtiöiden monopoli puunhankinnassa. Siihen metsänomistajat ovat valitettavasti tyytyneet, maksavat kaikesta puunhankintaan liittyvästä palvelusta. Metsät on siinä mielessä kansallistettu ja onhan se teollisuuden ja yhteiskunnan kannalta edellinen ja tuottava tapa hoitaa puuhuolto.

  On sitä myös metsänomistajan kannalta, jos metsänomistaja laittaa tuotot samaan koriin teollisuuden kanssa. Periaatteessa kilpailutus on tehty myös metsänomistajan puolesta. Samat tuotot ovat vartomassa myös metsänomistajaa ja aina voi harjoittaa kehitystoimintaa. On niitä vielä metsänomistajia ja on myös suurmetsänomistajia, jotka hoitavat metsien elikeinotoiminnan oman kirjanpidon kautta.

  mehtäukko

  Joko vanha virsi alkaa nuotin vierestä pöhähdellä?

  ”Sitähän se on metsäyhtiöiden monopoli puunhankinnassa. Siihen metsänomistajat ovat valitettavasti mukisematta tyytyneet, maksavat kaikesta puunhankintaan liittyvästä palvelusta.”

  Ei ole Joovain edelleenkään antanut tyhjentävää vastausta, miksi klusterin ”monopoli” ei olisi oikeutettua, kun heillä on teollisuuslaitokset,työvoimat, jalostus ja vienti kontollaan? Puun hankintaan liittyvän palvelun maksajan valinta on vapaa-ehtoista ja kahden kauppa.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 234)