Keskustelut Puukauppa Pystykaupasta , ajamatta jääneet puut

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 53)
  • Pystykaupasta , ajamatta jääneet puut

    Merkitty: 

    Jos tehdään pystykauppa harvennushakkuusta ja puut on tienvarresta ajettu ja rahat tilille saatu. Niin lumien sulettua löytyy hakkuusta metsään jääneitä pöllejä/tukkeja. Onko nämä metsään unohtuneet puut myös metsänomistajalle maksettuja, vai jääneet tilityksen ulkopuolelle?

  • Jätkä

    Kyllä koskee!

    Tolopainen

    Jätkä ei ole perehtynyt ötökkälakiin, se ei todellakaan koske suuria puumääriä, jotka ovat kelirikon takia jääneet kesäksi metsään. Niitä ei tarvitse viedä pois, jos se tulee kohtuuttoman kalliiksi sanoo laki.

    mehtäukko

    Eikös muina keinoina olekaan pinon yläosan kuorinta tai peittely tai torjunta-aineella käsittely…?

    Tolopainen

    Näin on, eli puut saa jäädä koko kesäksi metsään, kunhan sanoo poisteneensa pinosta pari ylintä varvia. Ei tuota ötökkälakia kukaan kuitenkaan valvo, eikä poliisi kirjoittele sakkoja rikkomisesta.

    jees h-valta

    Mistäs sinä sen tiiät?

    Visakallo Visakallo

    Mitä eroa on hakkuussa metsään jätettävissä lahopuissa ja tekopökkelöissä kun niitä verrataan hakkuussa metsään jääneisiin puihin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aina täällä oppii jotain uutta, kuten kuitupuun varastointi toisen puulajin metsään. Asta-myrskyn aikaan kyllä jätettiin puuta saariin joista sitä ei kannattanut korjata.

    Tekopökkelö kuolee ja lahoaa hitaammin kuin maahan hakattu puu. Kaikenlaista lahopuuta kannattaa lisätä. Kaikkein harvinaisin on palanut puu joten esim. säästöpuuryhmiä voisi polttaa.

    Jätkä

    Paraimmillaan on täälläkin ollut molemmin puolin metsäautotietä neljä metriä korkeita pinoja kaksi kummallakin puolella ja noin kilometrin matkalla. Kun MH tekee varaston, se tekee vraston omalle maalle ja oman tien varteen.

    Metsässä joku kourakasa ei ole sen ihmeellisempi kuin esim tuulikaato – tai lumituhopuu keskittymä. Jos kuollutta puuta on metsässä korkeintaan 10 kiintoa hehtaarilla, ei sitä ole pakko sieltä pois korjata. Se oikeastaan pitäisi jättää, että syntyy lahopuuta sinne/ tänne.  Joka vuosi kymmenen mottia / ha, niin kohta on lahopuuta jopa Tollolle ja Jeessillekin miellyttävästi!

    Kun mäntykuitupinoja varastoi kuusikkoon / koivikkoon, on se oiva tapa kerätä ytimen-nävertäjiä pinoon – ja sitten vaan puut ja ötökät auton kyytiin ja Äänekoskelle, kyllä ne siellä selluksi muuttuu.

    Ola_Pallonivel

    Kyllä kai se laki on kaikille sama ja koskee kaikkia samalla tavalla. Ei kai se poista vastuuta, jos ei jaksa tai ei huvita tehdä jotain. Tai se maksaa. Jos levität ötökät naapurin puolelle, niin vastuuseen joudut.

    Stora Enso sanoo noin:

    Ötökkälain tutuin kohta on talvikorjatun havupuupinojen kesäajan varastointia koskevat rajoitukset. Syyskuusta toukokuun lopun välisenä ”talven aikana” hakatut mäntypinot on kuljetettava heinäkuuhun alkuun mennessä pois metsävarastoilta. Pohjois-Suomessa ei ole näin kiirettä, mutta 15.7. mennessä sielläkin varastot on tyhjennettävä. Kuusipuun osalta aikarajat ovat kuukautta väljemmät. Mikäli puita on säilytettävä varastopaikoilla, ne on kuorittava, peitettävä kartongilla, sadetettava tai suojattava torjunta-aineilla kaarnakuoriaisilta. Suojaus on työlästä ja kallista, joten käytännössä lähes kaikki talvikaatoinen havupuu ajetaan aina tehtaalle suoraan tuotantoon ilman välivaiheita.

    Laki metsätuhojen torjunnasta koskee myös metsäluonnossa kaatuneita puita, esimerkiksi myrskyn kaatamia puita. Kun myrskyn kaatamien havupuiden määrä ylittää 10 m3/hehtaarilla, on vähintään kymmenen kuutiometrin ylittävältä osalta puut korjattava pois. Sen sijaan kun puut ovat kuolleet ja kuivuneet, ei niistä enää ole hyönteistuhomielessä haittaa.

    Jokainen täysijärkinen maanomistaja valvoo, että lakia noudatetaan. Tai ainakin minä valvon.

    Puuki

    Muistelen , että mäntyjä sai jäädä jopa 20 mottia/ha kuivumaan metsään ennen kuin pitää ylimääräiset hakea pois. Kuusilla raja oli se 10 mottia.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 53)