Keskustelut Metsänhoito Raivurin teroitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 73)
  • Raivurin teroitus

    Kertokaa mielipiteitänne raivaussahan viilauksesta miten onnistuu parhaiten normaalin scarletin teroitus,miten saadaan terästä pehmeästi pureva.Käytössä tällähetkellä 6,3mm viila stihlin 10 ° teroituskulmalla eian haritusrauta

  • Jätkä

    Jos kaipaat pehmeämpää purentaa, niin viilan nosto hieman ylemmäs pehmentää, mutta miksi sen pitäisi purra pehmeästi, eikö kovat kierrokset auta?

    Mitä kovempaa terä pyörii, sen pehmeämpi on sen leikkaus, kunhan ohjataan terää oikein.

    Jyrsky

    Nyt parani huomattavasti oli liian haukkaavalla haukannokalla,ohjain tukevasti terän selkäpintaan,menee vaivatta tilhin 490 8-9cm paksuinen pihlajakko

    pihkatappi pihkatappi

    Uutena oma scarletin terä hylki paksumpaa puuta. Eli terässä ei ollut haritusta, eikä siinä auta silloin pelkkä teroitus. Haritus pysyy kuitenkin hyvin, eli metalli ei oikene kuten joissain terissä. Isolla raivurilla jos 9 sentin pihlaja menee kerralla reilussa sekunnissa, niin haritus ja terävyys on riittävä.

    Jyrsky

    Miten vaikuttaa pystytason kulma

    pihkatappi pihkatappi

    Eli että viilataan hiukan yläviistoon, kai tarkoitit? Olen siinä luulossa että sekin aiheuttaa sitä hieman rouheampaa syöntiä, eli terä imee puuhun vauhdikkaamin ja hieman hallitsemattomasti ja kierrokset pitää sitten olla aina riittävät isoissa puissa. Strandin terässä on voimakas haukannokka ja tuo pystytason kulma melko jyrkkä, se on hieman turhankin ottava tottumattomalle.

     

    Jätkä

    Hampaan ”selän” muodostamalla päästö (väistö) – kulmalla ei ole muuta merkitystä, kunhan se on riittävä – kuin se, että jos kulma on kovin jyrkkä, hampaan kärkiosa jää kovin ohueksi ja murtuu kovassa paikassa.

    Jos tosiaan haluaa pehmeän leikkuun, niin hampaan etureunan voi viilata lattaviilalla suoraksi ja säteen suuntaiseksi.

    Kuitenkin pidän pyöröviilalla viilaamisessa tärkeänä viilan korkeutta hampaaseen nähden. Jos käyttää ohjuria, kannattaa valita suora lattamallinen ohjuri. Sillä viilataan siten, että se on täydellisesti viilattavan mampaan päällä. Jos halutaan koukulle, niin lattaa kallistetaan edellä olevaa hammasta kohti saadaan hanpaat koukulle.

    Haritus on ehdottoman tärkeä, jos halutaan välttää sahanterän sinkoutumista oikealle. Haritus pitää vääntää niin, että jokainen hammas on millin sivulla, mutta ei koko hammas, vaan noin puoli hammasta. kun ktsotaan haritettua terää pyörimis-suunnassa, niin hampaiden väliin pitäisi jäädä hieman rakoa, eli 1,6 millinen terä tekisi 3,6 millistä sahausrakoa.

    Terän pahvikotelossa on yleensä ohjeet terän kunnostamiseksi ja ne kannattaisi ainakin joskus katsoa läpi.

    Kokeneet teroittajat teroittavat uuden terän omien mieltymystensä mukaan ennenkuin sahaavat sillä yhtään. ”Vasta sitten terä toimii niinkuin pitääkin” – sanovat.

    Jyrsky

    Kuinka lykkäätte pelkällä viilalla ilman ohjuria,onko viila hieman sormella tuettuna tai ”kannatuksella” viilakädellä ettei viila pääse liian alhaalle jolloin haukannokka syntyy.90 asteen kulmassa vai mielummin  hieman yläviistoon viilattuna?

    Jätkä

    Kun hammasta on viilattu, on siinä viilaa varten sopiva kolo. Ei viilaa tarvitse kannatella, mutta sitä tuetaan hammasta vasten. Viila siihen asentoon, että hampaan särmästä tulee päältä katsoen mahdollisimman suora. Siis lähelle 90 astetta, ei se ole niin asteen – parin nuukaa.

    Kaikkein tärkeintä on, että näkee, milloin hampaat on terävät, kaikki saman pituiset (ainakin samalla puolella olevat) ja haritus kunnossa.

    Jyrsky

    Miten perustelette paksun viilan käytön, nykyään kuulemma vähenemään 6,3mm viilaaminen.

    Jätkä

    Mistä olet kuullut noin mielipuolisen väitteen? Monet RS- henkilöt valittavat, kun kauppiailla ei meinaa olla aina hyllyssä paksua viilaa – kysyntä on niin kova, että ne ostetaan heti loppuun.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 73)