Keskustelut Tekniikka Sähköautojen akkujen \\\"kierrätys\\\" kannattaako hehkuttaa?

Tämä aihe sisältää 46 vastausta, 15 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Avatar Jätkä 2 kuukautta, 2 viikkoa sitten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)
 • Sähköautojen akkujen \\\"kierrätys\\\" kannattaako hehkuttaa?

  Suomessa aletaan kierrättää sähköautojen akkuja tänä keväänä. Meikäläistä hieman ihmetyttää, että niistä hyödynnetään vain TERÄS JA KUPARI. Paljon spekuloidut arvometallit ”hyödynnetään” polttamalla, eli tuhotaan : Litium, Nikkeli, Koboltti ja Alumiini ym., joista on puhuttu kovastikin arvokkaina metalleina, no ei ehkä Alumiini ole kovin arvokasta.

  Tuollainen kierrättäminen ei varmaan ole mitään ”Amerikan bisnestä”, mutta onhan se ehkä kannattavaa – jollekkin. Taitaa kuitenkin lyijyakkujen kierrätys olla kannattavampaa?

 • mehtäukko

  Kierrätykseen menevistä lyijy-akuista jopa Mannet (työrukkaset kädessä..) ovat maksaneet 250€ /tonni

  trimmeri

  Niin siis sähköautojen ajoakut ovat ongelmajätettä pahimmasta päästä. Tässä ”kierrätyksessä” on kyse viherpesusta.

  Jätkä

  Siltä se näyttää. Ympäristön kannalta jo niiden valmistusmateriaalien hankkiminen on ympäristörikos, joka pitää lopettaa niin pian kuin mahdollista.

  jees h-valta

  Olisko arvon viherpesureilla jotain faktaakin noiden ”rikosten” tueksi?

  Puuki

  Koboltti ainakin on ympäristömyrkky,  jos pääsee luontoon. Eikä litium tai nikkelikään mitään hivenlannoitteita ole.

  Jätkä

  Litium esiintyy niin pieninä pitoisuuksina maaperässä, että vaikka se olisi sinällään vaaratonta, sen saaminen akkumetalliksi asti pilaa luontoa ja vesistöjä enemmän kuin kullan konekaivu. Lisäksi Suurimmat Litiumkaivokset pyörivät hengenvaarallisin menetelmin suunnilleen lapsiorjatyövoimalla.

  Kun Suomessa aletaan avokaivoksilla noita metalleja tuottamaan, on se saijaintipaikkakunnalle sama kuin se alkaisi suoraan harjavallaksi, eli asuinkelvottomaksi alueeksi.

  Tolopainen

  Miten metallia tuhotaan, ei se polttamalla mihinkään häviä. Tietenkin myös arvokkaimmat metallit otetaan talteen. Osa akuista menee paikalliskäyttöön sähkönvarastoimiseen, kun ne poistetaan autoista. Wärtsilä on jo tehnyt tästä sopimuksen.

  Lasse

  Kyllä täällä meillä pattereista tehdään hivenlannoitetta josta kasveilla on kova puute. Kotimaan paristot ei riitä kuin kuukauden tai kahden tuotantoon.   https://yle.fi/uutiset/3-9315923

  Lasse
  Puuki

  Niin. Alkaliparistoista saadaan mangaania ja sinkkiä talteen. Litium paristot on tehty eri aineista.   Kaivosalueilla ne suurimmat haitat ilmenee, kun käsitellään isoja määriä ympäristölle haitallisia,  isoina pitoisuuksina myrkyllisiä aineita.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)