Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 1,241 - 1,250 (kaikkiaan 1,285)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Gla Gla

  Juuri näin ja siksi minusta Riistakeskuksen viestissä ei ollut mitään hyvää.

  AJ:n määritelmä ”pahimmassa tapauksessa” edustaa mielestäni todennäköisintä tulevaisuuskuvaa.

  Tihentymäalueiden kasvun pysäyttäminen ja pahimmilla paikoilla jopa leikata on tämän hetken tavoite, muualla kantaa halutaan kasvattaa. Suorittavan määritelmän mukaan nämä pahimmat paikat on vain yksittäinen pieni osa Suomea ja jos tässä suhteessa ollaan loogisia, peurakantaa halutaan siis Suomessa kasvattaa.

  Saksanhirvi yms. on tosiaan oma lukunsa. Sakaalikeskustelun perusteella voi ennustaa, että eduskunnastakaan ei löydy tukea tulokkaiden pysäyttämiseen rajalle. Ollaan suvakkeja.

  Nyt pitäisi löytyä maasta ääniä saava puolue, joka haluaa tosissaan yhdistää talouden ja luontoarvot. Ääniä saava siksi, että mikään Liike Nyt tms. ei asiaan voi vaikuttaa, vaikka haluaisikin.

  Mitä tässä on, jota en käsitä, kun tarjolla olisi metsästäjiä lukuunottamatta vain positiivisia tuloksia, mutta ottajia ei tälle politiikalle ole?

  Planter Planter

  ”Tihentymäalueiden kasvun pysäyttäminen ja pahimmilla paikoilla jopa leikata on tämän hetken tavoite, muualla kantaa halutaan kasvattaa.”

  Juuri näin. Pienen kannan alueella lupien käyttöaste on luokkaa 30%, seurat antavat kiintiöitä, ruokintapaikkojen ympäristöjä rauhoitetaan. Jopa siirtoistutetaan, eli kasvatetaan aitauksissa ja totutetaan ympäristöön vapauttamiseen. Ei näytä siltä, että tarkoitus olisi estää leviäminen.

  Aivan selvästi on tarkoitus saada ainakin kolmannekseen Suomea keskimäärin 20 / 1000 ha kanta. Tätä edesauttaa Luken virheellinen kanta-arvio, eläimiä on huomattavasti virallista arviota enemmän.

  Yksinkertainen arvaus: Hirvikanta on aina reaaliaikaisesti arvioitu noin 20% liian pieneksi. Miksi vhp arvio poikkeaisi siitä tarkempaan suuntaan, kun molemmat pohjautuvat metsästäjien arvioon.

  Tarkempi arvio: Kun käyttää arviointiin ainoita likimain luotettavia tilastoja, kaatomääriä ja kolarimääriä, niillä voi haarukoida kannan olevan 150 000 paikkeilla.

  Metsuri motokuski

  Myö voitaisiin kyllä tulla vhp jahtiin jos siellä alkaa kyllästyttämään. Heti kun hirvihomma täällä on päätöksessä niin voidaan tulla. Meillä pakastimessa on tilaa kun hirviä ei enää ole.

  suorittava porras suorittava porras

  Voihan sitä vähä priorisoida noita hommia ja jättää edes muutama hirvi kasvamaan. Nokka kohti etelää ja pienten sorkkaeläinten kimppuun!Jahtikutsujahan pitäisi  olla jo pitkä liuta ,kun kiinostuksesi ilmaisit.🤔

  puunhalaaja

  Mun muutaman hassun hehtaarin pläntillä on jatkuvasti lauma peuroja. Herrat olisivat lämpimästi tervetulleita kyttäilemään, jos laki moisen sallisi.

  Metsuri motokuski

  Niin kyllä se metsästys pitäis kuitenkin laillista olla. Laitonta metsästystä voi harrastaa täälläkin jos kiinnostusta siihen on.

  Planter Planter

  Tuosta linkistä voi lukea ameriikan kuulumisia, millainen menestytarina vhp on siellä ja miten se poistetaan tai ei poisteta. Jos on englannin tunnilla vain piirrellyt ***** kuvia niin google-kääntäjä antaa ihan hauskan käännöksen, josta kuitenkin asia selviää.  Oppivainen otus, jos pihalla on koira juoksunarussa tai häkissä, oppii nopeasti, ettei siitä ole vaaraa. Kun ruoka vähenee, syödään kaikki mahdollinen, sen olen huomannut.

  Me naapurin kanssa huomasimme, että oppivat tunnistamaan milloin isäntäväki ei ole kotona ja saa rauhassa tulla pihaan. Kun naapurista lähti auto, puolen tunnin kuluttua elukat marssivat pihaan. Jos auto ei lähtenyt ja isäntäväki oli sisällä piilossa pihaan ei tultu.

  http://www.wildlife-removal.com/deer.html

  vmt

  Siinä taas riistakeskuksen terveisiä:

   

  Hyvät Uudenmaan peuranmetsästäjät,

   

  Valkohäntäpeuran metsästyskausi on jo edennyt yli puolenvälin. Uudellamaalla on metsästyskaudella 2020–2021 kaadettu 9.12.2020 menneessä jo 6 745 valkohäntäpeuraa, joka on noin 600 yksilöä enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Hienoa, että kaatotahtia on saatu lisättyä verrattuna viime vuoteen!

   

  Tavoite tiheän kannan alueella on leikata kantaa. Tämän vuoksi myönnettyjä pyyntilupia tulisi pyrkiä käyttämään mahdollisimman tehokkaasti. Edelleen näyttää siltä, että tahtia olisi hyvä kiristää entisestään, jotta kannan leikkaamisessa onnistutaan. Viime aikoina Uudenmaan kokonaissaaliin urososuus on kasvanut hieman. Tiheän kannan alueilla onkin syytä kiinnittää huomiota aikuissaaliin riittävään naarasosuuteen, jolla saadaan leikattua tulevan kauden vasatuottoa. Myös kokonaissaaliin vasaosuuden olisi hyvä olla vähintään 50 %, niin kuin se tällä hetkellä juuri ja juuri onkin.

   

  Tiheän kannan alueen jahdissa on varauduttava siihen, ettei hyviä lumikelejä tule metsästyskauden aikana. Tämän vuoksi Suomen riistakeskus kannustaa hyödyntämään aktiivisesti erilaisia pyyntimuotoja. Esimerkiksi koirien tai ajomiesten avulla järjestetyissä seuruejahdeissa voidaan pyyntiä kohdentaa tehokkaasti vasoihin ja naaraisiin. Vallitseva koronatilanne on kuitenkin muistettava huomioida järjestelyissä. Lisäksi toivotaan tekemään seurojen omat lupakäytännöt mahdollisimman joustaviksi, jotteivat ne jarruttaisi saalismäärää. Kantaa olisi hyvä harventaa suuntaamalla pyyntiä kolariherkille alueille, sillä vuoden kolarimäärät ovat kasvaneet siitä huolimatta, että liikennettä on koronan takia ollut vähemmän. Syksyn kolarihuipun aikana kolareita on ollut paikoin viime vuotta vähemmän, eli ponnistuksenne kantavat jo hedelmää taittaen kolarimäärän kasvua kalenterivuoden tasolla.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  ”Enää ei ilveksen metsästämistä voi mitenkään perustella sillä, että ilves metsästää mm. kauriita ravinnokseen – vaan täysin päin vastoin: ilvestä pitäisi suojella nimenomaan myös tuosta syystä.”

  Metsuri motokuski

  Joo ja ilves on myös tehokas tappaja niin supikoirille kuin ketunpojille.

Esillä 10 vastausta, 1,241 - 1,250 (kaikkiaan 1,285)