Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 1,911 - 1,920 (kaikkiaan 2,001)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Puu Hastelija

  Jonniin verran yli 20kpl tuli tälle kautta ammuttua,  miten muut palstalaiset suoriutui urakastaan?

  kim1

  Meillä paikallisen rhy:n alueen 1060 luvasta käytettiin 688,5.Seura tasolla taas esim.90 lupaa 39 käytettiin 100 lupaa ja 55,5 käytettiin…,elikkä ihan hyvältä toisaalta näyttää,mutten kuitenkaan taida vielä uskaltaa jättää sähköaitausta tekemäti tuleville taimille..

  jees h-valta

  Lounais-Suomi jäi jälleen tavoitehaarukasta ulos kuten useina aiempinakin vuosina. Hirvieläinkannat ovat pois hallinnasta metsästäjien valehdeltua jatkuvasti jäämäkantaa oikeata tasoa pienemmäksi.

  suorittava porras suorittava porras

  Satakunnassa kanta putosi 3000 yksilön verran eli 15% edellis vuodesta. Keskimäärin kanta leikkautui 10% koko maassa.

  Gla Gla

  Ihan vielä en tilastoja purematta niele. Vuosi sitten tehtiin edellinen ennätys kaatojen määrässä, mutta kanta jatkoi kasvuaan 15%. Näin, vaikka kannan leikkaamiseen tarvittava määrä kaatoja saavutettiin.

  Nyt ennuste oli, että 73000 tarvitaan kasvun pysäyttämiseen, mutta 74000 kaatoa aiheuttikin kannan 10% laskun.

  Todennäköisesti kannan kasvu alkaa näillä kaatomäärillä tasaantua. Kahden vuoden lukujen mukaan on pysytty ennallaan. Vaikuttaa siltä, että peurojen määrän arviointi on niin epätarkkaa, että lukuja kannattaa katsoa muutaman vuoden nipuissa. Se tietysti on huono juttu, koska aiheuttaa metsästäjissä varovaisuutta. Ettei vaan veroteta liikaa. Nyt kaatotavoitteita ensi syksylle onkin pudotettu merkittävästi, 63…69 000 riittäisi leikkaamiseen.

  Täytyy katsoa, kunhan saan puhelimen sijaan läppärin auki, mitä Luken tilastot sanoo tavoitteisiin pääsystä. Täällä suunnalla tavoitteet oli n. 20-30/1000. Jos niissä ollaan, kannan leikkaus oli siten siinä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kannan leikkaaminen edellyttää että kaatomäärät ovat huipputasolla usean vuoden ajan peräkkäin ja että naaraita kaadetaan enemmän kuin uroksia. Urokset kun eivät lisäänny.

  1:1 kannasta tulee lähes 50 prosenttia lisäystä joka vuosi eli ehkä luokkaa 50 tuhatta vasaa? Tämän päälle aikuisten määrän leikkaus 25000 painottuen naaraisiin, niin tuo 75000 kaatoa kuulostaisi hyvältä.

  Mutta se on totta että lähtöarvoissa on vielä epävarmuutta sekä määrässä että sukupuolisuhteessa.

  Metsuri motokuski

  Tuo kannan leikkaaminen valkohäntäpeuralla on nimenomaan tehokkainta naaraita ampumalla. Voimakkain vhp uros perustaa naaraista oman haaremin jonka lisääntymisen se hoitaa. Hirvillä taas tilanne on toisenlainen kun vastaavaa haaremia ei perusteta vaan jokainen vahva ja elämäntunnossaan oleva uros kulkiessaan hoitaa suvunjatkamisen mikäli naaraan kiima osuu juuri kohdalleen kun uros on paikalla. Ajoitus hirvellä on tärkeä juuri sen vuoksi kun naaraan kiimahuippu on vain pari – kolme päivää. Usein kun keskustellaan hirvieläinten lisääntymisestä niin on hyvä tiedostaa että eri hirvieläimillä lähtökohdat ovat erilaiset.

  Visakallo Visakallo

  Ainakin täälläpäin näkyy nyt järvien jäillä erittäin runsaasti pieniä sorkanjälkiä ja metsissä hirvien jälkiä. Taidetaan elää parhaillaan melkoisessa tilastoharhassa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Eikö ole vielä susia Hartolassa? FaceBook kertoi eilen, että Konnevedellä on jo susipari plus yksi naaras metsäpalstani kulmilla. Siitäpä se lähtee lauma laajenemaan. Eivät ole kuulemma ihmisarkoja.

  Salonpoika

  Koskaan ennen en ole nähnyt jäällä niin paljon hirvenjälkiä kun nyt parin viikon aikana. Naapurin (metsähallitus) puolelta oli tullut jäälle 7 tai 8 kappaleen lauma joka viihtyy jäällä ja rantapusikoissa. Hallituksen suojelualueelle ne kai välillä menevät kun kukaan niitä ei ole sattunut näkemään. Neljä kertaa olen käynyt oman taimikkovaltaisen niemen tarkastamassa, onneksi eivät ole sinne nousseet. Näissä olosuhteissa ne tekisivät pahaa jälkeä, lunta 70 senttiä ja päällä oli miehen kantava kerros. Tänä aamuna siellä hiihdellyt suurpetoyhdyshenkilö oli tavannut kolmen suden jäljet, eiköhän lauma pienene tai muuta muualle.

Esillä 10 vastausta, 1,911 - 1,920 (kaikkiaan 2,001)