Keskustelut Metsänhoito Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 722)
 • Suuri ja kattava valkohäntäpeurakeskustelu

  Tästä ilmestyskirjan kahdeksannesta vitsauksesta kaivattiin omaa keskustelua. Todettakoon keskustelun pohjaksi, että osa Suomea on jo muutettu peuranhoitoalueeksi. Tämä on hyvin kummallista, kun kyseessä on vieraslaji, joka pitäisi joko kokonaan hävittää tai pitää ainakin kanta hyvin pienenä.

  Peurat ovat söpöjä hirviöitä, jotka syövät niin puut kuin kukkaset. Luonnon monimuotoisuus kärsii, ei synny hiilinielujakaan niin tehokkaasti kuin voisi. Ja mainitsinko jo, että ne syövät meidän perennat? Haaveeksi jää hyppelehtiminen niityllä perhosparvien seassa, ei ole niityllä kukkasia eikä näin ollen perhosiakaan, peurankakkaa vaan joka paikassa. Niin ja punkkeja!

  Seuratoiminnalla ei kantaa näytetä saavan kuriin. Olisiko järkevää vapauttaa metsästys samalla tavalla kuin kauriin kanssa? Saisin heti omaan pihaan innokkaita metsästäjiä, jos se olisi sallittua. Yksi koominen ulottuvuus on se, että ilvekselle haetaan kaatolupia sillä perusteella, että ne syövät peuroja.

  Urjalan tehokkain metsästäjä ampui viime vuonna muistaakseni 143 peuraa. Tänäkin syksynä niitä ammutaan Urjalassa tuhansia, ja silti kanta ei edes pienene, vain kannan kasvu (ehkä) pienenee. Tuollaiset saalismäärät tuntuvat suorastaan koomiselta, tuo on enemmän jotain lahtaamista kuin perinteistä metsästystä. Tyypit vetää käsittämättömät määrät ruokaa maastoon, tässä linkki yhden yrityksen sivulle: http://www.honkolahunting.fi/index.php?p=GalleryEngRus kuvateksti sanoo näin: Eight tons of carrots per week. Tämä siis yhden yrityksen tilanne vuosia sitten, kanta on sen jälkeen kasvanut hurjasti. Kuinka giganttiset määrät vedetäänkään metsiin eu-tuilla tuotettuja porkkanoita ja vastaavia luontoa tuhoavan vieraslajin ravinnoksi?

  Olisi oikein jees joku palstan valopää keksii jonkun keinon millä tähän hommaan saadaan joku tolkku.

 • Planter Planter

  WWF

  Puuki

  Eikö metsästysmatkailusta olisi avuksi liian tiheillä valkohäntien asumisalueilla, kun ei muuten kantaa saada vähennettyä   ?    Sehän on hyvää bisnestä monessa maassa.  Vai onko Suomesta tehty jokin villieläinten ja muidenkin iso rauhoitusalue etelän  asukkien lomilla ihasteltavaksi alkuasukkaiden kustannuksella ? Rahoitusongelma ratkeaisi sillä (Kunhan koronarajoitukset ehkä hellittää joskus).   Täällä päin niitä ei onneksi vielä ole, mutta voi olla , että leviävät  lähitulevaisuudessa.

  jees h-valta

  Puuki voi olla todella oikeassa. Olen silloin kun EU:hun liityttiin niin jo todennut että tästä tehdään euroopan luontomatkailu/villieläinsafarimaa koska olemme kuitenkin jonkinverran erilaisia luonnosta kuin eteläisemmät euroopan maat. Siksi sudet, siksi kaikki metsäpeuraviritykset, siksi valkohäntäkään ei voi olla hävitettävä koska söpö katsella ja luontopiiperot tykkää.

  puunhalaaja

  Vieraslaji ja vieraslaji, eipä ole aivan tasapainossa niiden kohtelu suomen hallinnollisella saralla

  Tässä se juuri on kun riistahallinnolle se ei ole vieraslajia, vaan arvokas riistalaji. Josta ei ole haittaa, ja joka ei aiheuta tuhoja. Siksi sen metsästykseen ei ole perustetta käyttää keinovaloa, toisin kuin villisian kohdalla. Päinvastoin erilaiset hirvitaloussuunnittelijat ja projektiasiantuntijat kehittelevät pää höyryten uusia keinoja lisätä peuran kaupallista hyödyntämistä: mitä enemmän peuroja, sen enemmän rahaa metsästäjille myytynä riistana ja vieraslupina, ja näin ollen sen enemmän hyötyä yhteiskunnalle.

  Vierasmetsästys on tervetullutta jos tavoitellaan kannan leikkausta. Ilmeinen riski on se, että vakiintuessaan se houkuttelee pitämään kantaa yllä.

  Planterin kuvakaappaus on hyvä. Mulla hajos pää tuota keskustelua seuratessa. En odota mitään hyvää riistaihmisiltä, mutta se ketuttaa kun ns. omat eli viherpipertäjät ovat noin puusilmäisiä.

  Biohorror

  Voisin vielä edelliseen lisätä

  Länsi-Suomi vs. Itä-Suomi, sopii sikälikin hyvin teemaan, että melkoista pallottelua luvassa tästä tulevaisuuteen

  hienoa ettei ole aina etelä vs. pohjoinen, ettei ongelma olisi niin mustavalkoinen

  Edit: edellinen viesti ei näemmä lähtenytkään, mutta siinä oli visti lyhykäisyydessään klikkiotsikkotasolla ” Nyrkki valkoposkihanhille vs. Halu saada pidettyä vhp-kanta nykyisellään 2018″ feat. Leppä ja Mikkonen Itä-Suomesta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Yli sata luonnonkasvia hävinnyt alueelta – Tammisaaressa kesäasukkaat ovat tyystin kyllästyneet peuroihin

  Luonnonkukat, istutukset ja vihannekset häviävät peurojen suuhun Tammisaaren Skärlandetin saaressa. Liian tiheä valkohäntäpeurakanta halutaan kuriin.

  25.5.2020 klo 11.45

  http://yle.fi/uutiset/3-11349305

  Tämä on tainnut jo olla täällä esillä, mutta laitan vielä uudelleen. Onko haitta monimuotoisuudelle nyt se tarina jolla peuraa aletaan torjua? Tarina ihmisten terveydestä eli punkkitautien levittämisesta ei ole purrut eikä varsinkaan peuravahingot maa- ja metsätaloudelle.

  jees h-valta

  On meillä kyllä OUTOJA luonnonsuojelijoita! Jos yhden vieraslajin suojelu tuhoaa kotimaan omaa luontopohjaa aivan käsittämättömän kovaa niin mikä on etiikka luonnonsuojelussa?

  puunhalaaja

  On meillä kyllä OUTOJA luonnonsuojelijoita! Jos yhden vieraslajin suojelu tuhoaa kotimaan omaa luontopohjaa aivan käsittämättömän kovaa niin mikä on etiikka luonnonsuojelussa?

  Luulen, että syy on se mitä aiemmin tuumin: Ampuminen on hirveän vaikea hyväksyä ratkaisuksi.

  Toinen syy saattaa sitten olla susi. Kysyin SusiLife projektin kautta asiantuntijoilta, että onko suden optimitasoa haarukoidessa otettu huomioon saaliseläinten kannan määrät. Kuulemma ei ole. Missään ei siis ole  ääneen lausuttu, että nykyistä vähän suurempi susimäärä ei voi toteutua, jos hirvien määrä vaikkapa puolitetaan ja vhp hävitetään. Mutta tämä asia saattaa häilyä jonkun takaraivossa.

  kim1

  Jesse: pienet sorkkaeläimet on niin sööttejä…,isot ovat taasen metsän kuninkaita…

  Joku viikko sitten oli tarkoitus kysyä ,teiltä,miksi yleensä Suomessa on sorkkaeläimiä….,kunnes joku heitti jäätävän luvun..,hyvin vointi kustannukset ovat 700 miljoonaa…,hei haloo…,kuinka suuret ovat pahoinvointikustannukset…,edelleenkin minua jurppii 20 vuotta vanhat hirvituhot…,kuinka mitataan rahassa aineellisen tuhon lisäksi…,v…..s..,siis paha mieli..,no niin kuin olen aikaisemmin vihjannut..,niin jahka saan ton ns.kotimetsä palstan nurin…,niin sen verta investoin  uuden metsän suojeluun…,että Jeessi ja vaikkapa Anneli voi tulla sitä ihmettelemään…

  suorittava porras suorittava porras

  Ei luulisi olevan vaikeaa hoitaa peuratilannetta jollakin pienellä saarella. Näyttäkää siellä porukalla ,miten temppu tehdään . Täysin saaren sisäinen asia.

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 722)