E Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Tämä aihe sisältää 3,022 vastausta, 72 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Tolopainen 8 tuntia, 10 minuuttia sitten.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 3,022)
 • Vihreiden metsäpolitiikka

  VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

  – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

  – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

  – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

  PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

 • Timppa

  Meidän maalta hävitettiin ötökät ym jo 100 vuotta sitten.  Vuonna 1916 tehdyn kauppasopimuksen mukaan suoritettiin ”yli tilan” suuri halkosavotta, jossa hakattiin mm kaikki kuivat puut.

  Timppa

  Nyt oli Keski-Suomen uutisissa tämä sama juttu, jossa tehokas metsätalous vie ne ötökät, koska metsistä viedään lahopuutkin.

  Miten on kuinka moni myy nykyään lahopuita tai ostaako niitä kukaan?  Minä ainakin lasken ne tarkkaan, kun merkkailen jättöpuita.  Nehät ovat siinä tilanteessa yhtä arvokkaita kuin paras mänty.  Jos maisemallisista tai muista erityisistä syistä ei ole tarpeen jättää jotain määrättyä puuryhmää, niin ensin lasken kuivaset ja sen jälkeen merkkaan tarpeeksi eläviä puita, jotta se sertifikaatin edellyttämä 10 runkoa/ha toteutuu.

  Miten muut?

  suorittava porras suorittava porras

  Ihme vouhotusta lahopuun niukkuudesta ! Mitä enemmän metsä kasvaa ja tuottaa puuta , sitä enemmän lahoavaa puuainesta syntyy kantojen (25% puumassata)ja hakkuutähteiden( 24%) ansiosta . Tekopökkelöitä tehdään yleisesti  ja tuulikaadotkin jäävät usein korjaamatta.

  jees h-valta

  Aivan samaa mieltä suorittavan kaas. Onkohan taas piiperoilla lahous liian lähellä eli korvien välimaastossa kun ei tuota ymmärretä.

  Rane2

  Lahopuu näyttää lisääntyvän suomalaismetsissä nopeammin kuin lahopäät vihreiden puoluekokouksessa,ja se on jo aika nopeaa.

  https://www.metsaforest.com/fi/Vinkit-ja-faktat/Pages/Lahopuu-rikastuttaa-metsiä.aspx

  Timppa

  Onkohan todella joku salaliitto vaiko vain paljon höyrypäitä liikkeellä?  Tämä lahopuujuttu vaikuttaa taas kerran selvältä manipulaatiolta, jossa totuus on täysin toista kuin julkisuudessa väitetään.  Totuus löytyy noista VMI-luvuista ja tietysti siitäkin, että uudet sertifiointivaatimukset ovat nostaneet ja tulevat nostamaan jatkossa lahopuun määrää.  Tietysti myös yleistynyt tekopökkelöiden määrä vaikuttaa lahopuuta lisäävästi.  Ja lisääntyneet myrskyt lisäävät entisestään korjaamatta jäävän puun määrää.

   

  mehtäukko

  Satuin kuulemaan keskustelun johon Kuusessa ollaan viittasi.

  Griinpiisin ukolla (joku Aromaa??) loppui ”faktat” hyvin lyhyeen kun MH naispomo paukasi tosi-asioiden luun kurkkuun! Oli todella asioista tietävä ammattilainen.

  kuusessa ollaan

  Niin, ja tuntui aiheelle varattu aikakin lyhentyneen, kun ei löytynyt perusteita MH hakkuiden ja metsänhoidon tuomitsemiseen.

  Metsähallitusta hakataan kuin vierasta sikaa, siksi kun se on kasvoton kohde. Lisäksi on hoitanut velvoitteensa suojelusta niin hyvin kuin on ollut viimevuosikymmenten taloustilanteessa mahdollista. Nykyiset nuorempien metsien hakkuut alkoivat välittömästi sen jälkeen, kun Tiilikainen kiristi tulosvelvoitetta. Edellinen hakkuiden kiristys oli Viinasen aikakaudella 90luvulla.

  Timppa

  Metkaa, ettei mitenkään noteerata sitä kuinka huonossa kunnossa metsät olivat aikaisemmin.  Tässä muutama tosikertomus.

  Korpilahden Oittilasta 7 tilallista (eräs heistä isoäitini isoisä) urakoi Kärkisistä Luhankaan menevää tietä 1800-luvun puolivälissä.  Oliko rahat loppu vai mikä, niin kahteen kertaan möivät luvatta puita Oittilan Yläsydänmaalta yhteismaalta, jossa valtiokin oli osakas.  Kaupatkin olivat aika pieniä jotain 2000 tukkia.  Meikäläinenkin saattaa myydä tuollaisen määrän tukkipuita vuodessa.  Oliko Oittilan kylällä puut lopussa, kun moiseen ryhtyivät?  Käry kävi.  Saivat kummallakin kertaa 30 vrk linna ”vedellä ja leivällä”

  Muuramessa, paikkakunnalla, jossa metsien kasvu on Suomen parhaita,   oli 800 ha:n Iso-Jaakkola velkaantunut 1880 luvulla niin pahasti, että omistaja joutui myymään tilansa A. Ahlström Oy:lle.  Sama kohtalo oli edesä isoäitini kotitalolla 400 ha:n rättärillä 1900-luvun alussa. Siihen aikaan puulla oli jo arvoa, mutta kummankin tilan metsistä oli kaiketi hakattu kaikki tukkipuut.

  Tämä meikäläisen ”puuhamaan” metsät olivat kaiketi lähes luonnontilaisia  vielä 1860-luvulla kivisyydestä ja mäkisyydestä johtuen.  Vajaassa 70 vuodessa puumäärä oli ”onnistuttu” pudottamaan 50 m3:iin/ha vuonna 1933 tehdyn arvioinnin mukaan.

  Tehokkaita olivat entisajan metsien käsittelijät.  Sama kohtalo olisi Suomen metsillä, jos palattaisiin tuon ajan hakkuutapoihin.  Varmasti kasvu ja kunto heikkenisdät.  Toisin on jaksollisen kasvattajilla.  Vuodesta toiseen ksasvu vain paranee.

  Millainen sukupuuttoaalto noissa metsissä aikanaan oli, jos nykyisillä hakkuumenetelmillä saadaan 6000 lajia häviämään?

   

  Metsuri motokuski

  Kyllä Timppa on oikeilla linjoilla. Luin tuossa läheisen kaupungin metsäsuunnitelman joka oli päivätty tänä vuonna ja siinä oli vihreiden pyynnöstä lisätty jk-kasvatusta todella paljon. Ainakin taajaman ja virkistysalueen metsät olivat määrätty hoidettavan jk-metsien tapaan. Mielenkiintoiseksi asian tekee että kaupungin puupääoman kasvu seuraavan 30 vuoden jälkeen alkaa voimakkaasti vähetä kun jk-metsien osuus kasvaa ja uudistaminen hidastuu.  Samalla talousmetsiä siirtyy virkistysalueeksi n 800 ha.

  Lausuin aikoinaan asukkaan mielipiteen suunnitelmaan että jk-metsistä ei tulisi lisätä muuta kuin taajamien ja lähivirkistysalueiden osalta jotka ovat olleetkin varovaisen metsänkäsittelyn piirissä. Mielestäni metsiä tulisi hoitaa tehokkaasti ja siten ottaa metsistä mahdollisimman paljon rahaa kaupungin asukkaiden hyväksi.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 3,022)