Keskustelut Metsänhoito Viileys ja kosteus

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)
 • Viileys ja kosteus

  Viileys ja kosteus pienentävät puun kasvua Maaseudun tulevaisuus 5.8

  Onko palstalaisilla havaintoja ja voiko asialle tehdä jotain.

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Otsikon asioihin voisi lisätä vielä heikot tuulet!

  Tälläkin hetkellä lämpöäkin olisi ihan kohtuullisesti haihdutukseen, mutta kun ilma ei yhtäään liiku, niin eihän haihtumista voi tapahtua, kun suht. Kosteus on jo 100%.

  Tälle kesälle näitä tyyniä ja heikkotuulisia päiviä on sattunut aika paljon. Ei tarvitse mitenkään paljon sataa jos on hiukan viileää ja tuuletonta, niin vähempikin vesi tulee ongelmaksi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Pähkäilijä

  Komppaan Tervarosoa. Tänä kesänä on tuhatkunta kilsaa tullut polkupyöräiltyä ja myös Kaakossa on riittänyt niin vastatuulta kuin ylämäkeäkin enemmän ku omiksi tarpeiksi etenkin jos lenkkejä ei ole onnistunut lykkäämään lähemmäs auringonlaskua.

  Nyt on ollut lämmintä ja sopivasti tuuletonta, maaperä on kestänyt kosteana kun viimeiseen kahteen viikkoon sadetta on kertynyt 9 milliä.

  Taneliin verrattuna hyvin erilaiset olosuhteet, täällä ulkona RH kosteus on nyt 51% ja kastepiste 10.6c lämpötilan alapuolella.

  sammeli

  Sama juttu joka vuosi, tuijotetaan pituuskasvua ja ajatellaan, että se on yhtäkuin puuston kasvu. Kuitenkin pituuskasvu määräytyy lähes kokonaan edellisen kesän säiden perusteella. Silmussa on olemassa jo kaikki uuden vuosikasvaimen perusteet. Varsinainen puuston kuutiokasvu syntyy luston paksuudesta eikä ohuesta latvakasvaimesta. Tähän lustonpaksuuuteen vaikuttaa kasvukauden olosuhteet ja lämpösumma. Kuutiokasvu jää varmasti tänä kesänä keskimääräisestä jälkeen ensi kesänä sitten vuosikasvaimetkin ovat hieman lyhyempiä, mutta mahd. lämpimänkesän ansiosta kasvu voi olla huomattavasti tämänkesäistä parempaa.
  Sen muistan oppineeni, että huonona kesänä kasvu m3/ha voi jäädä jopa 30-50% keskimääräistä alemmaksi ja vastaavasti hyvänä vuonna paremmaksi eli hyvänä vuotena kasvun ero huonoon voi olla jopa kaksinkertainen, lapissa jopa moninkertainen.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Unohdat Sammeli nyt kokonaan sen ettei tänä vuonna ole tullut puille hellepäivien yhteyttämiskatkoja ollankaan.

  Olet kyllä oikeassa siinä että tämän kesän hyvyys näkyy vasta paksuuskasvussa ja ensivuoden kerkässä.

  Vuodet eivät ole veljeksiä, niinpä lustokarttojen avulla päästään ajoittamaan vanhojen hirsien kaatovuosia yms.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  No, hellejakso oli ja meni, mutta vuorokauden keskilämpö ei laskenut. ”helteellä” kun oli päivällä 22…26 astetta ja öisin 4….11 astetta. nyt päivällä 17 ja yöllä 15, niin taisi keskiarvo vain nousta. Työntekoon kelit lämmön puolesta vain paranivat.

  Sadettakaan ei nyt niin valtavia määriä ole tullut, mutta kovina kuuroina, hakkaa herkästi viljan lakoon. Sadetta tässä ei nyt kyllä olisi varmaa kukaan toivonut, mutta jos se pysyy kohtuudessa, niin OK.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Metsäkupsa Metsäkupsa

  17 päivää oli poutaa ja lämmintä.Tänään vettä on tullut puoleen päivään mennessä jo 30 mm.Sää ennuste lupaa iltaan asti sadetta,joten kuivuus loppuu näilä seuduilla tähän..

  Salonpoika

  Minun lisäksi ainakin VPK-laiset kaipasivat jo kipeästi täällä sadetta. Kahden viikon poutajakso kuivatti maaston ruutikuivaksi josta seurasi jo useita maastopaloja. Metsässä ojien pohjatkin oli kuivat korkeimmista paikoista puhumattakaan. Kasvukautena yksi hyvä sade viikossa on tarpeen. No nyt on vuorokaudessa tullut 20 milliä vettä joten kuivuus hellitti. Pääosin poutasäitä toivoisin sadonkorjaajille. Viimeviikon lopulla ajelimme Itä-Uudellamaalla ja Hämeessä ja sielläkin näytti puinnit olevan aivan aluillaan.

Esillä 7 vastausta, 21 - 27 (kaikkiaan 27)