Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • mehtäukko

    Jos ovat hajoamispisteessä, niin…hmmm…kepeät mullat.

    Visakallo Visakallo

    Ilmasto olisi jo nyt kylmentynyt, jos lämpeneminen ei olisi sitä hidastanut.  Tästä puhtaasti tiedepohjalla toimivat ilmastotutkijat ovatkin lähes yksimielisiä. Poliittisella pohjalla toimivat tutkijat taas  perustavat tutkimuksensa muihin kuin tieteellisiin tosiasioihin.

    rööri roope

    Kantattaisi miettii ?Osta kämppä canarialta.Halvala saa  ja kalliilla mksaa.Niitä tarjolla riittävästi.

    Puuki

    Hiilinieluja tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän tutkimuksen (Liski, ML-uutiset) mukaan, koska energian kulutus lisääntyy. ”Suomen 30 %:n bioöljyn osuus vaatii tuontia” . Parempi tapa olisi siis lisätä metsän kasvatusta kotomaassa. Bioöljy yhtiö St1 on osallisena tutkimuksessa, joka liittyy puun kasvatukseen.

    hemputtaja

    Noista hiilinieluista tiedä. Ilman hiiltä kasvu lakkaa niin puilla kuin ihmisilläkin. Kumma kun eivät ole kieltäneet hiilidioksidin käyttöä kasvhuoneissa.

    Ihan hyvä jos St1 on mukana puun kasvatuksessa. Onkohan lyhytkiertoviljely taas elpymässä.

    Jos itse olisin St1 aloittaisin kyllä sahojen purusta ja hakkeesta. Saisi halvemmalla kuin kuitupuun tai risun metsästä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkoitatko Puuki St1-hankkeella ehkä pilottia Marokossa? Ei auta meidän hiilinieluihin se tutkimus.

    Golfvirta on kuulemma hieman hidastunut, joten kylmenemiseenkin on edellytykset.

    Etelän kämppien kaupoissa on ilmastonmuutosriski: muun muassa Välimeren maissa tulee ongelmia veden saatavuuden kanssa, ellei opita muuntamaan merivettä aurinkoenergian avulla kustannustehokkaasti makeaksi vedeksi. Tähän ajatukseen se St1:n hankekin perustuu.

     

    Puuki

    Ei kun Luken, St1:n ja ilmatieteenlaitoksen tutkimusta puun hiilensidonnasta. Vesitutkimus lienee eri juttu. Vaiko sitten sama ?

    Sahanpurusta St1 tekee bioöljyä Kajaanissa. Tehnyt jo muutaman vuoden ajan.

    Puuki

    Aloituksen aiheeseen :

    SLL:n johtomies on mukana asiantuntijana firmassa, joka kerää varoja CO2-päästöjä vähentävien soiden ennallistamishankkeiden toteuttamiseksi. Hän kertoo (MaasTullin) Hesarin artikkelissa kuinka metsittäminen ei paranna hiilitasetta koska jossain vaiheessa kuitenkin puut hakataan pois ja hiili vapautuu. Sitä vastoin suo, joka  ennallistetaan kerää jatkuvasti hiiltä ja on siksi kannatettava menetelmä.

    Tuossa jää huomioimatta se, että suon ennallistaminen ei välttämättä toimi niin hyvin kuin on ajateltu. (On ollut jo aiemmin juttua, en muista oliko tässä ketjussa) . Jos pohjavesipinta tulee suon pintaan asti niin alkaa vapautua metaania, joka on hyvin haitallinen kasvihuonekaasu 12 vuotta ennen kuin hajoaa ilmassa toisiksi yhdisteiksi.

    Puuta hyvin kasvavien soiden enallistaminen olisi suuri virhe myös hiilen sitomisen kannalta. Parempi vaihtoehto esim. ex-turvesoille on niiden puun kasvatuksen aloittaminen. Lehtipuiden nopea kasvu sitoo hiiltä nopeasti ja paljon.     Puiden myöhempi käyttö ratkaisee hiilen liikkumisen tai sitoutumisen. Rakennuspuut parhaita sitouttajia mutta myös muu käyttö korvaa fosiilisten polttoaineiden käyttöä monessa paikassa ja sitä kautta vähentää myös hiilipäästöjä.

    MaalaisSeppo

    Minusta on turhaa sotkea metsän hoitoon ja hakkuisiin puun käyttövaihetta. Metsänomistajan on vaan parasta kasvattaa sellaista puuta mahdollisimman paljon, jolle on kysyntää. Eiköhän kaikki puun käyttö vähennä fossiilisten polttoaineiden päästöjä.

    Edellä mainittu MaasTullin artikkeli on typerä, jos siinä väitetään, ettei metsittäminen kannata, koska puiden hakkuiden jälkeen niihin sitoutunut hiili vapautuu. Vapautuupa tietenkin, mutta merkittävä osa ko hiilestä korvaa fossiilisten polttoaineiden päästöjä. Olisiko muka parempi luopua metsittämishankkeista? En usko.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Laittaisitteko kirjoittajan nimen, otsikon ja päivämäärän edellä mainittuun MT:n kirjoitukseen soista ja metsistä, kun ei löydy netistä, kiitos.

    Mielestäni molempia voi tehdä, metsitystä ja heikosti puuta kasvavien soiden ennallistamista, mutta metsitys on ehkä varmempi tapa imeä hiiltä pois ilmakehästä. Hakkuissa osa puista voidaan jättää pystyyn, ja maan alle jäävät lisäksi kannot ja paksujuuret joissa hiili säilyy vuosia. Jos maaomistajalle maksetaan hiilensidontakorvausta, hakkuuta ei välttämättä tehdä lainkaan!

    Kuivuuskausien yleistyminen lisää molempiin menetelmiin epävarmuutta, joten kohteet tulisi valita huolella. Jos taimien kasteluun ei ole mahdollisuutta, niiden olisi tultava toimeen sadevedellä. Täten varminta olisi aloittaa metsittäminen lauhkean vyöhykkeen ja pohjoisten alueiden joutomaista.

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 1,010)