Käyttäjän derHorst kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 266)
  • derHorst

    Olen seuraillut eri medioista pari päivää reaktioita tuohon luontopaneelin mietintöön. Sanottakoon nyt alkuun, että ei mietintö kovin realistiselta vaikuta. Mutta itse mietinnössä oli todettu ssen ehdotuksen kustannuksiksi 6,8 Mrd euroa huomioimatta vaikutuksia yhteiskuntaan muuten kuin mahdollisten suojelukorvausten kautta.

    Muistellaan jokusen viikon takaista, kun kritisoin erään mhy-henkilön kommenttia monimuotoisuuden kustannuksista Päijät-Hämeessä. Hän oli arvioinut ne nykyisellään 5-10 tuhannen hehtaarihintaisiksi. Bullshittiä sanoin minä ja sanon edelleen. No mutta yhtä lailla luontopaneeli oli lasketellut samaa bullshittiä euroista. Tuohon heidän miljarimäärään oli päädytty keskimääräisellä hehtaarihinnalla reilut 5000 euroa / hehtaari, paitsi Lapin osalta oli käytetty puolta edellisestä. Kun muistetaan, että palstalaisten ja erään liitseenin puut kasvavat sen 350 m3 28 vuodessa istutuksen jälkeen ja joka uudistushakkuulta tunnutaan palstalla naputettavan sen 400-500 m3/ha, niin kuinka hyvin luulisitte luontopaneelin kustannusarvion pitävän. Hehän esittävät suojelua vanhimmasta eli ilmeisen runsaspuustoisimmasta päästä lähtien.

    Aikanaanhan jonkun hallitsijan kusetustaktiikka oli se, että kun kusetaan niin se pitää tehdä niin suurieleisesti, ettei kukaan edes osaa kritisoida sitä. Kustannusten osalta tuo tuntuu menneen mediassa läpi tämän luontopaneelin ehdotuksen kohdalla. Kaikki tuijottavat suojeluprosentteja ja haukkovat henkeää, mutta miljardeissa saattaa olla aikamoinen ero esitetyn ja todellisuuden välillä. Puhumattakaan jos tarkastelu laajennettaisiin koskemaan kerrannaisvaikutuksia. Mutta ei yksikään media tainnut osata tuota kritisoida.

    Hommaa voisi tarkastella yhteiskunnallisesti laajemminkin. Suojelukeskustelua käydään nyt niin suurella tunteen palolla, että moni asia jää siinä sivussa huomaamatta: eurot, itse monimuotoisuus, maanomistajat jne. Kaikilla varmaan on pointtinsa ainakin omasta mielestään, mutta keskustelijat eivät nyt vaan kohtaa asialinjalla, vaan menee mielipiteiden huuteluksi kaikkien osalta. Tosiasia lienee se, että luontopaneelin ehdotus ei tule koskaan toteutumaan murto-osaltaan eikä sitä edes EU vaadi (suojelutavoitteet (ne prosentit) EUn tasoisia sisältäen kaikki luontotyypit järvistä lähtien, ei minkään maan tai maakunnan, puhumattakaan metsien suojelutavoitteista). Mutta ihan yhtä lailla tosiasia lienee se, että metsätalous aiheuttaa omat haasteensa monimuotoisuudelle.

    Kompromissihakuisuutta tässä suojelukeskustelussa kaivattaisiin varmasti kaikilta osapuolilta, niin kaikki voittaisivat. Ettei lopulta käy metsätaloudessa kuin turvetuotannolle: kiistetään kaikki ongelmat katkeraan loppuun saakka. Mutta tuo keskustelu ei tule onnistumaan niin pitkään aikaan kuin eri osapuolet suostuvat kuuntelemaan toistensa näkökulmia. Näissä hommissa se markkinavoima tuntuu olevan paras tuomari ja se on joskus aika tyly, kuten turpeen osalta nähtiin.

    derHorst

    Kuusitukkia lukuun ottamatta kaikkien reaalihinnat laskeneet.

    derHorst

    Tuo on oikeastaan ensimmäinen selkeä merkki yhtesikunnan muutoksen vaikutuksista metsäalaan. Tämän päivän lapsista puolet syntyy Uudellamaalla. Varsin iso siivu lopuista muutamalla kaupunkiseudulla. Kehitys on kulkenut tuota rataa oikeastaan 1990-luvun alun lamasta lähtien. Tällä on dramaattiset seuraukset metsäalaan tulevien parin-kolmen vuosikymmenen aikana. Se ulottuu paljon muuhunkin kuin metsäkoneenkuljettajiin. Jos ulkomaista työvoimaa ei ole tai robitiikka hyppele huimia askeleita, niin työvoimapulaa on maaseudulla monessa paikassa. En oikein usko, että kaupunkilaistunut suomalainen nuori yht’äkkiä sankoin joukoin maaseudulle muuttaisi.

    Asiaa voi miettiä myös metsänomistuksen näkökulmasta. Perhemetsätalous, niinkuin asiaa jossakin piireissä kutsutaan, saattaa olla haasteen edessä. Toisen sukupolven kaupunkilaiseen ei välttämättä uppoa sama ajatusmaailma kuin iltamissa on totuttu. Rahastot, aktiiviset yksityiset ja yhtiöomistajat pystyvät ulosmittaamaan tuota muutosta tiettyyn pisteeseen, mutta rajoitteet on heilläkin. Vaikka nyt tuo työvoimapula, kun niitä nuoria tarvitaan muillekin aloille. Veikkaan, että olemme nähneet vasta alkutahdit metsänomistuksen keskittymisessä.

    derHorst

    Puuki on oikeassa nettonykyarvojen laskennasta siinä mielessä, että täydellä varmuuudella laskelma menee väärin. Ei tulevaisuutta voi ennustaa. Itse näkisin noiden laskelmien puolustukseksi sen, että siinä edes yritetään hahmottaa (tai laskija yrittää) mahdollisia kehityskulkuja ja lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä. Mutta jos edes sen jokainen sisäistäisi, että metsätalouden investointien vaikutusaika on ihan poikkeuksellisen pitkä verrattuna mihin muuhun tahansa toimialaan ja sen, että rahalla on aika-arvo, jota yritetään jonkin korkonannan avulla taklata. Sitten ollan ajattelussa jo askel etempänä.

    Sanoisin metsätalouden suurimmiksi haasteiksi keskittyneen puumarkkinan ja siitä johtuvan jatkuvan puun reaalihinnan laskun. Metsänhoitomenetelmien valinta tai vihreiden / EUn / minkä tahansa muun organisaation muodostama uhka ovat pieniä tuohon verrattuna.

    derHorst

    Olen parin edellisen kanssa samaa mieltä, että päätöksenteon metsätaloudessa pitää perustua tietoon ja omiin johtopäätöksiin. Tapion vahvuus on puuntuottamisen perinteissä, kyllä niillä motteja syntyy. Oman päätöksenteon vahvuus piilee siinä, että perehtyy oletuksiin suositusten takana ja testaa, millä oletusarvojen muutoksilla suositukset muuttuvat positiivisesta negatiiviseen, vaikka sitten kannattavuusnäkökulmasta. Sitten aletaan olla tilanteessa, jossa voidaan ajatella päätöksenteon taustalla olevan myös harkintaa kopioidun käytösmallin sijasta.

    Tuo ei siis ole kannanotto minkään tyylin metsänkasvatususkon puolesta.

    derHorst

    Tuossa monimuotoisuuskeskustelussa korostuu vähän turhaan nuo rosentit. Ne kannattaisi ymmärtää jonkinlaisina utopian tavoitelukuina, jotka tuskin koskaan toteutuuvat. Enemmän kannattaisi kuunnella sitä signaalia, jota noihin liittyy. Metsätalous saa enenevässä määrin kritiikkiä monimuotoisuuden laiminlyönnnistä ja kyllä siinä tietty pointtinsa on. Tuossa kannattaisi olla Suomessa paremmin kärryllä eli monimuotoisuuden ja talouskäytön yhdistämisessä paremmin. Silloin ei EU huutelisi niin kiivaasti. Sertifikaatti (pefc) on laadittu siihen malliin, että vaikea sitä on rikkoakaan.

    derHorst

    Katselin illan a-studiota. Hassi veteli täyttä bullshittia siitä, että taksonomia jäisi jotenkin vapaaehtoiseksi. Sanoisin vapaaehtoiseksi pakoksi. Mutta Hassi kyllä argumentoi asiansa hyvin, se pitää antaa vanhalle politikolle tunnustuksena. Sen sijaan Mäkihakola ja Kalmari olivat esiintyjinä aika surkeita. Tunteen palolla asian vierestä. Paremmat esiintyjät kepun pitää saada telkkariin, jos haluavat uskottavia olla.

    derHorst

    Niin joo. Onhan sieltä se biodiversiteettistrategia EUsta vielä tulossa. Josko siinä sitten seuraava mittelö noiden kesken. Siellä ne suojeluprosentit muuten vasta on käsittelyssä.

    derHorst

    No nythän se hallitus näyttää asettuneen taksonomiaa vastustavien puolelle. Eli mitä tästä opimme? Turhia hötkyilemättä nukkuu yönsä paremmin. Tosin tiedä sitten, onko tuolla Suomen kannalta mitään merkitystä asiassa.

    Oliskohan tuo ensimmäinen onnistuminen kepulta hallituskaudella? Ja mitähän vihreät saa tästä vastineeksi?

    derHorst

    Ranelle vaan sen verran, että yritin tuossa edellä ihan rautalangalla avatakin, että kaikki ilmoille heitetyt luvut eivät välttämättä ole mitä niiden väitetään olevan. Tai niihin ei kannata suhtautua hirveällä tunteenpalolla ennen kuin on selvitellyt ihan oman ajattelun kautta taustoja niiden takana. Ilmeisesti epäonnistuin.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 266)