Käyttäjän pystykorvat kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 200)
  • pystykorvat

    Ihan on kysymys metsästä kaadetuista, kuorituista ja salvostetuista puista, Ei höylä eikä sorvihirsistä.

    Eikä tarvitse kovinkaan paljon alan kirjallisuuteen tutustua niin  tietää että varausta sahattaessa ensin sahataan syvemipi kalkein puun kekselle. Varauksia ei suinkaan sahata sitten sinne keskiuran pohjaan saakka vaan ne jäävät pinnemmaksi.. Jokunen kuva  minun mökkini seinästä on Pekka Hakalinin kirjassa hirsirakentaminen.

    pystykorvat

    Tuli taas piipahdettua mäkillä ihastelemassa niitä halkeilemattomia hirsiä. Ei vieläkään ole hirret halkeilleet vaikka mökki on töröttänyt pystyssä jo reilut 40 vuotta.  No onhan siellä yläpäädyssä muuan hirsi jossa on  pätkä kierteistä halkeamaa kun piti päätyjä varten ostaa   parikymmentä  tukkia kun projektiin varatut puut loppuivat kesken ja piti  ostaa käyttää   yläpäätyyn tuoretta puuta.  Niitä kuvia tulee kunhan ehtii.

    pystykorvat

    Kyllä se tuhkalannoitus vain vaikuttaa. Kävin  pari päivää sitten katsomassa 2017 tuhkalannoitettua 9 hehtaarin  palstaa. Ensin harvennushakkuu ja  välittömästi tuhkaa reilut 3 tonnia hentaarille. Ilo katsoa sitä viimeistä metriä siellä mäntyjen latvuksissa.

    pystykorvat

    Tukki kuoritaan ensin petkeleellä heti katkomisen jälkeen metsässä, mutta ei suinkaan puhtaaksi. Siitä se kuivuminen lähtee hillitysti liikkeelle. Totta kai on sitten paljon kovempi  urakka vuolla parkkuuraudalla puhtaaksi semmoinen jo pitempään kuivunut petkelöity petäjä. Kevyempi käsitellä mutta pinta on  raskasta vuolla puhtaaksi. Mutta edelleen sanon että ei juurikaan halkeile.

    On tullut keskenkasvuisena, 17 – 19 vuotiaana vuoleskeltua  puuta puhtaaksi satoja kuutioita.  Koivua oli ilo parkata mutta havupuu ikävämpi. Koivut olivat nelijalkaisia, mänty  pitempää, 8 jalkaista.. 265 pölliä taisi olla paras päivätulos, se on 323 metriä. Ei ihme että mökkihirsien vuoleminen ei niin mahdottomalta tuntunutmutta olinkin silloin parhaassa iässä.. Ei enää näillä vuosilla taitaisi jaksaa. Savusaunan teko kyllä vielä onnistuisi ja saatanpa toisen vielä tekaista jos koronasta selvitään, Seuraavaan savusaunaan tulisi  korkeutta metri enemmän kuin nykyiseen. Mitä korkeampi sen parempi. Eikös ne pohjalaiset saunat olleetkin 4 – 4,5 metriä korkeita. Muuramessahan niitä tuli saunamuseossa aikanaan katseltua. nehän olivatkin monitoimilaitoksia mallastusmahdollisuuksineen kaikkineen.

    Ehkäpä näette vielä kuviakin. On juuri kuvien digitointiprosessi alkamassa. Tuhatmäärin niitä on.

    pystykorvat

    Eihän se hirsi halkea. Olen tehnyt oman mökkini juuri tuohon tyyliin paitsi salvostanut nurkat koirankaulalle. Ei siellä mainittavasti halkeimia esiinny.

    Heikkojen miesten hommaa pystytellä tuommoisia nostovehkeitä. Minä kävin syliksi ja nostelin tai työntelin ne  hirret kehikolle. Pää edellä kehikolle työntämällä ja yläpäästä tukkisaksilla  vähän kerrallaan  kiskomalla. Pisimmät hirret ovat 8.60 metriä pitkiä. Täytyy myöntää että useammat housut niissä nostohommissa ratkeili. varsinkin kurkihirttä harjalle haalatessa kun oli kaksi noita 8,60 metrisiä pultattu yhteen niin siinä meni kahdet housut halki samana päivänä.  Painaahan se semmoinen hirsi tuoreena liki 300 kiloa.  Kyllähän se aikaa otti viikonloppuhommina käydä  150 kilometrin päässä aina muutama hirsi salvostamassa.

    Mutta nyt voi ylpeenä katsella kättensä töitä. Savusaunan kuistilta löylyttelyn välissä kun semmoinenkin tuli salvostettua.  Tulee muuten mökki noin aika halvaksi . Ostin tukkipuut tuulenkaatoina Valtion metsästä Mauri- vai olikohan se Mantamyrskyn jälkeen.. Taisi puutavara maksaa  noin 10 000 markkaa, Oma hommansahan siinä oli .  niitä röykkiöitä purkaessa. Tukkiahan siinä mökkiin menee väliseininnen likemmäs kilometri joten hintaa taisi tulla tukille   noin 10 markkaa eli vajaa nykyrahassa pari euroa/metri + ajokulut metsätraktorimiehelle.

    Ei ollut silloin omaa metsää ja myrsky  osui hyvin lähelle tonttia oikeeseen lipputankopetäjikköön. Sen voi sanoa että halvemmatta ei mökkiä tee vaikka parista sahasta  männän helmat tipahtivatkin. Kolmas kesti sentää homman loppuun asti. Se on aika raakaa hommaa sahalle tuo salvoksen pitkittäin sahaaminen.  Kiinnostaisiko nähdä kuva mökista täällä.

    pystykorvat

    Kaatolupanäärät tippuvat ainakin meidän seurassa. Veikkailivat että noin 50 metsästäjän porukalle tulee luokkaa 5 + 5. Liian alas on hirvikanta päässyt laskemaan.

    Puolet vasoista jäi viime syksynäkin kaatamatta vaikka kovasti yritettiin.

    Sanoisin täällä purnaaville vanhan viisauden  että turha on potkia tutkainta vastaan. Paremmin nukutte kun lopetatte joutavan jauhamisen asiassa jolle ette voi mitään. Liekö teiltä edes syöty taimikoita kuten minulta. Mutta kyllä kaasinkin sonnin ihan siihen istutusaukon keskelle. Ensi syksynä välivuosi että saa kanta kasvaa.

    pystykorvat

    Siellä on riistanhoitopiirin edustaja mukana sen vuoksi että mahdolliset korvaukset suoritetaan metsästäjiltä kerätyistä maksuista. Toki siellä pitää maksajan edustaja olla mukana.

    Niin oli kun minunkin vahinkojani  mittailtiin. Jos korvattavaa vahinkoa on niin sen arviointilaskun rahat tulee takaisin korvausta maksettaessa. Syksyllä  arvioitiin ja ennen joulua oli jo rahat tilillä.

    Tuolla maksulla vältytään siltä että ei tarvitse tehdä turhia arviointikäyntejä ”varmuuden vuoksi”.

    pystykorvat

    Kaupungissa ei kannata luvatta puita kaadella. Siitä kärähtää varmasti jos joku haluaa käräyttää. Jokaisen kadun varrelta on Google Earth kuvannu katuvarren näkymät ja siinä näkyy jokainen sillä hetkellä pystyssä ollut puu. Vaikka poimisi sieltä puun tai pari hiljaisuudessa niin  se entinen näkymä löytyy heti sieltä Google Earthista ja näkyy myös puuttuvat puut. Täällä kaupungissa kun puu ei ole ainoastaan tontilla asuvan harmi tai ihastus. Se kuuluu myös naapureiden maisemaan.

    pystykorvat

    Rauhoittukaa ja katsokaa kun Hilma esitteleen raivaajan ja metsurin

    turvavaatetusta.

     

    youtube.com/watch?v=XQ6hEBqHP4M

    pystykorvat

    Jos on istutettua laadukasta taimiainesta niin mänty kelpaa ja tulee syödyksi toisena talvena istutuksen jälkeen semmoisena vajaan puolen metrin mittaisena. Eikä ihme. Onhan jalostettu taimiaines rehevän näköistä, neulasetkin kuin sembramännyssä. Hieskoivun  kantovesat  samalla istutusalalla jäivät likipitäen koskemattomiksi. Samoin sekaan noussut männyn luonnontaimikko säästyy lähes 100 prosenttisesti. On ihan tuoretta kokemusta  omasta taimikosta jossa tehtiin  hirvieläinvahinkotarkastus syksyllä.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 200)