Käyttäjän TTL kirjoittamat vastaukset

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 211)
  • TTL

    Onkohan sahojen näkymät sittenkään syksynsumeat?

    Epäilyni perustuu mm. sahatavaran ensi vuoden toimitusten futuurihintoihin. 2023 näyttää aika tasaista karkeaa 285 euroa/kuutio sahatavaralle. Jos hinta lyötäisiin lukkoon ”tästä ikuisuuteen”, niin havutukin kantohintaa tuo vastaa reilulla tasolla 90 euroa kuutio ja sahat pärjäisivät vielä 100 euroa/kuutio hinnallakin.

    Puun hintahan ei alkuunkaan ehtinyt mukaan keväiden 21 ja 22 sahatavaran hinnanrykäisyihin Suomessa. Hinta nousee nyt hitaasti lähennellen tuota 90 euron tasoa.

    Puukaupan suurin ongelmahan ei ole reilu tukin hinta.  Nykysuhdanteessakin puunmyyjät antavat vain 15 %:n alennuksia, kun kuitua myydään jatkuvassa tarjouksessa luokkaa -50%.

    Tietysti sopimukset ovat sopimuksia, mutta kuitukysyntää yritetään tyydyttää Baltian puulla raivokkaasti. Sieltä otin tuon alennusprosentin ja varovaisesti.

     

    TTL

    Siellä on se keinoäly.

    TTL

    Aloin miettimään edeltä Visakallon  40000 euroa/ha päätehakkuusta.

    Parhaat tarjoukset on olleet kuusikosta noin 70 euroa motti runkohinnalla ja risuineen. Tämä oli viime vuonna. Runkotilavuus voi hyvin hoidetussa metsässä olla suurempi kuin tuossa tarjouksen metsässä ja nyt ilmeisesti runkohintatarjoukset ovat muutaman euron korkeampia. 75 euroa risuineen voisi olla tällä hetkellä katto.

    Sitten pitäisi hehtaarilta löytyä vielä n 530 kuutiota kuusta. Tällaisia hehtaareita varmasti löytyy, mutta uskoisin, että harvahkosti.

    Kyllä tuo mahdollista on, mutta 60 v kuusikoista ei varmastikaan prosenttia Etelä-Suomessa yllä noihin hintoihin.

    TTL

    Sama kävi aluksi mielessä kuin Tomperilla, että mitä se puun kuljettaminen edes takaisin aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.

    Hahmottelin vähän asiaa ja tulos on, että suhteellisesti ei paljon mitään. Karkeasti kai voi sanoa, että 100 km rekalla täydellä kuormalla on noin 0,1 tonnia CO2:ta. Puukuutiota kohden siis noin 0,002 tonnia. Jos hakkuut, lähikuljetus ja tyhjällä rekalla ajelut lisätään niin arvioni on tupla eli puukuutiota kohden 0,004tonnia. Tämä on siis 4 promillea kuution puuta sitomasta hiilimäärästä.

    Tietysti sitä valmista tuotettakin kuljetetaan, mutta aika pieni se kuljetuksen yms osuus on koko paletissa.

    TTL

    Maankäyttösektori muuttui siis 21 hiililähteeksi (ei nieluksi).

    TTL

    Tilanne on aivan käsittämätön. Saarenmaalla eräässä tarjouksessa koivukuidun kantohinta on yli 60 euroa kuutio. Tämä on siis kantohinta.

    Alue ei ole hakkuidenkaan kannalta Viron parasta eli jossakin maksetaan vielä enemmän.

    Puu viedään Romassaaren satamaan ja sieltä todennäköisesti Ruotsiin, voi mennä Suomeenkin. Vaikuttaa aika käsittämättömältä tarjota täällä reilua kahtakymppiä pitkäaikaisille luotettaville puunkasvattajille (tai ainakin omistajille) nykyisessä suhdanteessa.

    Tässäkin on taasen pakko lainata suurta viisasta Björn Wahlroosia. Kysyttäessä joitakin vuosia sitten Wahlroosilta, miksi Nordea ei ole lanseerannut indeksirahastoja, hänen vastauksensa oli, että eivät ihmiset sellaisia ole kyselleet. Haluavat (halusivat) sijoittaa korkeakuluisiin rahastoihin.

    Nyt on vähän saman asia kuitupuun kanssa: kahdellakympilläkin on saanut.

     

    TTL

    Paldiskin satamassa on taas kuitupuun hinta noussut ( http://www.lignator.ee ).

    24.5. alkaen välivarastohinta on koivulla 89 euroa kiinto ja havupuulla 75 euroa kiinto.

    Viron tuonnillahan pyritään siirtämään hinnankorotustarvetta Suomessa ja Ruotsissa.

    Seurasin myös alkuviikosta hakkuoikeuden huutokauppaa. Siinä alueen hakkuuoikeus ( ehkä myös velvollisuus) myydään eniten tarjoavalle hintaa aina noin prosentilla julkisesti nostaen. Muodostuva hinta on hyvin lähellä Suomen pystykaupan runkohintaa.

    Leimikko koostui kyllä isosta kuusesta ja isosta männystä, mutta ei kuitenkaan mistään superpuustosta (h = 22 m ja D=30 cm). Runkohinta nousi noin 115 euroon kuutiolta!

    Uskon, että brutto kuutiomäärästä tulee kuitenkin 10-15 % kuitupuuta ja polttopuuta. Eli tuo kuitupuun korkea hinta näkyy tässäkin. Tukin hinnathan ovat olleet pitkään sahalla 150 euroa/kiinto -luokassa.

    TTL

    Lasse, voisin kysyä: Mikä on aamu ja mikä on lehti!

    TTL
    TTL

    Tuskin tukista koskaan on liikaa maksettu. Miksi olisi.

    Jos peilaan tätä nykyistä tilannetta puun hinnoittelussa Viroon, niin varsin kummalliselta se tuntuu, että tukin kantohinta on lähes 100 % suurempi siellä ja tällä hetkellä kuidun kantohinta vielä enemmän.

    Viro tulee hollille lähinnä siksi, että sieltä saa hintatiedon suhteellisen avoimesti tai ehkä myös siksi, että osaan hakea sieltä.

    Markkinanahan Viro on tietysti pieni, hakkuut ehkä 10-15 % Suomen hakkuista.

    Jatkuvuustilassa  puun kuljettaminen vain Viroon ei olisi isolle toimijalle järkevää, mutta eikö hivele nykytilanteessa teidän logiikkaanne, että  kuljettaisi koivukuidun Paldiskiin. Siis Suomesta. UPM ostaa sen sieltä sitten 80 euroa kuutio ja kuljettaa Kuusankoskelle (?), kun ei halua maksaa Asikkalan hakkaajalle 40 euroa tienlaitaan.

    Hintaerot ovat melkoiset!

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 211)