Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan Vastaa aiheeseen: Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Vastaa aiheeseen: Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan Vastaa aiheeseen: Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Planter Planter

”Seuraan liittymällä saa yhden vaikutusmahdollisuuden lisää ,…tai oikeastaan kaksi.Voi sanoa mielipiteensä oikeassa ympäristössä ja pääsee puristamaan liipasinta sopivan tilaisuuden tullen.”

”Eipäs. Alla suora lainaus erään seuran säännöistä. Velvollisuudet tarkoittavat riistanhoitoa, eli mm. ruokintaa. Kun muutaman vuoden ruokit, voit päästä varsinaiseksi jäseneksi ja jopa peura-tai hirvijaostoon, kunhan et ole liikkeellä sillä asenteella, että hirvieläinkantaa pitäisi pienentää.”

”Koejäseneltä ei peritä liittymismaksua, eikä hänellä ole äänioikeutta. Muutoin koejäsenellä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin varsinaisellakin jäsenellä paitsi että koejäsen voi metsästää
ainoastaan varsinaisen jäsenen valvonnassa ja että koejäsen ei voi liittyä jäseneksi peura- eikä hirvijaostoon.”

Toki suuri osa seuroista haluaisi hirvieläinkannan kuriin, mutta silloin tulee vastaan Riistakeskus lupapolitiikallaan, kuten Kuivaniemen tapauksessa. Ei auttanut edes hallinto-oikeuteen valittaminen. Alueellisessa riistaneuvostossa kuuleminen, kuuluu kuuroille korville. Yksityismetsät on täydellisesti sosialisoitu sorkkaeläintalouden käyttöön, metsänomistajan ainoa suojautumiskeino on kuusen istutus….mitään muuta ei ole.

Tässä kävi huonosti metsänomistajille, mutta myös metsästäjille. Hirviä ja valkohäntäpeuroja on jo yhteensä ainakin 200 000, kevään vasonnan jälkeen niitä on yli 300 000. Syksyllä pitäisi ampua pitkälti yli 100 000, että kannan kasvut saataisiin taitettua. Pääasiassa sama porukka metsästää molempia, ei taida helpolla onnistua.

Tässä sitä ollaan puhtaan kaulan kanssa! Eikö mitään opittu 2000-luvun alun tapahtumista? Hirvikanta päästettiin järkyttävän korkealla ja maanomistajat erittäin vihaisia. Metsätuhoja ja hirvikolareita oli paljon. Televisiossa pyydettiin jo armeijaa apuun, heillä kun on aseita ja miehiä. Asia tuntuu unohtuneen, sillä nyt alkavat samat vaatimukset toistua. Taas kaikki on sössitty, varoituksista huolimatta, s……an tunarit.

Silloin 2000-luvun taitteessa tehtiin hurjasti töitä ja ammuttiin syksyittäin yli puolet kannasta. Aamusta iltaan ammuttiin ja kärrättiin, yöt leikattiin hirviä, että kanta saatiin jotenkin kuriin. Silloisesta porukasta on aika paljon pois vahvuudesta, eikä nykyisellä taida vastaava savotta enää onnistua?

Seurat eivät ainakaan juridisesti ole vastuussa vaikka hirvieläimiä olisisi miten paljon tahansa, moraalisesti ehkä, jos sanan tarkoitus on tuttu. Seuran ei ole pakko ampua yhtään eläintä, eikä siitä ole mitään seuraamuksia, mutta jos ammut ylimääräisen, vääränlaisen tai väärään aikaan, olet käräjillä.

Vastuu on kuitenkin Riistakeskuksella, ettei kanta paisu niin suureksi, että vahingot ovat kohtuuttomia. Jos/kun nykysysteemi ei toimi, sitä täytyy muuttaa, Leppä!  Ei vastuuta voi pakoilla sillä, että lyhennetään metsästysaikaa ja sanotaan, että lupia on annettu tarpeeksi, mutta ette pystyneet käyttämään. Eikä se myöskään tarkoita, että eläimet ovat vähentyneet.