Keskustelut Metsänhoito Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018 Vastaa aiheeseen: Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

Vastaa aiheeseen: Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

Keskustelut Metsänhoito Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018 Vastaa aiheeseen: Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

suorittava porras suorittava porras

Hirvilupahakemuksessa ei välttämättä lue perusteluita , mutta jokainen metästysseura voi hakea pyyntilupia parhaaksi katsomansa määrän . Jos alueella on ilmoitettuja ja hyväksyttyjä hirvituhoja , ne näkyvät kyllä lupien käsittelijöille , samoin tapahtuneet hirvieläinkolarit . Näiden perusteella on mahdollista poiketa arn:n suosituksista . Viime metsästyskaudella patisteltiin arn:n taholta kovastikin käyttämään pyyntiluvat täysimääräisesti , kun lupahakemuksissa esiintyi varovaista linjaa . Näin ainakin Keski-Suomessa.

Paha ottaa kantaa yksittäisen jäsenen valintaan , mutta maanomistus ei välttämättä tee henkilöstä kelvollista metsästystoimintaan . Voi olla niinkin,   että jäseneksi pyrkivällä on ryppyjä suhteissa seuran jäseneen tai jäseniin. Kyseisessä tilanteessa on turha ihmetellä torjutuksi tulemista riippumatta siitä , kuka  on lopullisesti syypää eripuraan.

Tanelille vielä noista pankkiluvista sen verran , että niitä on myönnetty yleensä tietty määrä laskennallisen kaatokiintiön päälle , ja ne otetaan käyttöön ,  jos lupamäärä ei ole vallitsevaan tilanteeseen nähden riittävä ja seura katsoo niitä tarvitsevansa. Esim . meillä yhteisluvassa tarvitaan vain puhelinsoitto , jos tarvetta ilmenee. Viime syksynä kaksi lupaa heltisi pankista parissa minuutissa , kun varsinainen kiintiö oli saatu käytettyä . Tästä huolimatta alun toista kymmentä pyyntilupaa jäi pitäjässä käyttämättä. Osa niistä varsinaisia pyyntilupia.

Tiedän toki ,että alueilla , joilla metsästysseurojen yhteistyö kangertelee pankkilupamenettely toimii nihkeämmin. Tähän puututtiin hirvikannan hoitosuunnitelmassakin ja kehotettiin lisäämään seurojen välistä yhteistyötä , jotta suunnitelmat toteutuisivat paremmin.

Pikkuisen on muodostunut käsitys , että esim.Kauhajoella  hirvikantaa kasvatettiin tarkoituksellisesti  vuosikymmenen vaihteen romahduksen jälkeen (jäävä kanta oli enää reilu sata). Nyt tilanne näyttää normalisoituneen jäävän kannan osalta 350 yksilön yläpuolelle . Ensi syksynä ei tarvitse odotella marraskuuta(kuten Taneli joskus mainitsi) . Jahtiin voi lähteä aiemmin ja hyvään tikkiin laitetut saaliin käsittelytilat ovat muutaman laihan vuoden jälkeen täydessä käytössä.