Keskustelut Metsänhoito Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe? Vastaa aiheeseen: Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

Vastaa aiheeseen: Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

Keskustelut Metsänhoito Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe? Vastaa aiheeseen: Miksi hirvikanta-arvioissa sallitaan systemaattinen virhe?

suorittava porras suorittava porras

Se , että jotkut ovat tällä palstalla skeptisiä havaintoaineiston kirjaamisen suhteen , ei tarkoita sitä , että kirjaamiseen suhtaudutaan yleisellä tasolla yliolkaisesti . Esim. oman paikkakuntani yhteisluvan osakkaat(12) kirjaavat tarvittavat tiedot jo samana päivänä tai viimeistään seuraavana . Jahdin etenemistä on tämän johdosta kaikkien osakkaiden helppo seurata ja kohdentaa metsästys suositusten ja tilanteen mukaisesti . Jos yksittäinen seura joutuisi tekemään ratkaisunsa yksin ilman tietoa ympäristön tapahtumista , jahti ei taatusti sujuisi valtakunnallisten tavoitteiden edellyttämällä tavalla.

Muutama nimimerkki on vähätellyt riistahavaintoaineiston merkitystä . Samalla olen ollut aistivinani , että samaiset nimimerkit kaipaavat enemmän kaatolupia . On mukamas byrokraateista kiinni . Eipä ne ”byrokraatitkaan” pysty paljon tilanteessa auttamaaan , jos eivät saa alueelta asiallista ja huolellisesti kerättyä aineistoa suunnitelmien pohjaksi . On tehtävä päätöksiä mutu-tuntumalla ja katsottava ajan kanssa vuosien mittaan , ovatko arvaukset osuneet oikeaan.

Nykyinen tiedonkeruujärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden tarvittaessa nopeisiinkin rakaisuihin puoleen ja toiseen , kun tarvittavat tiedot toimitetaan viipymättä tietojärjestelmään . Siihen samaan järjestelmään (Oma Riista) kirjataan nykyisin myös hirvivahingot niin pelloilla, metsissä , kuin liikenteessäkin. Enää ei tarvitse lypsää kaikkia hirviin liittyviä asioita eri tietolähteistä . Liikennevahingotkin kirjataan aina (aika ja paikka karttaan) , kun SRVA-ryhmä on saanut hirvieläimiin tai suurpetoihin liittyvän virka-apupyynnön poliisilta . Käytännössä kaikki toimenpiteitä vaativat hirvionnettomuudet kirjataan ja kirjaamisvelvollisuus on SRVA-yhteyshenkilöllä.

Näin ”passipaikanjakajan” näkökulmasta ”oma riista” on verraton apuväline jahdin suunnittelussa  ja tietojen toimittamisessa eteenpäin.Asiat eivät jää roikkumaan ja muistitiedon varaan , kun kaikki oleellinen on mahdollista näpytellä mobiililaitteeseen välittömästi tapahtuman jälkeen . Kaikki on tuolloin valmista siihen hetkeen asti kaatoilmoitusta myöten.  …ja onhan toki mielenkiintoista sekin , että on mahdollista ”vakoilla” kaikkien pitäjässä kaadettujen hirvien maallisen  taivalluksen päätepiste ja saaliin ”tekniset tiedot” .Saaliin ikä , sukupuoli  ja teuraspaino tulee näkyville , kun klikkaa kartalta kaatoa osoittavaa karttamerkkiä.

Eipä noita käppyröitäkään kertyisi kansan ihmeteltäväksi näin nopeaa tahtia , jos sähköisen havaintokortin käyttö olisi kovin laimeaa.