Keskustelut Luonto Monimuotoisen metsän askelmerkit Vastaa aiheeseen: Monimuotoisen metsän askelmerkit

Vastaa aiheeseen: Monimuotoisen metsän askelmerkit

Keskustelut Luonto Monimuotoisen metsän askelmerkit Vastaa aiheeseen: Monimuotoisen metsän askelmerkit

suorittava porras suorittava porras

Gla:n hirvivastaisuus lähti liikkeelle epäonnistumisten jatkumosta ,jotka ovat ihmisten aikaansaannosta ,ei hirven. Gla:n haltuunsa saama metsäomaisuus oli hänen kertomansa mukaan hieman heikossa hapessa omistusoikeuden siirtyessä . Kuuselle uudistaminen tietyllä lohkolla epäonnistui (ammattitaidottomuutta) ja epäonnistumista yritettiin paikata istuttamalla koivua alueelle ,joka alueeen historiasta johtuen oli hirville erityisen mieluinen oleskelupaikka . Peitteisyys vain lisäsi viihtyvyyttä.

Kaikkeen tähän syylliseksi on kuitenkin jääräpäisesti esitetty hirveä ,vaikka ko elukka hakeutuu ainoastaan paikkaan ,jossa on runsaasti syötävää ja riittävästi suojaa. Näin tapahtuu ,oli hirviä enemmän tai vähemmän .

Vahinkoja voidaan vähentää tai torjua kokonaan tehokkaasti hoitamalla taimikot oikeaan aikaan. Jos työ viivästyy ,vahinkoriski kasvaa. Lähes kaikissa vahinkokorvauksen piiriin joutuneissa taimikossa on ollut liikaa lehtipuuta . Se käytännössä tarkoittaa ,että varhaisperkaus on jäänyt tekemättä . Kun ko toimenpide tehdään asianmukaisesti ,merkittävät vahingot käyvät nykyistäkin harvinaisemmiksi . Lisäksi keino on nopein verrattuna hitaasti eteneviin hallinnollisiin toimiin,joiden lopputulos voi olla täysin päinvastainen tavoitteisiin nähden .

Ja noista vahingoista sen verran ,että hirvi harvoin aiheuttaa taimikossa yhtä merkittävää tuhoa ,kun hoitamattomuus . Olen  käsitellyt satoja hehtaareita nuoria metsiä ,joissa alunperin istutetusta puustosta on jäljellä vain muisto. Puulaji on vaihtunut täysin. Hirvi voi tuhota alueelta muutaman aarin ,mutta hoitamattomuuden aiheuttamissa tuhoissa puhutaan aina hehtaareista ja vahingotkin ovat aivan eri mittaluokkaa .

Gla:n kanssa voitaisiin sopia ,että kannustetaan ihmisiä tekemään varhaisperkaukset ajallaan. Katsotaan sen jälkeen, onko aihetta muuttaa hirvipolitiikkaa.Jälkimmäistä on yritetty 50 vuotta . Edellisen voi toteuttaa välittömästi.