Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Puuki

Nykyään näyttää olevan tapana, että jokainen tutkimusyksikkö tms.( esim.juuri tässä hiilinielu asiassa ) toimii vain ominpäin ilman yhteistyötä muiden kanssa, niin ulostulotkin on sitten jokaisella hyvinkin erilaisia riippuen mm. siitä sidosryhmästä, jonka etuja ollaan samalla ajamassa.

Eilen tuli radiohaastattelu , jossa metsäekologian dosentti selvitti omaa näkemystään ilmaston muutoksen vaikutuksista metsiin.  Kertoi mm. kuinka Venäjällä kuivuus on aiheuttanut kuusikoille n. 1 milj. ha alalla liki täystuhon, jota täydentää vielä yleistyneet latvapalot.  Vanha kuusikko ei siis ole hyvä hiilivarasto vaikka jokin yksittäinen tutkimus mallineen  sitä osoittaisikin teoriassa.

Kuivan kesän yleistyminen pohjoisella pallonpuoliskolla taitaa olla melko yleisesti hyväksytty arvio tulevasta kehityksestä.  (Vaikka pari edellistä kesää taisi olla Suomessa hyvin sateisia.)  Äärevät sääolosuhteet kuitenkin yleistyvät ja keskimäärin pakkasaika talvella  lyhenee.

Silloin onnistuu hiilensidontakin parhaiten , jos puustot on sekametsärakenteisia ja hyvässä kasvussa olevia , mahdollisimman paljon nuoria ja keski-ikäisiä, ei liian vanhoja eikä varsinkaan liiaksi puhtaita vanhoja kuusikoita.