Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

A.Jalkanen A.Jalkanen

Kurki voisi lähettää kivihiilestä laajemman kirjoituksen Hesariin! Epäilen kyllä että päästöasioita katsotaan hallitusneuvotteluissa jo nyt tarkasti.

Aikataulun nopeuttaminen tulee kalliiksi, kun korvaavat ratkaisut pitää jotenkin rahoittaa paikallisesti, jos kyse on kaukolämmöstä (tuotetaan paikallisesti, ei siirry pitkiä matkoja kuten sähkö). Tästä klassinen esimerkki on Helsingin kaupungin tuskailu kivihiilestä luopumisen kanssa. Tuulivoimaa vastustetaan paikallisesti ja ydinvoimaakaan ei saada pystyyn nopeasti. Olkiluoto helpottaa tilannetta hieman, samoin uudet biotuotetehtaat, jos ne saadaan pystyyn.

Ruotsin tilanne on meitä helpompi, kun sillä on paljon vesi- ja ydinvoimaa ja hiilinielu on jo valmiiksi olematon. Eniten tässä rassaa juuri Suomen ja Ruotsin erilainen kohtelu hiilinielumarkkinoilla. Olisi hyvä jos suuri yleisö sisäistäisi sen, että jos metsiä ei harvenneta eikä uudisteta, hiilinielukin alkaa vähitellen kuihtua. Metsää ei voi museoida. Ennustemallit hakkuiden ja hiilinielun suhteen toimivat muilta osin kohtuullisen järkevästi, mutta metsätuhoja ne eivät pysty kovin hyvin ennakoimaan.

Puuttuvat puut voidaan korvata tuonnilla, kuten on tähänkin saakka tehty. Ruotsin metsävarat ovat (kuten tunnettua) lähes täyskäytössä, mutta Venäjällä ja Baltiassa on varaa lisätä hakkuita. Venäjälle pitäisi kasvavan tuonnin vastineeksi viedä kestävän metsätalouden osaamista.