Keskustelut Metsänomistus Metsämaan kiinteistövero? Vastaa aiheeseen: Metsämaan kiinteistövero?

Vastaa aiheeseen: Metsämaan kiinteistövero?

Keskustelut Metsänomistus Metsämaan kiinteistövero? Vastaa aiheeseen: Metsämaan kiinteistövero?

Köppäkynsi

Ukkopekka, miten hankit kunnasta asianmukaisen selvityksen rakennuskiellosta? Minua kaupunki opasti hakemaan rakennuslupaa, niin selviäisi, saako rakentaa. Kuulemma ei voi muuten antaa lausuntoa, saako rakentaa vai ei.

Minunkin mökkikiinteistölleni oli verottaja keksinyt viime vuonna uuden rakennuksen, joka oli rakennettu yli 60 vuotta sitten. Poistatin sen verottajan sivuilla tänä vuonna ja tein oikaisuvaatimuksen viime vuodelta. Kannattaa siis joka vuosi huolella tarkastaa kiinteistöveropäätös.

Ainakin jokaisen alle 2 hehtaarin kiinteistön omistajan olisi syytä katsoa, että maapohjan verotusarvo on laskettu oikein. Tässä linkki ohjeeseen: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48219/kiinteistöjen-arvostaminen-kiinteistöverotuksessa2/
”Haja-asutusalueilla rakennuspaikan tavanomaista suurempi koko otetaan arvostuksessa huomioon soveltamalla siihen alennuskaavaa. Rakennuspaikan pinta-alan kasvaessa yksikköhintaa (aluehintaa) alennetaan siten, että rakennuspaikka arvostetaan 3.000 m2:iin saakka täyden arvon mukaan, tämän ylittävältä osalta 5.000 m2:iin saakka puoleen arvoon perushinnasta ja 5.000 m2:ä ylittävältä osalta 10.000 m2:iin saakka neljännekseen perushinnasta. Yli 10.000 m2:ä ylittävältä osalta yksikköhintana käytetään 10 % perushinnasta.”

Kesämökkitontillani jouduin oikaisemaan 5 vuodelta verotuspäätöstä, koska rakennusoikeudeton lisämaa kiinteistön rajalta oli jäänyt pois laskelmasta. Samoin joudun tekemään oikaisuvaatimuksen kahdelta alle 2 hehtaarin tilalta, koska niilläkään ei ole alennuskaavaa käytetty, vaan koko tila on arvostettu täydestä arvosta. Vaikka palautettava vero on yhdeltä vuodelta pieni, niin 5 vuodelta kertyy jo vaivan arvoinen summa.