Keskustelut Puukauppa Harvennusohje Vastaa aiheeseen: Harvennusohje

Vastaa aiheeseen: Harvennusohje

Keskustelut Puukauppa Harvennusohje Vastaa aiheeseen: Harvennusohje

Reima Ranta

Jos palaan vielä tuohon harvennukseen ja lasketaan uudestaan.

Lähdetäänkin nyt siitä, että vitonen tai parikymppiä on täsmälleen sama kuudentoistavuoden kuluttuakin. Sillä on täsmälleen sama ostovoima  ja taloudellista tuottoa voi saada ainoastaan metsää kasvattamalla, muualla raha ei tuota mitään. Eräässä mielessä tilanne oli sellainen 200 vuotta sitten.  Unohdetaan ne korot ja inflaatiot.

Jos se vitosen puu kasvaa metsässä viiden prosentin suhteellisella arvokasvulla kuudessatoista vuodessa kympiksi ja kun siihen lisätään harvennuksesta saatu 20 euroa, niin meillä on kuudentoista vuoden kuluttua 30 euroa.

Parinkympin puuta puolestaan saadaan edelleen kasvattamalla runsaan parin prosentin suhteellisella arvokasvulla samassa ajassa 28 euroa. Siihen kun lisätään harvennuksesta saatu vitonen, niin summa on 33 euroa.

Jokainen voi tykönään pohtia, onko talouden realiteetit oikein näin ajateltaessa, jos kerran siitä lähdetään, että metsän kasvatus on taloudellista toimintaa.

Tästä ristiriidasta täällä väännetään.

En AJ tunne Joensuun yliopiston ihmisiä, joten en osaa ottaa kantaa – oletettavasti kyllä.

Hienoa pihkatappi ja toivon sinulle mahtavia kelejä savottaasi. Kemijoen varsilla on todella komeita ja kasvavia metsiä. Lapissa yleensäkin on mielestäni kasvussa valtavia paikallisia eroja.