Keskustelut Luonto Sienimetsä Vastaa aiheeseen: Sienimetsä

Vastaa aiheeseen: Sienimetsä

Keskustelut Luonto Sienimetsä Vastaa aiheeseen: Sienimetsä

aegolius

”Laadukkaista männynherkkutateista maksettiin silloin kolme euroa kilolta. Myyntihinnan perusteella laskettuna tatit tuottivat keskimäärin kolminkertaisesti puun tuottoon verrattuna.”

Näistä ei aina tiedä ovatko nämä lausahdukset vahinkoja vai tarkoitushakuisia. Toisessa hinnassa metsänomistaja istuu kahvipöydässä ja on tehnyt pystykaupan. Toinen hinta perustuu siihen, että metsänomistaja ensin löytää tuon paikan, ajelee sinne varusteineen, kerää (jopa!) 200 kg tatteja hehtaarilta, siistii ne, kuljettaa (edelleen ne 200 kg) autolle ja siitä ostopisteeseen vielä samana päivänä.

Ei siinä mitään, hieno tattisatohan tuo. Mutta tattien ostopisteellä ostetaan lähinnä kerääjän työtä ja tatit vaihtavat omistajaa siinä sivussa. Pystykaupalla ostetaan puuta.

Entä jos verrataan hehtaarin tattisatoa hehtaarin ensiharvennushankintaan: Tateista 200×3=600 euroa, puusta 35×30=1050 euroa. Tehdään tästä sitten johtopäätöksiä? Ei tehdä. Nämäkään eivät ole vertailukelpoisia, mutta parempi heitto silti kuin tuo jutussa oleva.